Bowen-terápia – Gyógyulás gyengéd mozdulatokkal

Woman,Is,Given,Rejuvenating,Facial,Massage,In,An,Aroma,Room.
Shutterstock/Copyright (c) 2023 H_Ko/Shutterstock. No use without permission. - H_Ko
terápia testkezelés gyógyulás
Speciális, finom, gördülő mozdulatok, amelyek beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait, ezzel csillapítva a fájdalmakat és más panaszokat. Ez a Bowen-terápia.

A Bowen-technika bárkinél biztonságosan alkalmazható, az újszülöttektől az idősekig. Ez egyfajta testkezelés, melynek során a fascia (az izmokat és szerveket borító lágyszövet) gyengéd nyújtásával beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa. Ezt a terápiát ne úgy képzeljük el, mint egy masszázst, hiszen nincsenek erős, gyúró fogások, hanem a terapeuta precíz és gyengéd, gördülő kézmozdulatokat alkalmaz. Ezek az izmokra, inakra és szalagokra, valamint az ezeket körülvevő fasciára és bőrre összpontosítanak. Az idegrendszer stimulálásával ugyanis csökkenthető a fájdalom. A Bowen-terápia alkalmazható mozgásszervi vagy ahhoz kapcsolódó neurológiai problémák kezelésére, beleértve az akut sportsérüléseket és a krónikus állapotokat.

Bowen-terápia
Bowen-terápia
Forrás: Shutterstock

Bowen-terápia: mire jó? 

Ezt a technikát érdemes alkalmazni ízületi és gerincprobléma esetén, legyen az akut, vagy krónikus eredetű, testtartásjavítás céljából, bokasérülések, térd- és vállproblémák, porckorong sérv, sport- és egyéb sérülések, isiász, teniszkönyök, merev váll, gyulladások, illetve más testi egyensúlytalanságból adódó tünetek esetén. Hasznos lehet olyan panaszoknál is, mint a fejfájás, migrén, ismeretlen eredetű fájdalmak. Valamint merevség és görcsök oldására, neurológiai tünetek enyhítésére, akár a Stroke következményének csökkentésére is. Emellett szív- és érrendszeri, illetve nyirokkeringési gondok, veseproblémák és vizelési panaszok, légzési nehézségek, asztma, epe-, máj-, emésztési és gyomorproblémák, reflux, allergia kezelésénél is érdemes alkalmazni. Enyhítheti a stressz hatásait, a depressziót, pániktüneteket, javíthatja a hangulatot, közérzetet, csökkentheti a szorongást, alvászavarokat és álmatlanságot, krónikus fáradságot, levertséget. Segíthet hormonális jellegű panaszok esetén, menstruációs, fogamzási és termékenységi problémák megsegítésénél, a terhes- és kismamagondozásban, természetes szülésnél, csecsemőknél és gyermekeknél, például ágybavizelés esetén, fejlődési zavaroknál.

Vannak mellékhatások?

A szervezet öngyógyító folyamata beindul, és emiatt jelentkezhetnek minimálisan érzékelhető tünetek, de ezek maguktól hamar elmúlnak. Ilyen lehet, a bizsergés, átmeneti fáradtság, enyhe fájdalom, merevség, fejfájás, influenzaszerű tünetek.

  • Kezelés menete

Fontos, hogy mindenképpen képzett terapeutát keressünk fel. Egy kezelés általában fél-egy órát vesz igénybe. Érdemes könnyű, laza ruhában érkezni. Az első találkozás alkalmával állapotfelmérés történik. Fontos, hogy a terapeuta ismerje a kórelőzményeket, tudjon a szedett gyógyszerekről, panaszokról, éppen aktuális lelki állapotról. Nem diagnózis alapján kapjuk a kezelést, hanem a testünkben lévő feszültségeket oldják.
Az ott töltött idő alatt nem kell mást tennünk, mint a lehető legkényelmesebb helyzetben feküdni, esetleg ülni. A Bowen-kezelés különböző nyomással végzett apró mozdulatok sorozatából áll, amelyek mindegyike a test egy adott pontján történik. Az egész nagyon kellemes - a terapeuták az izmok, inak vagy szalagok könnyű, keresztirányú mozgatását alkalmazzák, anélkül, hogy erőt fejtenének ki. A különböző fogások között pihenőidők vannak beiktatva, hogy a szervezet a kapott impulzusokat feldolgozza, és a belső kapcsolatain keresztül az egész testet áthangolja. Jó tudni, hogy a test saját maga állít fel egy fontossági sorrendet, így előfordulhat, hogy elsőre nem az a panasz szűnik meg, amivel a kezelőhöz fordultunk, hanem egy másik, amit talán kevésbé tartottunk fontosnak, de a szervezet felülbírálta. 

Ha akkut sérülésről van szó, akkor nincs szükség az alapkezelésre, mert akkor a testnek még nem volt ideje kompenzálni, így gyorsabban, akár egy alkalommal is el lehet érni a kívánt eredményt. Miután végeztünk, a terapeuta tanácsokat ad, miként szükséges változtatnunk az életmódunkon.

 A tüneteink enyhülhetnek már a kezelés alatt is, vagy utána közvetlenül, de akár néhány nappal később is. Hogy hány találkozásra van szükségünk, azt a panaszaink, az állapotunk súlyossága, a szervezetünk reakciója határozza meg, de a terapeuta ezt meg tudja mondani az első terápia végén.

Bowen-terápia
Mire figseljünk a kezelés után?
Forrás: Shutterstock
  • Praktikus tanácsok

A terapeuta azt tanácsolhatja, hogy a kezelés után egy hétig ne vegyünk részt semmilyen más fizikoterápiában vagy más kezeléseken - például masszázs, csontkovács, fizioterápia, akupunktúra vagy kineziológia -, amíg a szervezete alkalmazkodik a kezeléshez.

A technikát Thomas Ambrose Bowen (1916-1982), egy kivételes képességekkel rendelkező ausztrál terapeuta alkotta meg. A terápia a vegetatív idegrendszerre hat, méghozzá úgy, hogy gátolja a szimpatikus idegrendszert – az üss vagy fuss vészreakciót, a melynek ingerlése úgynevezett vészreakciót vált ki, vagyis a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre, és aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, melynek feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás, és a raktárak feltöltése.

Tényleg segít!
Több vizsgálat és kutatás is igazolta, hogy a Bowen-technika széles körben jól alkalmazható. Konkrét példát említve: egy 66 éves nő 4 hónap alatt 14 kezelésben részesült. Migrén, valamint autóbaleset okozta nyak- és állcsontsérülések miatt keresett valamilyen megoldást, és a kezeléseket egy hivatásos Bowen-terapeuta végezte. Folyamatosan monitorozták a beteg állapotát, nyomon követték a fájdalom változásait és az általános közérzetét is. Az utolsó két alkalom során a nőnek már egyáltalán nem voltak fájdalmai. 10 hónappal később még mindig nem tért vissza sem a migrén, sem a nyakfájdalom.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.