szponzorált tartalom hüvelygomba fertőzés
A Candida gomba megtalálható az emberi szervezetben, például a hüvelyben is, és egészen addig nem okoz problémát, amíg a hüvely természetesen savas pH-ja állandó. A savas pH megváltozása esetén a gomba gyorsan szaporodik, és hüvelyfertőzést okoz. Ezt gombaellenes készítményekkel (antimikotikumokkal) gyógyíthatjuk. Vannak azonban olyan fajok, amelyek ellenállóak a „szokásos” kezelési módokkal szemben, és ilyenkor a fertőzés visszatér. Ebben az esetben a kezelés módosítására van szükség.

A Candida fajok a gombás fertőzések fő kórokozói. Ebbe a nemzetségbe tartozik a Candida albicans nevű élesztőgomba, ez okozza a leggyakrabban a fertőzéseket, például a hüvelygombát. A fertőzések hátterében egyre gyakrabban fordulnak elő azonban az albicans-szal rokon, ún. „nem-albicans Candida” (NAC) élesztőgombafajok is. Ezek rezisztensek a Candida albicans által okozott gombás fertőzések kezelésére alkalmazott szerekre, ami a hüvelygomba visszatérésével, a tünetek kiújulásával jár. Ilyenkor nem új orvost kell keresni, sokkal okosabb ugyanahhoz a nőgyógyászhoz visszamenni és jelezni, hogy a gomba visszatért, és ő módosítani fog a kezelésen.

hüvelygomba, menstruáció, hüvelyi fertőzés, húgyuti fertőzés, felfázás. candida
Ezt tegyük, ha nem múlik a hüvelygomba
Forrás: Shutterstock

Alapvető tudnivalók a Candida gombáról

A Candida gomba természetes módon megtalálható az emberi testben, például a szájban, a bélrendszerben és a nemi szervekben. Normál körülmények között nem okoz problémát, ugyanis például a hüvelyben található tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok által biztosított savas közeg gátolja a gomba szaporodását. Ha azonban a hüvelyflóra egyensúlya felborul – az immunrendszer gyengülése, antibiotikumok szedése vagy éppen a túlzott intimhigiénia miatt –, nem termelődik elég tejsav, így a savas pH megváltozik, a Candida elszaporodhat, és fertőzést okozhat.

Hirdetés

Candida által okozott fertőzések

A Candida elszaporodása a hüvelyben vulvovaginális candidiázist (hüvelygombát) okozhat. Ennek tünetei közé tartozik a viszketés, égő érzés, fehér, túrószerű vagy elázott papírzsebkendőre emlékeztető folyás. Gyakran az első tünet a fájdalom a szexuális aktus során vagy vizeletürítés közben. A hüvelygomba kialakulását elősegíthetik hormonális változások (például terhesség vagy fogamzásgátlók szedése), a cukorbetegség, de a szűk, nem szellőző ruházat viselése is hajlamosít a betegségre.

Kezelési lehetőségek

A hüvelyi Candida-fertőzések kezelése általában gombaellenes szerekkel történik, amelyek többsége „azol” típusú vegyület (klotrimazol, fentikonazol, fluconazol). Készülnek ezekből szájon át szedhető tabletták, és helyileg alkalmazható krémek, valamint hüvelykúpok is.

Az egyre gyakoribb rezisztens gombafajok

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak a nem-albicans Candida (NAC) fajok, amelyek gyakran ellenállnak a hagyományos „azol” gombaellenes kezeléseknek. Ezen fajok közé tartozik:

  • Candida glabrata: rezisztens a fluconazollal, clotrimazollal és fentikonazollal szemben.
  • Candida krusei: szintén ismert a fluconazol-rezisztenciájáról.
  • Candida parapsilosis: kórházi fertőzések gyakori kórokozója.
  • Candida tropicalis: immunszupprimált (legyengült immunrendszerű) betegeknél jelenthet problémát.

NAC fajok által okozott intimfertőzések

A nem-albicans Candida fajok által okozott hüvelyi fertőzések tünetei megegyeznek a Candida albicans által okozottakkal: viszketés, égő érzés és folyás. Sem az orvos, sem a beteg nem fedezi fel a tünetekből a különbséget. Ám ezek a fertőzések nehezebben kezelhetők a hagyományos gombaellenes szerekkel szembeni ellenállásuk miatt.

Mit tegyünk, ha nem múlik a fertőzés?

Ha a kezelés nem hoz javulást, fontos, hogy a beteg ne próbálkozzon házi praktikákkal, és menjen vissza az orvosához. Az orvos ilyenkor nem azol típusú gombaellenes szert ad a betegnek, amely hatékony az azolrezisztens Candida-fajok ellen.

A Candida fertőzések kezelésében az egyik legnagyobb kihívást a rezisztens nem-albicans Candida fajok mellett az orvos-beteg kapcsolat minősége jelenti. Lényeges, hogy a betegek tisztában legyenek a gyógyszer-rezisztencia eshetőségével, és ha a kezelés nem, vagy csak időszakosan hoz javulást, vagy visszatér, konzultáljanak orvosukkal a kezelés módosítása érdekében. Ilyenkor az orvosváltás nem igazán célravezető opció.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.micovag.hu/

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.