Megdöbbentő: már a tamponok mérete is összezsugorodott?

tamponok mérete
Shutterstock/George Dolgikh -
menstruáció méretcsökkenés nők tampon
Vigyázat, a termék kisebb lett! Egyre több árucikk mellett látható már ez a felirat a boltok polcain. Kisebbnek tűnik a tamponok mérete, mint amire emlékszel? Ha igen, az nem a véletlen műve.

A gyártók azzal emelnek észrevétlenül árat, hogy csökkentik a termékek méretét, vagy mennyiségét, de az áruk változatlan marad. A "shrinkflation" sajnos nemcsak az élelmiszeriparban gyakori, hanem mostanra úgy tűnik, hogy a menstruációs termékeket is elérte, a tamponok mérete sem olyan, mint korábban. Egyre több nő számol be arról, hogy tamponjaik hamarabb átáznak, mint korábban, és kénytelenek gyakrabban cserélni őket. De mi állhat ennek a hátterében?

tamponok mérete
Már a tamponok mérete sem a régi
Forrás: Shutterstock/Mix and Match Studio

Valóban összement a tamponok mérete?

A közösségi médiában futótűzként terjednek azok a bejegyzések és videók, amelyek a tamponok méretének csökkenéséről számolnak be. A TikTok és Reddit fórumokon nők osztják meg tapasztalataikat, miszerint tamponjaik kisebbek lettek, ezáltal kevesebb folyadékot képesek felszívni. Melissa Simonson, egy népszerű TikTok-felhasználó, több milliós nézettségű videójában rámutatott: a termékek láthatóan összementek, de az árak nem változtak. A felháborodott nők közül sokan még azt is megjegyezték, hogy nőgyógyászukhoz fordultak, mert azt hitték, hogy a menstruációs vérzésük súlyosbodott​. Azonban valójában a tamponok csökkenő mérete és teljesítménye okozhatja ezt, nem pedig a menstruáció erősségének növekedése​. 

Ha a női mestruációs termékek mérete csökken, de az áruk változatlan marad, az azzal jár, hogy a nőknek több tamponra lesz szükségük ugyanazon menstruáció során, ami így még több költséget jelent. 

Ez különösen a menstruációs szegénységgel küzdő nők számára jelenthet komoly plusz anyagi terhet.

Mi történt a tamponokkal?

Bár a fogyasztói visszajelzések és a közösségi média figyelmeztetései egyértelműnek tűnnek, a nagy menstruációs termékeket gyártó cégek, mint például a Tampax, tagadják, hogy a tamponok mérete megváltozott volna.

 A Tampax hivatalos nyilatkozata szerint a tamponok mérete és felszívóképessége továbbra is megfelel az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) szabályozásainak, amelyek évtizedek óta változatlanok​. „A tamponokat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szabályozza, és betartják az ipari nedvszívóképességet vagy mérettartományt, amely az egyes csomagolások oldalán található” - mondta a Tampax szóvivője a Glamournak. Ezek az előírások az összes tampon márkára is vonatkoznak, mindegyiknek ugyanazt az irányelvet kell betartania. „Az FDA szabályozza az összes tampongyártást, a nedvszívó képességet, a méretet, a kockázatértékelést, a tervezést és a terméktesztet általánosságban, biztosítva, hogy az egyes márkák termékei megfeleljenek az ipari – és az FDA – általános szabványainak." - mondja a szóvivő. Ha ez a helyzet, akkor mégis miért tűnnek olyan sok online fotón a régebbi tamponok nagyobbnak, mint az újak? Ennek oka lehet az applikátor cseréje és nem feltétlenül a benne lévő tampon méretének változása.

Tehát a tamponok hivatalos nedvszívó képessége valójában nem változott a korábbiakhoz képest. 

A nők számára azonban továbbra is kiemelten fontos az átláthatóság a menstruációs termékek gyártásában. Jogosan várjuk el, hogy a termékek ne csak kényelmesek és biztonságosak legyenek, hanem megfeleljenek az eredeti ígéreteknek is.

Hogyan válassz tampont?

Az első lépés az, hogy figyelj oda a vásárolt termékekre. Fontos megjegyezni, hogy minden nő más, és minden menstruáció eltérő intenzitású. Győződj meg róla, hogy a ciklusod minden szakaszában a megfelelő nedvszívó képességű tampont használod. Ha mindig ugyanazt a méretet választod a ciklusod minden napján, lehet, hogy nem a számodra legideálisabbat használod. Ellenőrizd a tamponok méretét és felszívóképességét, és hasonlítsd össze korábbi tapasztalataiddal. Ügyelj arra is, hogy négy-nyolc óránként cseréld ki a tampont. Azokon a napokon, amikor a vérzésed erősebb, érdemes sűrűbben cserélni a tampont. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.