Kutatók szerint egy egyszerű és olcsó módszerrel gyorsabban gyógyulnak a gyerekek

Mother,Taking,Care,Of,Her,Ill,Sleeping,Daughter,At,Home
Shutterstock - gpointstudio
gyógyulás betegség gyerekek
A gyerekeknek akár 10-12 felső légúti fertőzésük is lehet évente, amit megfázásként emlegetünk. Ez nemcsak a gyerekekre, de a szülőkre is hatással van. A gyógyszerek segítik, de nem rövidítik le a gyógyulási időt, ám kutatók találtak egy módszert, ami két nappal csökkenti a betegség hosszát.

Brit kutatók tanulmánya alapján a hipertóniás sóoldatos orrcseppek két nappal lerövidíthetik egy gyerek megfázásának gyógyulási idejét, és csökkentik a családtagok megbetegedésének kockázatát is. A vizsgálatban 150 gyerek kapott a sóoldatos orrcseppből, 150 gyerek pedig a hagyományos kezelést kapta a betegségre. 

gyerek, megfázás, betegség
A hipertóniás sóoldat felgyorsítja a gyógyulást, amelyhez kevesebb gyógyszerre van szüksége a gyereknek
Forrás: Shutterstock

„A gyerekeknek évente akár 10-12 felső légúti fertőzésük is lehet, amit megfázásként emlegetünk, és ez nagy hatással van rájuk és családjukra is. Vannak a tünetek javítására szolgáló gyógyszerek, például a paracetamol és az ibuprofén, de nincs olyan kezelés, amellyel a megfázás gyorsabban gyógyulna” - magyarázta Steve Cunningham, az Edinburgh-i Egyetem professzora. 

A kutatók a tanulmány során megtanították a szülőket, hogyan készítsenek és alkalmazzanak sós vizes cseppeket, és azt az utasítást adták hozzá, hogy naponta minimum négyszer a gyerek mindkét orrlyukába három-három cseppet csöpögtessenek belőle, amíg a gyerekek jobban nem lesznek. A sóoldatos kezelést 150 kisgyermek kapta, másik 151 gyerek a hagyományos kezelésben részesült.

A sóoldatos orrcsepp gyorsította a gyerekek gyógyulását és gyógyszerből is kevesebbre volt szükségük

„Azt találtuk, hogy a sós vizes orrcseppet használó gyermekeknél átlagosan hat napig tartottak a megfázás tünetei, míg a szokásos ellátást kapó kicsiknél nyolc napig. A sós vizes orrcseppet kapó gyerekeknek ezen kívül kevesebb gyógyszerre is volt szükségük a betegségük alatt” mondta el a kutató, hozzátéve, hogy az orrcseppes módszerrel gyógyulóknak csak 46 százaléka számolt be arról, hogy a családtagok elkapták a gyermektől a megfázását, szemben a többi háztartással, ahol ez az arány 61 százalék volt.  A szülők 82 százaléka mondta, hogy az orrcseppek segítettek a gyermekük gyors gyógyulásában, 81 százalékuk pedig kijelentette, hogy a jövőben is használna cseppeket.

A kutatást hamarosan bemutatják az Európai Légzőszervi Társaság kongresszusán Bécsben, Ausztriában.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.