személyiségzavar kutatás pszichopátia pszichopata
A pszichopaták régóta rejtélyt jelentenek a tudomány számára, de az utóbbi évek kutatásai új távlatokat nyitottak. A pszichopátia gyógyítása ma már nem elképzelhetetlen, egyre több módszerrel próbálkoznak a szakértők, hogy segítsenek az érintett a személyeknek.

A pszichopaták olyan emberek, aki súlyos személyiségzavarral küzdenek, melynek fő jellemzői az empátia hiánya, a mások iránti közömbösség és a manipulatív viselkedés. Általában nagyon jól el tudják rejteni valódi érzelmeiket, intelligensek és karizmatikusak, de képtelenek a valódi bűntudatra. A modern tudomány fejlődésével egyre világosabbá válik, hogy a pszichopátia gyógyítása reális lehetőség. Az agyi eltérések felismerése és az empátia fejlesztése lehetőséget adnak az érintettek számára egy jobb életre.

pszichopata, nő, álarc, pszichopátia gyógyítása,
A pszichopátia gyógyítása lehetséges friss kutatások alapján.
Forrás: Shutterstock

A pszichopátia gyógyítása: a legfrissebb kutatások szerint van miben reménykedni

Az utóbbi évek pszichológiai kutatásai jelentős előrelépéseket hoztak a pszichopátia kezelésében. Az empátia fejlesztése és a pszichopata agyműködés megértése segíthet a pszichopaták életminőségének javításában. Dr. Abigail Marsh munkássága során arra mutatott rá, hogy ezen emberek agyi struktúrája, különösen az amygdala (az agynak azon része, amely a félelem és az érzelmek feldolgozásáért felelős), eltér a nem pszichopata személyekétől. Ennek a különbségnek a kezelése lehet a kulcs a pszichopátia gyógyításában.

Mit mond a tudomány jelenlegi állása a pszichopátia kezelési módszereiről?

A pszichopátia kezelése sokáig lehetetlennek tűnt, mivel az érintett személyek képtelenek az empátia és a bűntudat átélésére, ami megnehezíti a hagyományos pszichoterápiás megközelítéseket. Azonban a legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy bizonyos agyi régiók stimulálása, valamint az empátia fejlesztése eredményeket hozhat. Marsh kutatásai arra összpontosítanak, hogy a szóban forgó agyi eltéréseket normalizálni, és ezáltal segíteni a pszichopatáknak abban, hogy jobban értsék és érezzék mások érzelmeit.

Az agy eltérései pszichopatáknál: melyek a legfőbb különbségek?

  • A pszichopaták agyi eltérései elsősorban az érzelmi feldolgozásért felelős régiókban, mint az amygdala és a prefrontális kéregben jelentkeznek. Ezek a területek azok, amelyek felelősek a félelem, az empátia és a szociális viselkedés szabályozásáért. 
  • A kutatók azt találták, hogy ezek a területek gyakran kisebbek, vagy kevésbé aktívak pszichopatáknál. Az agyi képalkotó eljárások segítségével ezek az eltérések már korán felismerhetők, ami lehetőséget ad a korai beavatkozásra.
Hand,Holding,Human,Brain,-,Futuristic,Concept,Of,Intelligence,,Science
Az agyi képalkotó eljárások segítségével felismerhetők azok az eltérések, amik a pszichopaták agyát jellemzik.
Forrás: Shutterstock

Az empátia hiánya a pszichopatáknál a környezet számára veszélyes is lehet

Az empátia hiánya pszichopatáknál nemcsak a saját életükre, hanem a környezetükre is súlyos hatással lehet. Az empátia képessége alapvető szerepet játszik a társas kapcsolatokban és a társadalmi normák betartásában. Ha ez a képesség valakiből hiányzik, az fájdalmat okoz másoknak, anélkül, hogy utána megbánást éreznének. Ezért fontos, hogy a pszichológiai kutatások továbbra is foglalkozzanak az empátia fejlesztésének lehetőségeivel, ezzel minimalizálható az a veszély, amit a pszichopaták a társadalomra jelentenek.

A pszichopata személyekkel folytatott terápiában kiemelten fontos olyan helyzetek szimulálása, amelyekben mások érzelmeire kellene reagálniuk. Ez segíthet nekik felismerni és értelmezni mások reakcióit. Dr. Marsh szerint a pszichopaták agya nem képes automatikusan reagálni mások félelmére vagy fájdalmára, de egyes esetekben képesek ezt megtanulni, ezáltal felismerik azokat a jeleket, amelyek mások érzelmi állapotára utalnak, és aztán képesek is ennek megfelelően cselekedni.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.