A Candida nem szerelemgomba: a fertőzés okát máshol kell keresni

párkapcsolat szomorú hüvelygomba
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
szponzorált tartalom candida gomba hüvely
A Candida gomba nem ismeretlen a nők számára, ugyanis körükben gyakrabban okozhat kellemetlen tüneteket. Jó tudni, hogy a Candida nem egy kívülről érkező „ellenség”, hanem a normál mikroflóra része, amely minden nő szervezetében jelen van, ám bizonyos tényezők hatására elszaporodhat.

A Candida gomba nem kívülről érkező fertőzés

A Candida albicans egy élesztőgomba, amely természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, beleértve a szájat, a bélrendszert és a hüvelyt is. Normális körülmények között a Candida nem okoz problémát, mert az immunrendszer és a hasznos baktériumok megakadályozzák, hogy túlzottan elszaporodjon. Ilyenek a hüvelyben a tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok. Ezek tejsavat termelnek, így biztosítják a vagina ideális, savas kémhatását. A savas közeg gátolja a gombák szaporodását. Bizonyos tényezők hatására azonban a hüvelyi pH emelkedhet, és a Candida gomba szaporodásának nincs, ami gátat szabjon, ami fertőzéshez és kellemetlen tünetekhez vezethet. Vagyis a Candida gombát nem „elkapjuk” valakitől, hanem a szervezet működésében keletkezett zavar idézheti elő a túlszaporodásukat és az ezzel járó kellemetlen tüneteket.

candida, hüvelygomba, hüvelyfertőzés, menstruáció
A Candida nem kívülről érkező fertőzés
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Milyen tényezők vezethetnek a Candida elszaporodásához?

  • Nem szellőző alsónemű: a szintetikus anyagokból készült alsóneműk nem engedik szellőzni az intimrészeket, ami kedvez a gombák szaporodásának.
  • Hüvelyflóra zavara: antibiotikumok vagy egyéb gyógyszerek szedése során a hasznos tejsavtermelő baktériumok száma csökkenhet, így a Candida könnyebben elszaporodik.
  • Stressz: a stressz gyengítheti az immunrendszert, ami elősegítheti a gombák elszaporodását.
  • Túlzott intimhigiénia: a túl gyakori mosakodás és az erős mosdószerek használata kimoshatja a Lactobacillusokat, így felboríthatja a hüvelyflóra természetes egyensúlyát.
  • Hormonális változások: menstruáció, terhesség vagy hormonális fogamzásgátlók szedése során a hüvelyi pH változhat, ami kedvezhet a Candida gombáknak.
Hirdetés

A Candida-fertőzés tünetei

Amikor a Candida elszaporodik, a következő tünetek jelentkezhetnek.

  • Viszketés és irritáció a hüvely környékén.
  • Fehér, túrószerű hüvelyi folyás.
  • Fájdalmas vagy égető érzés vizeléskor.
  • Fájdalom szexuális aktus során.

Kezelési módok

A Candida-fertőzés kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az orvos által felírt gombaellenes gyógyszereket, valamint a helyileg alkalmazható, vény nélkül kapható patikai szereket.

  • Gombaellenes krémek és kúpok: ezek a gyógyszerek közvetlenül a hüvelyben alkalmazva segíthetnek megszüntetni a fertőzést.
  • Probiotikumok: a hasznos baktériumokat tartalmazó készítmények segíthetnek helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát.

Az egészséges hüvelyflóra megőrzése

Az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása a legjobb taktika a Candida-fertőzések megelőzésében. Íme néhány tipp, hogy hogyan őrizhetjük meg a hüvely egészséges egyensúlyát:

  • Viseljünk természetes anyagokból készült, jól szellőző alsóneműt.
  • Kerüljük a túlzott intimhigiéniát és az erős, illatanyagokat tartalmazó intimmosakodók használatát.
  • Táplálkozzunk egészségesen, kerüljük az édességeket és a fehér lisztből készült péksüteményeket, cserébe együnk sok gyümölcsöt, zöldséget.
  • Igyekezzünk minimalizálni a stresszt, és aludjunk eleget.
  • Forduljunk orvoshoz, ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.micovag.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.