Székjóga nem csak időseknek: az ülőmunkát végzők 5 perc után érzik a pozitív hatásokat

székjóga
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
mozgás egészség jóga
Ülő edzés? Elsőre talán nem tűnik észszerűnek, de a székjóga sokakra pozitív hatással van, különösen az ülőmunkát végzőkre. A kezdő jógapózok segítenek, hogy a fogyás hasról történjen, ami sokaknak okoz gondot, és ki sem kell hozzá mozdulni, élvezheted az otthoni jóga minden előnyét.

A székjóga valójában hagyományos jóga, amelyet székben ülve vagy széket használva végeznek. Sokan azt feltételezik, hogy a székjóga időseknek való gyakorlatokból áll, mivel a székjóga-órák gyakran ezt a demográfiai csoportot célozzák meg, ráadásul számos tanulmány dokumentálta már a korosztály számára nyújtott előnyeit. De a székjóga nem csak nekik szól.

székjóga
Fiatalokra is pozitív hatással van a székjóga
Forrás: Shutterstock

Jóga otthon kezdőknek, irodai munkát végzőknek, időseknek és fiataloknak is? Ez a székjóga!

A székjóga mindenkinek nagyszerű választás lehet, kortól függetlenül, különösen akkor, ha a nap nagy részében az íróasztalhoz van kötve. Egy 2012-ben közzétett feltáró tanulmány szerint tizenöt perc székjóga vagy vezetett meditáció nagymértékben javított számos fiziológiai és pszichológiai stresszmarkert a vizsgálatban résztvevőknél.

Okleveles jógaoktatók, akik évek óta tanítanak székjógát, azt mondják, hogy ez a fajta mozgás otthon végezve is hatékony, és minden korosztály számára biztonságos és többek között nyugtató jógapózokat is kínál. Emellett segít a rugalmasságban, a helyes testtartásban és küzd az ismétlődő stressz okozta sérülések, például a kéztőalagút-szindróma ellen. A székjóga remek választás a stresszcsökkentésre és az izomfájdalom oldására, valamint a mobilitás fejlesztésére, illetve annak, aki a hét többi napján keményebben edz, kiváló pihenőnapi tevékenység lehet. A rendszeres jógagyakorlás egyik előnye az alvásminőség javulása, de megtanít jól lélegezni, javítja a mentális egészséget, nem beszélve a vérnyomás, a krónikus fájdalom és a gyulladások csökkentéséről.

Hogyan kezdjük el a székjógát?

Készen állsz arra, hogy kipróbáld? Kezdetben célszerű napi öt percet gyakorolni, hiszen azzal, hogy rászánod magad a székjógára, életmódváltásba kezdesz, tehát fontos, hogy fokozatosan vezesd be a gyógyító jógagyakorlatokat. A legtöbben az első üt perc után annyira jól érzik magukat, hogy legszívesebben tovább csinálnák. A bemelegítés, mint minden mozgásnál, itt is kötelező. Ehhez ülj magasan az ülés szélén, előrefelé fordulva, és írj le nagy köröket a kezeiddel és a lábaiddal együtt vagy külön-külön. 

Van néhány ászana, ami kikerülhetetlen, de ha kipróbálod, nem is akarod majd kihagyni

Macska-tehén póz

Azaz a homorítás-domborítás, amihez ülj magasra, belégzéskor emeld meg kissé az állad, és told előre a mellkasodat — a tehénpóz megnyitja a mellkast. Ezután az orrodon át fújd ki a levegőt, és lassan, csigolyáról csigolyára homoríts — a macskapózban nyújtja a hát felső részét.

Oldalhajlítások

Emeld fel a jobb kezed a levegőbe, és hajolj balra, majd válts oldalt, a bal kezed emeld fel a levegőbe, és hajolj jobbra. Fontos, hogy a mellkasod ne essen előre, csak annyira hajlíts, hogy a fejed, a tested és a karjaid egy vonalban maradjanak. 

Csavarások

Fordulj az egyik oldalra, tartsd a pózt három-öt lélegzetvételig, majd válts oldalt. Egyenes gerinccel csavarodj, derékból, ne erőltesd, csak amennyire a tested engedi. A belégzésnél egyenesítsd a gerinced, a kilégzésnél csavarodj. 

A videómegosztók tele vannak jógavideókkal, keress, böngéssz, és válaszd ki a neked legszimpatikusabb jógaoktatót, aki végigvisz az életmódváltáson. 
 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.