általános közérzet koncentráció rutin
Sokan azt gondolják, hogy nem ülve lehet normális edzést végezni, de a szakértők másképp vélekednek. Ez a napi, mindössze ötperces rutin a te életedet is megváltoztathatja.

A székjóga sokak számára sokkal inkább az idősödő korosztályhoz kapcsolódik, de a szakértők szerint ezek a minimális mozgások drámai módon javíthatják az általános egészséget bármely életkorban. Az ötperces rutin a nap bármelyik szakába beilleszthető és garantáltan jótékony hatással lesz a szervezetre.

rutin
Ötperces napi rutin, ami segít javítani a koncentrációt
Forrás: Shutterstock

Ötperces napi rutin, ami segít javítani a koncentrációt

A feszes izmok megnehezítik a mindennapi életet, és az ülőmunka csak súlyosbítja a kihívásokat. Bár elkerülhetetlen, hogy az idő múlásával veszítsünk rugalmasságunkból, tehetünk lépéseket – pontosabban nyújtásokat –, hogy lassítsuk ezt a folyamatot. A székjóga célja, hogy rugalmasságot és mozgékonyságot biztosítson, ezzel ellensúlyozva az irodai ülőmunkát.

Stacie Dooreck, a kaliforniai Larkspurban dolgozó jógaoktató a Bay Area különböző cégeinél tartott már székjógát.

„Ez minden korosztály számára biztonságos és nagyon gyengéd lehet”mondta a CNN-nek. 

Segít a rugalmasságban, a testtartásban – az irodákban dolgozók általában görnyedten ülnek – és megelőzi az ismétlődő stresszsérüléseket, mint például a kéztőalagút-szindrómát.

A jóga terápiás előnyei jól ismertek; a rendszeres gyakorlás javítja az alvást, csökkenti a vérnyomást, és enyhíti a krónikus fájdalmat.

Az irodai környezetben egy 2012-es tanulmány, amely a Journal of Occupational Health Psychology-ban jelent meg, kimutatta, hogy azok az alkalmazottak, akik részt vettek jóga- és mindfulness-programokban a munkahelyükön, a program végére kevesebb stresszt tapasztaltak, mint azok, akik nem vettek részt. További kutatások azt is kimutatták, hogy a munkahelyi mindfulness-gyakorlatok, mint a jóga, hatékony védelmet nyújthatnak a szorongás, stressz és kiégés ellen. A jóga, akár széken, akár szőnyegen végezzük, a testet és az elmét egyaránt jótékonyan befolyásolja. Egy, a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok, akik hetente kétszer jógát és légzőgyakorlatokat végeztek, a depresszió tüneteinek csökkenéséről és a produktivitás növekedéséről számoltak be.

Hogyan kezdj bele a székjógába?

Dooreck szerint a székjóga előnyei már napi öt perc gyakorlással is érezhetők.

„Napi öt perc székjóga jobb, mint heti egyszer egy óra” – mondta. „Fontos, hogy szokássá váljon. Amint valaki elkezdi, gyakran többet akar csinálni, mert jobban érzi magát.”

A kezdőknek a következő gyakorlatokat ajánlja, és fontos, hogy mély orrlégzéssel végezzük őket.

Bemelegítés

Kezdd a gyakorlást az ízületeid felmelegítésével. Ülj a szék szélére, és körözz a kezeiddel és lábaiddal. Dooreck magyarázata szerint „ez a mozdulat megelőzheti például a kéztőalagút-szindrómát, és csökkenti a lábak fáradtságát”.

Macska-tehén póz

A macska-tehén pózt könnyen át lehet alakítani ülő helyzetbe. Ülj egyenesen, belégzés közben emeld fel az állad, told előre a mellkasod, és nyisd ki a mellkasod. Kilégzéskor utánozd a macska mozdulatát azzal, hogy a gerincedet begörbíted, ezáltal nyújtva a felső hátat.

Oldalhajlítások

Emeld fel a bal kezed a levegőbe, hajolj jobbra, majd válts oldalt.

Csavarások

Csavard a tested egyik oldalra, tartsd meg a pózt három-öt lélegzetvétel idejéig, majd válts oldalt.

Ülő előrehajlás

A vállak feszültségének enyhítésére tedd mindkét lábad a padlóra, kulcsold össze az ujjaidat, emeld fel a kezeidet a levegőbe, és hajolj előre, amíg a mellkasod a térdeiden pihen, és a kezeid megérintik a padlót.

Ez az egyszerű, ötperces székjóga-rutin már rövid idő alatt is jelentős javulást hozhat az energiaszintben, koncentrációban és alvásminőségben.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.