Rengeteget szenvedett élete során Maggie Smith: mellrák, vakság és Graves-kór is sújtotta

karizmatikus Downton Abbey gyász Harry Potter Maggie Smith
Bár gyakan beszélt betegségeiről, halála váratlanul érte a világot. Maggie Smith elképesztő tehetségével és egyedi, karizmatikus jelenlétével is lenyűgözte a film- és színházrajongókat.

89 évesen szeptember 27-én meghalt Maggie Smith egy londoni kórházban. A halál okát egyelőre nem közölték.  A színésznőt a legtöbben a Harry Potterből, a Downtown Abbey-ből és a Best Exotic Marigold Hotelből ismerjük: filmben és színpadon egyaránt karizmatikus jelenség volt. 

Maggie Smith a Downtown Abbey Violet Crowley-jaként
Maggie Smith a Downtown Abbey Violet Crowley-jaként
Forrás: Northfoto

Maggie Smith sosem titkolta betegségeit

 „A színésznőt két fia és öt unokája gyászolja, akiket lesújtott rendkívüli édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése” – nyilatkozták Smith fiai a gyászhír bejelentésekor. Bár azt nem tették közzé, Smith miben hunyt el, a színésznő 60 éves karrierje során részleteket is elárult egészségi állapotáról, beleértve a mellrák és a Graves-kór diagnózisát is. 

Graves-kórral diagnosztizálták

Amikor Smith 1988-ban éppen elkezdte szereplését a Tony-jelölt Lettice és Lovage című darabban, Grave-kórt diagnosztizáltak nála. Ez egy olyan rendellenesség, amelyben az immunrendszer ismeretlen okokból megtámadja a pajzsmirigyet. Ez a pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb oka, a tünetek közé tartozik az ingerlékenység, a remegés, a fáradtság, a szívdobogás, a bőr elszíneződése és a szem alakjának megváltozása. „A gyógyszeres kezelés és az elszántság lehetővé, hogy színpadra álljak, de a betegségből eredő arctorzulás – különösen a szemgolyók kitüremkedése és a szem körüli duzzanat – nem javult” - nyilatkozta akkoriban Smith. 

Összetörte magát

A Graves-kór diagnózisa közvetlenül azután született, hogy Smith 1988 novemberében a Brit Virgin-szigetekre utazva eltörte a karját és a vállát, amikor leesett egy kerékpárról és csak hosszú rehabilitáció után jött rendbe. „Teljesen kétségbeejtő volt az állapotom, a törött karom, az ijesztő kinézetem...” – mondta Smith a The New York Timesnak. 

Wimbledon Tennis Championships-Day Thirteen, Maggie Smith
 Maggie Smith 2024-ben még részt vett a wimbledoni tenisztorna döntőjén 
Forrás: Northfoto

Mellrákot diagnosztizáltak nála

Miközben Smith a Harry Potter és a félvér herceget forgatta, mellrákot diagnosztizáltak nála. Elmondta, hogy érzett egy csomót a mellében, de először nem aggódott. „Egy kis dudort éreztem. Nem gondoltam, hogy ez komoly, mert évekkel ezelőtt is volt ilyen, és az jóindulatú volt. Feltételeztem, hogy ez is így lesz” – mondta Smith akkor a Timesnek. „Fogalmam sincs, mi lesz” - nyilatkozta a diagnózisa után.  Smith két évig részesült kezelésben, beleértve a kemoterápiát és a sugárzást. A kezelést borzalmasnak nevezte, és hozzátette, hogy rosszabb, mint maga a rák. „Szörnyen rosszul éreztem magam, és arra gondoltam ezt nem tudom végigcsinálni” – tette hozzá Smith, akit 2 év kezelés után gyógyultnak nyilvánítottak. 

Betegen bújt Minerva McGalagony professzor bőrébe

Maggie Smith Minerva McGalagony professzor szerepében a Harry Potterben parókát viselt. „Kopasz voltam. Nem okozott gondot felvenni a parókát. Olyan volt a fejem, mint egy főtt tojás” – emlékezett vissza a színésznő, aki forgatásokat vállalt, de a szinházba nem tért vissza. „Most már félek színházban dolgozni. Nagyon bizonytalannak érzem magam. Egy ideje nem csináltam” – mondta.

Dame Maggie Smith death
Maggie Smith Minerva McGalagony professzor szerepében
Forrás: PA/Northfoto

Csípőprotézis-műtéten esett át

A Los Angeles Times szerint 2016-ban Smith lemaradt a Golden Globe-díjakról, ahol a The Lady in the Van című munkájáért jelölték, mert csípőprotézis műtét után lábadozott és bár már jól volt,  nem tudott volna végigülni egy hosszú repülőutat. 

Glaukóma is sújtotta

Noha Smith nem árulta el, mikor alakult ki nála glaukóma, egy 2016-os interjújában megerősítette, hogy látása károsodott, sőt, az egyik szemére meg is vakult. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.