A szívpanaszok lelki háttere: valóban gyógyít a szeretet?

szorongás szeretet szívpanasz
Gyakran halljuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknek számos rizikófaktora lehet, például az elhízás, a magas vérnyomás. Arra viszont talán nem is gondolunk, hogy a pszichénk állapota is előidézheti a szívpanaszok kialakulását.

A lelki sérüléseink, a gondjaink nem csak a mindennapjainkat befolyásolhatják, hanem a testi funkcióinkat is. A mentális betegségek, amit gyakran használnak például a szorongás és a depresszió leírására, a szívünk állapotára is hatással van. Ha a lelkünk összetörik, könnyen alakulnak ki szívpanaszok. 

A pszichénk állapota is előidézheti a szívpanaszok kialakulását
A pszichénk állapota is előidézheti a szívpanaszok kialakulását
Forrás: Shutterstock

A szorongás és depresszió szívpanaszok képében is jelentkezhet

„A szorongás több annál, minthogy aggódunk vagy stresszelünk valami miatt, ezek ugyanis általában elmúlnak, amint a helyzet véget ér, vagy a kiváltó ok megszűnik. Ha viszont ezek az érzések minden ok nélkül jelentkeznek, vagy a stresszes esemény elmúltával is folytatódnak, akkor beszélünk valódi szorongásról. Ezt nem szabad félvállról vennünk, mindenképpen kezelésre van szükségünk, ugyanis idővel nemcsak a hangulatunkra, a kapcsolatainkra, hanem a fizikai egészségünkre is komoly hatással lesz, például növeli az esélyét a szívbetegség kialakulásának. A szorongás jelei gyakran fokozatosan, idővel alakulhatnak ki. Nem véletlen, hogy ezeket a tüneteket főként a mellkas, vagyis a szív területén érezzük. Ilyen például a heves szívdobogás, a mellkasban jelentkező szorító érzés, a légszomj vagy a légzési nehézség” – mondta a Fanny magazinnak dr. Fehér Gabriella pszichológus.

A depresszió nem egyszerű rossz hangulat

A depresszió nem csupán rosszkedv, hanem egy súlyos állapot, amely hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre. Ez nem azonos azzal, hogy valami miatt szomorúnak, rosszkedvűnek érezzük magunkat. A depressziót tartósan, hosszú ideig, hetekig, hónapokig vagy akár évekig intenzíven éljük meg, és a legtöbb esetben nem is igazán tudjuk megmondani az okát. 

A depresszió gyakori tünete lehet: 

- elveszítjük az érdeklődésünket olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban élveztünk

- visszahúzódunk, eltávolodunk a családtól és a barátoktól 

- képtelenek vagyunk koncentrálni, emiatt a munkában vagy az iskolában nem tudjuk elvégezni a feladatainkat 

- túlterheltnek, határozatlannak és önbizalom-hiányosnak érezzük magunkat 

- gyakrabban iszunk alkoholt 

- étvágytalanok vagyunk, vagy éppen túl sokat eszünk

- éjjel nem tudunk aludni, nappal fáradtak vagyunk 

- értéktelennek és haszontalannak érezzük magunkat

- ingerlékenyek, frusztráltak és rosszkedvűek vagyunk 

A szorongás esetenként átcsap depresszióba, ez pedig gyakran okoz szívkoszorúér-betegséget. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a depresszió összefügg az egészségtelen életmóddal, és befolyásolhatja a gyógyulásunkat, ha koszorúér-betegségben szenvedünk, valamint növelheti a további szívproblémák, például egy újabb szívroham kockázatát

 – figyelmeztet az orvos.

 

A testünk előre jelzi?

Biztosan hallottunk már olyan esetről, hogy valaki depressziós vagy túl sok stressz éri, és szívpanaszokkal orvoshoz fordul. A vizsgálatok nem mutatnak ki semmiféle problémát, az illető mégis rövid időn belül szívrohamot kap. Ilyen esetekben a tünetek az érzelmi stresszre és a szorongásra adott válaszreakciók lehetnek, és nem a koszorúér-betegség általános jele, amely csak ezután jött létre. Ez azt mutatja, hogy mennyire fontos az elme, és hogyan befolyásolja a testet. Talán nem véletlen, hogy a lelki problémáknak szinte ugyanazok a tünetei, mint a szívbetegségeknek. Azt jól tudjuk, hogy ha szívbetegségünk van, orvosunk azt javasolja, kerüljük a stresszt. Fordítva már ritkábban halljuk, pedig a kockázat ugyanakkora: a pszichológiai tényezők szívrohamot válthatnak ki, akkor is, ha egyébként semmi gond a ketyegőnkkel.  Ennek orvosi magyarázata van. 

A stressz növeli az adrenalin- és szteroidszintet, ami növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, és vérrögképződési hajlamot hoz létre. Az sem véletlen, hogy a depresszió olyan fizikai változásokat okoz, amelyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek: a test állandó stresszhelyzetben van, ami a szívet sokkal nagyobb munkára kényszeríti, emellett magasabb fehérvérsejt számot eredményez, ami a gyulladás jele, ez pedig szívkoszorúér-betegséghez vezethet.

 A gyulladás részt vesz az artériák megvastagodásában, amelyből kis vérrögök oldódhatnak ki, és a szívben kötnek ki, így az artériák elzáródnak, és az ember szívrohamot kap. Az érzelmi stresszhez hasonlóan a megnövekedett szteroid- és adrenalinszint szűkíti az ereket, megemeli a vérnyomást és károsítja az erek állapotát, ami anginát okozhat. Ráadásul az adrenalin elektromos zavarokat is kelt a szívben. A stressz hatására a szervezetben több nátrium marad meg, mint korábban gondolták. Egyes betegek egy adag sült krumplival egyenértékű nátriumot tartanak vissza stressz alatt, ami a vérnyomás emelkedésével jár.

A lényeg az egyensúly

„Az elme és a szív kulcsa az egyensúly körül forog; a stressz és más pszichológiai tényezők kordában tartása, valamint a rossz életmódbeli döntésektől való tartózkodás. A stressz, a depresszió, a túlzott versengés, ingerlékenység, ellenségesség, állandó elismerésvágy jellemezte viselkedés egyre elterjedtebb probléma, ennek eredményeként megduplázódik a szívroham előfordulása. Az elme és a test általános egyensúlya az egyik legjobb gyógymód a szív- és érrendszer egészségére” 

– tanácsolja a pszichológus.

Mit jelképeznek?

A szív a szeretetet, az életörömöt szimbolizálja, ezért a szívproblémák gyakran szeretethiánynak, szomorúságnak, évek múltán felszínre törő, elfojtott érzelmeknek a következményei is lehetnek.

Szívburokgyulladás: ez a betegség akkor alakulhat ki, ha úgy érezzük, a szívünket támadás fenyegeti mind átvitt, mind fizikai értelemben.

Szívinfarktus: a testünk reményvesztett módon próbálja közölni, hogy túl messzire megyünk, túl sok figyelmet fordítunk az életben az anyagi problémákra, a külsőnkkel kapcsolatos panaszainkra, vagy más jelentéktelen dolgokra ahelyett, hogy a lényegre koncentrálnánk, amely a családi élet, a szeretet kifejezése, saját magunk szeretete. 

Ritmuszavar: a szeretettel kapcsolatos vészjelzéseket, egyfajta segítségkiáltást jelentenek.


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.