Kiderült, melyik a leghatékonyabb gyógyszer migrén ellen: régóta a piacon van és nem is drága

fejfájás migrén gyógyszer
Egy új vizsgálat reményt adhat az erős fejfájástól szenvedőknek. Kiderült, hogy a migrén ellen a tripánok a leghatékonyabb gyógyszerek.

Az Oxfordi Egyetem tudósai 89 000 beteget vizsgáltak meg, akik 137 ellenőrzött vizsgálatban 17 különböző tablettát vagy placebot kaptak fejfájásos rohamaikra, így tudták megállapítani, hogy melyik készítmény a leghatékonyabb kínzó fejfájás esetén. A migrénen a tripánok tudtak segíteni.

fejfájás, migrén
Egy brit kutatás szerint megvan a leghatékonyabb gyógyszer migrén ellen.
Forrás: Shutterstock

A nagyszanású vizsgálatban a triptánoknak nevezett, vényköteles fájdalomcsillapítók végeztek az élen, jobban teljesítettek, mint az újabb, drágább gyógyszerek - a tudósok szerint ezeket nem használják elegen. A brit háziorvosokat fel is szólították arra, hogy szélesebb körben népszerűsítsék 1990-es években kifejlesztett gyógyszereket.

A migrén világszerte 1 milliárd, Magyarországon mintegy 1,2 millió embert érint. A migrén az egyik leggyakoribb idegrendszert érintő betegség, és körülbelül háromszor annyi nő szenved tőle, mint férfi.

Migrén ellen eletriptán 

A triptánok összeszűkítik az agyi ereket és csökkentik a gyulladásos vegyi anyagok felszabadulását. Négy különböző formájuk létezik: eletriptán, rizatriptán, szumatriptán és zolmitriptán. A kutatás vezetője, Prof. Andrea Cipriani elmondta: „Tudjuk, hogy a triptánokat világszerte alulhasználják. A négy leghatékonyabb készítményhez való hozzáférést világszerte támogatni kell, és be kell építeni a nemzetközi iránymutatásokba is, amelyeket ennek megfelelően aktualizálni kell.”

A kutatás során megállapították, hogy az összes gyógyszer hatékonyan enyhítette a migrén okozta fájdalmat két óra elteltével, mint a placebo, és a legtöbb gyógyszer hatása akár 24 órán keresztül is megmaradt. A készítmények összehasonlításakor a kutatók az eletriptán nevű hatóanyagot találták a leghatékonyabbnak a fájdalomcsillapítás szempontjából, két órán belül enyhítette a tünetet, ezt követte a rizatriptán, a szumatriptán és a zolmitriptán. A 24 órán át tartó fájdalomcsillapítás szempontjából az eletriptán és az ibuprofén volt a leghatékonyabb.

Azt találtuk, hogy az összes engedélyezett gyógyszer jobb, mint a placebo, de néhány készítmény jobban működik, mint más gyógyszerek a migrén akut kezelésében, ami újdonság. A négy tippanról van szó: az eletriptán, a rizatriptán, a szumatriptán és a zolmitriptán. Ezek hatásosabbak, mint a többi gyógyszer, és jobbak, mint az utóbbi időben forgalomba hozott és drágább gyógyszerek.

Más szakértők és orvosok is úgy vélik, hogy magas hatékonyságuk és alacsony áruk miatt a triptánoknak kellene az élvonalban lenni a migrén kezelésében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.