Vérnyomáscsökkentés természetesen: 7 módszer, amely óvja a szívedet

Fiber,Optics,Background,With,Lots,Of,Light,Spots
Shutterstock/Copyright (c) 2010 PeterPhoto123/Shutterstock. No use without permission. - PeterPhoto123
magas vérnyomás vérnyomáscsökkentés természetes módszerek
A magas vérnyomás lassan népbetegséggé válik. Ha a betegség kialakult, elképzelhető, hogy rendszeres gyógyszeres kezelésre lesz szükség, ám jobb idáig el sem jutni, illetve, ha már szedni kell a gyógyszert, akkor is érdemes kipróbálni néhány természetes módszert a vérnyomáscsökkentésre.

Ha magas a vérnyomásod, felmerülhet a kérdés, hogy kell-e gyógyszert szedned a kezelésére. Akár igen, akár nem, az életmódváltás létfontosságú szerepet játszik a vérnyomáscsökkentésben. A következő módszerekkel megelőzheted, késleltetheted a kialakulását vagy csökkentheti a már szedett gyógyszer mennyiségét.

vérnyomáscsökkentés
A vérnyomáscsökkentés fontos a szív védelmének érdekében
Forrás: Shutterstock

7 természetes módszer a vérnyomáscsökkentés érdekében

A vérnyomás optimális értéke függ a kortól és a nemtől is, de az általánosságban elmondható, hogy a normál tartomány 140/90 Hgmm alatt van. Akinek a vérnyomásméréskor rendszeresen ennél magasabb a vérnyomása, és a 24 órás vérnyomásmérés sem mutat mást, nagy valószínűséggel kezelésre van szüksége, tehát mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Ám attól függetlenül, hogy szed valaki gyógyszert, vagy sem, életmódbeli változtatásokra is szüksége lesz a vérnyomáscsökkentés érdekében. A szervezetünk már a legkisebb változtatásokat is nagyra értékeli, tehát nem kell megijedni, nem feltétlenül drasztikus életmódváltáról van szó, de azért némi odafigyelést és áldozatot megkíván az egészségünk. 

1. Fogyás, különös tekintettel a has tájékára

Oké, első feladatnak talán egy kicsit nehezebbnek tűnik, mint azt sejtettük az életmódváltás kapcsán, de hidd el megéri! A testsúly növekedésével gyakran nő a vérnyomás is. A túlsúly alvás közben is okozhat légzési zavarokat, ezt az állapotot alvási apnoénak nevezik. Az alvási apnoe tovább emeli a vérnyomást. A fogyás az egyik legjobb módja a vérnyomáscsökkentésnek. Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, már egy kis súlyvesztés is segíthet. Általánosságban elmondható, hogy a vérnyomás minden egyes kilogramm fogyással körülbelül 1 Hgmm-rel csökkenhet. A derékbőség mérete is fontos. Ha túl sok súlyt hordozunk a derék körül, az növelheti a magas vérnyomás kockázatát.

2. Rendszeres testmozgás

A rendszeres aerob testmozgás körülbelül 5-8 Hgmm-rel csökkentheti a magas vérnyomást. Fontos, hogy rendszeresen sportolj, hogy a vérnyomásod ne emelkedjen meg újra. Általános célként törekedj a mindennapos, legalább 30 perces mérsékelt fizikai aktivitásra. A testmozgás segíthet abban is, hogy az ideálisnál kissé magasabb vérnyomás ne alakuljon át magas vérnyomássá, azok számára pedig, akiknek már magas vérnyomásuk van, a rendszeres testmozgás csökkentheti a vérnyomásukat. Az erőnléti edzés szintén segít a vérnyomáscsökkentésben, érdemes hetente legalább két napon erőnléti gyakorlatokat végezni, szakember iránymutatása mellett.

3. Egészséges táplálkozás

Ne gondolj nagy dolgokra, de a rostban és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag, telített zsírban és koleszterinben szegény étrend akár 11 mm Hg-rel is csökkentheti a magas vérnyomást. A vérnyomás szabályozását elősegítő étrend például a DASH diéta és a mediterrán étrend. Mindkettőben magas a káliumbevitel, ami csökkentheti az asztali só és a nátrium vérnyomásra gyakorolt hatását. Napi 3500-5000 milligrammkálium 4-5 Hgmm-rel csökkentheti a vérnyomást, amelyet a feldolgozott élelmiszerek magas sótartalma megemel. A pontos káliumbevitelről kérdezd a háziorvosodat. Emellett a sófogyasztást és a nátriumbevitelt is csökkentsd: napi legfeljebb 2300 mg vagy annál kevesebb fogyasztása a javasolt. A legtöbb felnőtt számára azonban ideális, ha a nátriumot napi 1500 mg-ra vagy annál kevesebbre korlátozza. Ez körülbelül 5-6 Hgmm-rel csökkentheti a magas vérnyomást. Figyeld az élelmiszerek címkéit, hogy tudd, az adott termék mennyi sót tartalmaz. 

4. Korlátozd az alkoholfogyasztásod és hagyd abba a dohányzást

A káros szenvedélyeket nem véletlenül nevezik károsnak. Ha nőként legfeljebb napi 1, férfiként maximum 2 pohár alkoholos italt iszol meg, ami vagy bor, vagy sör, de semmiképpen sem rövidital, azzal 4Hgmm-rel csökkentheted a vérnyomásodat. Persze, a legjobb lenne, ha egyáltalán vagy csak alkalmanként fogyasztanál alkoholt, de a semminél a csökkentés is jobb. A cigaretta szintén emeli a vérnyomást, így annak elhagyása mindenképpen szükséges, annál is inkább, mert a dohányzás abbahagyásával nem csak vérnyomáscsökkentést tapasztalsz majd, hanem jobb közérzetet is, ráadásul csökken a szívbetegségek kockázata is. 

5. Aludj jól!

Könnyű azt mondani... Pedig a hét óránál kevesebb éjszakai alvás, amennyiben heteken keresztül fennáll, szerepet játszhat a magas vérnyomás kialakulásában. Fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel. Próbáld meg ugyanazt a menetrendet tartani hétköznap esténként és hétvégénként is, hogy beálljon az alvási ritmusod. Az alvóhelyed legyen hűvös, csendes és sötét. A lefekvés előtti órában csináljon valami pihentető dolgot, például egy meleg fürdő vagy a relaxációs gyakorlatok csodákra képesek. Kapcsold ki vagy tompítsa le az erős fényt, a tévét, a telefont vagy a számítógép képernyőjét. Ne feküdjön le éhesen vagy túl jóllakottan. Korlátozd a napközbeni szundikálást maximum 30 percre.

6. Vezess vérnyomásnaplót és járj rendszeresen ellenőrzésre

Otthon is mérheted a vérnyomásod, hogy megbizonyosodj róla, de mielőtt belevágna, beszéljen egészségügyi szakemberrel az otthoni monitorozásról. A szakorvosi vizit szintén kulcsfontosságú a vérnyomáscsökkentésben. A jól beállított vérnyomást később elég lehet naponta egyszer vagy ritkábban ellenőrizni, de erről az orvos dönt.

7. Ellenőrizd a koleszterin- és vércukorszinted

A magas vércukorszint és a magas koleszterinszint növeli a szívbetegség kockázatát. A koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásához próbáljon ki néhányat ugyanazokból az egészséges szokásokból, amelyek segítenek a vérnyomáscsökkentésben. 

Lesznek napok, amikor az életmódváltást komoly kihívásnak érzed majd, de ne add fel, és ha teheted, találj társakat hozzá, úgy sokkal könnyebbnek érzed majd.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.