Ez a 4 jel mutatja, hogy eluralkodott az életeden a szorongás

Depression,,Sad,And,Woman,With,Eyes,Closed,In,Home,Thinking
Shutterstock/Copyright (c) 2022 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
szorongás stressz aggódás
Mindenkit ér stressz, és időnként mindenki befeszül. Ám a szorongás tünetei sokszor olyan észrevétlenül erősödnek fel, hogy az áldozat észre se veszi, hogy már minden döntését ez rendkívül kellemetlen állapot befolyásolja.

A rendszeres, krónikussá váló stressz hatásait mindenki ismeri, és mindenki igyekszik is enyhíteni a károkat. A szorongás tünetei azonban sokszor nehezen felismerhetőek, ugyanis a krónikus szorongás gyakran alattomosan alakul ki, és kúszik be a munkahelyi életünkbe, a párkapcsolatunkba és a szabadidőnkbe. Érdemes tehát felismerni a jeleit annak, hogy a szorongás már kezd teljesen eluralkodni felettünk, és cselekedni.

A szorongás tünetei sokszor az élet minden területét megnehezítik.
Gyakran csak éjszaka jelentkeznek a szorongás tünetei.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 TSV-art/Shutterstock.  No use without permission.

A szorongás tünetei közül a félelem a legkönnyebben azonosítható

Teljesen normális reakció a stresszre az aggódás, de aki szorongással küzd, az inkább félelmet él meg. Sokszor olyan dolgok miatt is, amik korábban egyáltalán nem okoztak semmilyen problémát; tipikusan ilyen lehet például a vezetés. Ha mostanában gyakran kapod magad azon, hogy indokolatlanul félsz egyébként megszokott dolgoktól, érdemes a szorongásra gyanakodnod.

Folyton lebetegszel

A szorongás testi tünetei már kevésbé egyértelműek, de az, ha mindig mindent elkapsz, a legyengült immunrendszer jele lehet. A szorongás emellett okozhat olyan tüneteket, melyeket sokan valamilyen súlyosabb betegség tüneteivel azonosítanak – például szívbetegségekkel. Ugyanis a szorongás tünetei között olyan testi jelenségek is szerepelnek, mint a gyakori szapora szívverés, megszédülés, izzadás nyugalmi állapotban, gyomorpanaszok és izomgörcsök, valamint visszatérő fejfájás. Ha ezeket tapasztalod, érdemes kivizsgáltatni az orvosoddal, hogy vannak-e szervi okok a tünetek miatt – ha nincsenek, akkor a szorongás is okozhatja őket.

Képtelen vagy logikusan gondolkodni

Míg stressz esetében egyszerű a képlet, vagyis van egy kiváltó ok, ami feszültséget okoz, a szorongásnál nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet. Sokszor a feszültséget teljesen ártalmatlan, apró hétköznapi dolgok váltják ki, például egy szobanövény kiszáradása, egy kolléga, aki elfelejtett visszaköszönni, vagy hogy lekésted a buszt. A szorongás felnagyítja a problémákat, a gondolatok extrém negatívak lesznek, és a szorongásban szenvedő ember teljesen rácsavarodik egy-egy, egyébként teljesen bagatell helyzetre, miközben tudja, hogy a reakciója, a gondolatai minden logikát nélkülöznek. A túlgondolás gyakori szorongástünet.

Gyakran felriadsz éjszaka

Az is megesik, hogy valaki semmilyen tünetet nem tapasztal napközben: teljesen nyugodtan telnek a napjai, majd este, lefekvés előtt előveszi az aggódás, és nem tudja leállítani a gondolatait – vagy az éjszaka közepén ébred fel rájuk. Vannak emberek, akik napközben képesek arra, hogy elnyomják a szorongásukat, ami aztán éjszaka visszatér alvászavar formájában. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy kevésbé súlyos szorongásról van szó, sőt: emiatt súlyosbodhat a helyzet, hiszen minél kevesebbet alszunk, annál nehezebben tudjuk kezelni a napközben felmerülő problémákat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.