A cékla népszerű gyökérzöldség, amelyet a világ számos konyháján ismernek és használnak. A cékla nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi összetevőket tartalmaz, amelyek közül néhány gyógyhatású. Ráadásul nemcsak finom, a pénztárcánkat kíméli, hanem az egyik legsokoldalúbb zöldségféle: készíthetünk belőle savanyúságot, salátát, gazdagíthatunk vele turmixokat, mártásokat, vagy sütőbe téve köretként is feltálalhatjuk a vasárnapi ebéd mellé. De jó tulajdonságai itt még korántsem értek véget.
A rubinvörös zöldség rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonsága miatt a népgyógyászat régóta alkalmazza. Fogyasztása különösen ajánlott vérszegénységben szenvedőknek, kismamáknak, valamint a menstruációs zavarokkal küzdő vagy változókorba lépett nőknek. A céklában található tápanyagok, többek között a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat.
A cékla az egyik leghatékonyabb természetes méregtelenítő, erősíti a bélrendszert, kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a vese, a máj működését, valamint a benne lévő betain segíti a zsírok lebontását, ezért remek zsírégető hatása is van. A céklában található rostok segítenek az emésztőrendszer zavartalan működésében. Mivel tudjuk, hogy a rostban gazdag étrend meggátolja a székrekedés kialakulását, így ha ilyen jellegű problémával küzdünk, érdemes rendszeresen fogyasztani.
Javítja a szem egészségét
A cékla a betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír. Ráadásul édeskés zöld levele ugyanolyan egészséges és tápláló, mint a gumója: jó luteinforrás, melynek legfontosabb feladata a szem védelme az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben, valamint a szem öregedésének késleltetése.
Rendszeres fogyasztása nem csak a szervezetünknek tesz jót, de bőrünk és hajunk állapotán is sokat javít. A paradicsomhoz hasonlóan, a cékla úgyszintén jól kezeli a pattanásokat, gyulladt bőrhibákat. Kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően segít a pattanások kezelésében, tisztítja a vért, eltávolítja az elhalt hámsejteket, halványítja a pigmentfoltokat, magas antioxidáns-tartalma pedig véd az öregedés első jelei ellen.
A cékla leve, valamint a céklával gazdagított ételek gazdagok nitrogén-monoxidban, ami csökkenti a magas vérnyomással küzdők vérnyomásértékeit. A zöldség leve rövid időn belül, órákra lejjebb viszi a vérnyomást, és hatása akár másnapig is kitart. Emellett javítja a szervek és izmok véráramlását, megkönnyíti a testmozgást, fokozza a fizikai aktivitást és javítja az állóképességet
Tudtad?
A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában, fokozza az étvágyat és serkenti a fizikai reakciókat. Kifejezetten ajánlott alacsony energiaszint, valamint vérszegénység esetén.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.