A különalvás javít a párkapcsolaton: szakértő magyarázza el a külön hálószoba előnyeit

különalvás,
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Drazen Zigic/Shutterstock. No use without permission. - Drazen Zigic
párkapcsolat különalvás szakértő
Szakértők szerint számos előnye van a különalvásnak a mentális és fizikai egészségre. Ha a következő jeleket tapasztalod magadon vagy a társadon, érdemes elgondolkodnotok a külön hálószobán.

Amikor dúl a szerelem, fel sem merül a különalvás gondolata, legyen akármilyen kicsi vagy kényelmetlen is az az ágy, amelyben együtt alszunk. Idővel aztán előjönnek a közös alvás árnyoldalai is, amelyek miatt sokan gondolják úgy, hogy jól jönne egy külön hálószoba.

hálószoba, alvás
A különalvás nem a kapcsolat halála
Forrás: Shutterstock

A különalvás nem a kapcsolat halála, sőt!

Bár a különalvás visszalépésnek tűnhet a kapcsolatodban, nem az, ráadásul szakértők szerint nemcsak az alvás minőségét javíthatja, hanem a kapcsolatodat is. Az együtt alvás különösen akkor jelent problémát, ha az egyik fél horkol, vagy hajlamos sokat mozogni az ágyban, ami befolyásolhatja a másik alvásminőségét is. Szakértők szerint a külön alvás segíthet a pároknak abban is, hogy kevésbé nehezteljenek a másikra, ha az zavarja őket az alvásban, így mindketten zavartalanul aludhatnak, kapnak egymástól pihenési időt. Nem beszélve arról, hogy a különalvók képesek lesznek hiányolni egymást, kevésbé lesznek ingerültek, mint amikor amiatt idegesek, hogy nem tudtak a másik miatt rendesen aludni.

Miben segít tehát a különalvás? Javul a fizikai és mentális egészség. Az alvás felfrissít és felkészít az előttünk álló napra: a termelékenységtől, az immunitáson át az agyműködésen keresztül a megnövekedett energiaszintig, mindenre jó hatással van. Ezen felül csökkenti a szorongás és a depresszió esélyét. A kipihentség hozzájárulhat a jobb problémamegoldó készséghez, a jobb hangulathoz, a jobb döntési képességhez és az általános jóléthez. És ha mindez rendben van, az bizony  jótékony hatással lesz a párkapcsolatra is.

Ne hirtelen döntsetek, beszéljétek át a külön hálószoba és alvás kérdését

Pszichológus szakemberek szerint az, hogy más ágyban alszunk, nem jelenti azt, hogy ne tölthetnénk időt egymással lefekvés előtt. Az ágyban együtt töltött minőségi idő továbbra is nagyon fontos, a lefekvés előtti összebújásra, akár közös filmnézésre, szexre mindig adjatok időt magatoknak és egymásnak.

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.