Ha ezt csinálod vécézés közben, aranyered lehet

aranyér, vécé használat, megelőzés
Shutterstock/New Africa -
aranyér megelőzés vécéhasználat
Az aranyér kényes egészségügyi probléma, amelyet sokan tabuként kezelnek, de valójában sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Mindössze egy egyszerű vécézési szokás is növelheti az aranyér kockázatát, amit valószínűleg te is elkövetsz.

Ha még soha nem volt aranyered, akkor nagyon szerencsés vagy. Ha igen, valószínűleg túlságosan is jól ismered azt a rendkívüli kényelmetlenséget, amely ebből ered. Az aranyér a végbélnyílásban és az alsó végbélben lévő duzzadt vénák okozta állapot, amely fájdalommal, viszketéssel, irritációval és időnként vérzéssel járhat. Bár a legtöbben nem beszélünk róla, mégis sokunkat érint: a közelmúltban egy országos kutatásból kiderült, hogy a hazai lakosság közel felének van vagy volt valaha aranyérbetegséggel összefüggő tapasztalata. Bár az aranyér jól kezelhető, és fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, létezik egy gyakori vécézési szokás, amely növelheti a kialakulásának kockázatát ezért jobb, ha mihamarabb leszoksz róla.

aranyér
Néhány percnél többet tölt a WC-n? Az orvosok szerint érdemes ezt átgondolni az aranyér  kialaulásának megelőzése érdekében.
Forrás: Shutterstock/Rafa Fernandez

Ez az egyszerű vécézési szokás is szerepet játszhat az aranyér kialakulásában 

Ha szívesen helyezkedsz el egy jó könyvvel, vagy újsággal vagy nyomkodod a telefonod, amikor a vécén tartózkodsz, van egy rossz hírünk számodra: ez az időszak, amikor sokáig ülsz a vécén, növelheti az aranyér kialakulásának kockázatát. Tehát ha te is azok közé tartozol, akik gyakran hosszú időt töltenek a mellékhelységben, érdemes átgondolni ezt a szokásodat. 

Egyes kutatások szerint az aranyér kialakulásában jelentős szerepet játszhat, ha túl hosszú ideig ülünk a vécén. Ez a látszólag ártalmatlan szokás valójában stresszhelyzetet jelenthet a végbélre, mivel a hosszú időtartam alatt a végbélben lévő erek feszültségnek vannak kitéve. Ez a nyomás és irritáció elősegítheti az aranyér kialakulását. 

Amikor az ember ül a vécén, a vér a legalacsonyabb ponton gyűlik össze, ami megnövekedett nyomást okoz a végbélnyílás ereiben, és így aranyér kialakulásához vezethet. 

Míg a hosszan tartó vécén tartózkodás aranyér kialakulásához vezethet, a székletürítés közbeni túlzott megerőltetés is problémát okozhat. Ezért nem ideális módszer csupán a vécézés időtartamának csökkentése, ha közben megerőltetjük magunkat. Megoldás lehet, hogy mikor székelési ingert érezel, azonnal menj a vécére, kerüld a megerőltetést, és ha nem tudsz azonnal könnyíteni magadon, akkor inkább állj fel, és próbáld meg újra később.

Mennyi a vécén ülés ideális ideje?

Dr. Prasun Shah, a Memorial Hermann gasztroenterológusa  azt tanácsolja, hogy a bélmozgást legfeljebb 10-15 percre korlátozzuk, hogy csökkentsük az aranyér kockázatát. Ez az időkeret elegendő ahhoz, hogy a székletürítést kényelmesen elvégezzük. 

Kerülendő a telefonok görgetése vagy a vécén való huzamosabb ideig tartó olvasás. Ha egy kis szünetre, én időre van szükségünk, akkor inkább üljünk a WC-ülőke tetejére.

Egyéb tippek az aranyér megelőzésére

Az aranyér megelőzése egyszerű életmódbeli változtatásokkal is elérhető, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a megfelelő szokások segíthetnek elkerülni ezt a kellemetlen problémát. Dr. George Pavlou gasztroenterológus szerint a legfontosabb lépések közé tartozik a bőséges folyadékfogyasztás, a rostban gazdag étrend és a rendszeres testmozgás. Ezek a tényezők hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez és csökkenthetik az aranyér kialakulásának kockázatát. Napi 25-30 gramm rost bevitele és a megfelelő hidratáció elengedhetetlen, és ha ez nem elegendő, székletlágyítók vagy hashajtók használata is szóba jöhet.

A szakértők továbbá azt javasolják, hogy ne halogassuk a székletürítést, mivel ez szárazabbá és nehezebbé teheti a székletet, ami irritációhoz vezethet. Emellett az anális terület tisztán tartása is elengedhetetlen, amihez nedves törlőkendők vagy víz használata javasolt a száraz WC-papír helyett.

Praktikus tipp: a vécén ülés során használjunk zsámolyt, ami segíthet a természetesebb guggoló pozíció elérésében, így könnyebb lesz elkerülni a megerőltetést.

Bár az aranyér nem mindig elkerülhető, különösen terhesség alatt, a helyes életmódbeli változtatások és a vécén töltött idő minimalizálása segíthet csökkenteni a problémák előfordulását. Ha aranyérrel küzdesz, vagy krónikus problémáid vannak, mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.