Hatalmas mítosz dőlt meg a spermával kapcsolatban: nem igaz, amit eddig tudtunk róla

Sperm
Profimedia -
fehérje orális szex spermium
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a férfi ejakulátum rengeteg fehérjét tartalmaz, ezért az egészségre is jó hatással van, ha a partner az orális szex során lenyeli. A szakértő azonban cáfolja ezt az állítást, a spermium korántsem tartalmaz annyi fehérjét, mint azt gondolnánk.

Mivel sok mítosz és pletyka kering a spermium tápláló összetevőiről, érdemes utánajárni, hogy ez valóban igaz-e. Dr. Danae Maragouthakis, az Oxfordban működő Yoxly szexuális egészségügyi startup vezetője elmondta, hogy először is fontos tisztázni, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki az orális szex során lenyeli az ondót. „Szexuálisan nincs vele probléma – nem piszkos, nem szégyenletes, ez teljesen személyes választás.”

spermium
A spermium nem tartalmaz annyi fehérjét, mint azt gondoltuk
Forrás: Profimedia

A spermium nem tartalmaz annyi fehérjét, mint azt gondoltuk

A spermában számos összetevő található, az spermatozoidok (spermiumok) mellett különböző anyagok táplálják a spermákat. Különböző mirigyek titkai is hozzájárulnak ehhez, például a prosztata mirigy és a bulbourethralis mirigy.

Tartalmaz szénhidrátokat, amelyek táplálják a spermát – víz, különböző tápanyagok, például citromsav is található benne. Van benne cink és egy kevés C-vitamin, de sokan úgy hiszik, hogy a spermában rengeteg C-vitamin található, de ez nem igaz.

„A spermium vagy ejakulátum átlagos térfogata körülbelül 5 ml, és ennek az összetevői változhatnak életkorral és egészségi állapottal" - mondja Dr. Maragouthakis. „Nem minden férfi termel ugyanolyan mennyiségű fehérjét a spermájában, vagy rendelkezik azonos számú spermatozoiddal.

Az ejakulátum térfogata attól is függ, hogy mikor maszturbált legutóbb, néha kicsit több, néha pedig kicsit kevesebb lesz. A fehérjetartalom szempontjából egy 5 ml-es ejakulátumban körülbelül negyed- vagy fél gramm fehérje található, férfitől függően. Ez átlagosan 250 mg (vagy 0,25 g) fehérjét jelent.

Ha összehasonlítjuk a tojásfehérjével, például a tojásfehérje 3,6 gramm fehérjét tartalmaz, tehát ahhoz, hogy elérd a napi ajánlott fehérjebevitelt (ami általában 46 g vagy 56 g fehérje naponta), több több liter spermát kellene innod, amit egyáltalán nem javasol a szakértő. Tehát a spermában található fehérje „nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet”.

Dr. Maragouthakis arra is figyelmeztet, hogy ha orális szexet folytatsz, akkor kockázatot vállalsz a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) szempontjából. 

A spermium testnedv, és ugyanúgy, mint más folyadékok – például a hüvelyi váladék, a nyál és néha a vér – STI-ket, például chlamydiat és gonorrhoeát terjeszthet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.