9+1 étel és ital, amely segít túlélni a megfázást és az influenza szezont

betegség influenzaszezon gyógyító hatás megfázás
Amikor ledönt az influenza, az evés az utolsó dolog, amihez kedved van. Azonban a megfázás elleni küzdelemben a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú lehet.

Betegnek lenni sosem kellemes, és az étvágytalanság csak ront a helyzeten, különösen megfázás vagy influenza idején. Még ha az evés nem is esik jól, elengedhetetlen, hogy a szervezeted megkapja azokat a tápanyagokat, amik segítenek legyőzni a betegséget. Mivel a megfázást és az influenzát egyaránt vírusok okozzák, a vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek felgyorsíthatják a gyógyulást. Lehet, hogy betegen kísértést érzel, hogy engedj az egészségtelen ételeknek, de gondold át kétszer, mielőtt pizzát rendelsz, vagy egy doboz fagylalthoz nyúlsz. A fertőzések átmenetileg csökkenthetik a szervezeted alapvető tápanyagtartalmát, tehát ilyenkor jobb választás lehet a tápanyagokban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A tápanyaghiány megnehezíti a tested számára, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel szemben, és növeli a szövődmények, például a tüdőgyulladás kockázatát. Az alkohol, a koffein, a zsíros ételek és a magas rosttartalmú ételek szintén tiltólistásak. Az alkohol és a koffein dehidratál, és gyengíti az immunrendszert, míg a zsíros és rostban gazdag ételek nehezen emészthetők, és ronthatják a gyomor-bélrendszeri tüneteket. A megfelelő hidratáltság segít a méreganyagok kiürítésében a szervezetből. Olvass tovább, hogy megtudd, mik azok az ételek, amikre a testednek igazán szüksége van ilyenkor!

megfázás, influenza, gyógyító ételek
A megfázás ellen igazi csodaszer egy tál forró húsleves
Forrás: Shutterstock/Jack7_7

Kíváncsi vagy, mit érdemes enni és inni a megfázás napjai alatt? Íme a lista.

1. Húsleves

Nem véletlen, hogy anyukád mindig egy tál forró húslevest tett eléd, amint megjelent az orrdugulás vagy más megfázásos tünet. A csirkehúsleves nemcsak a szükséges folyadékokat biztosítja a vírusok elleni küzdelemhez, hanem csökkenti a gyulladást is, amely a tüneteket okozza és további megfázásokhoz vezethet. 

A csirkeleves jó nátrium- és káliumforrás, tele van immunerősítő tápanyagokkal. A sárgarépa, a zeller és a hagyma A- és C-vitamint adnak hozzá, míg a főszereplő, a csirke, rengeteg fehérjét és cinket tartalmaz.

 Nem is beszélve arról, hogy a meleg levesek megnyugtatják a torkodat, és segíthetnek az orrdugulás enyhítésében. Ráadásul a leves fő összetevője a víz, ami azt jelenti, hogy miközben ezt a tartalmas és tápláló házi ételt élvezed, egyúttal a szükséges folyadékpótlásról is gondoskodsz.

2. Gyömbér tea

megfázás, influenza, gyógyító ételek, gyömbéres tea
Pár evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér hozzáadása a zöld teádhoz már önmagában is hatásos lehet a megfázásos tünetek enyhítésében.
Forrás: Shutterstock/Alliance Images

A gyömbér méltán érdemli ki az egyik legjobb megfázás elleni étel címet, köszönhetően a benne található szeszkviterpéneknek, amelyek kifejezetten a rhinovírusokat – a megfázások leggyakoribb okozóit – célozzák meg, valamint olyan anyagoknak, amelyek csillapítják a köhögést. Emellett gyulladáscsökkentő gingerolokat is tartalmaz, amelyek segítenek a fertőzés leküzdésében. Pár evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér hozzáadása a zöld teádhoz már önmagában is hatásos lehet, de választhatsz gyömbérteát vagy gyömbér cukorkát is.

3. Citrusfélék

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  citrusfélék
Fogyassz citrusféléket minden nap, mert magas C-vitamin tartalmuk segít felkészíteni a szervezetedet a megfázásos időszakra
Forrás: Shutterstock/New Africa

A C-vitamin, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg, egy erős antioxidáns, amely segíthet az immunrendszer erősítésében. Ha eddig még nem fogyasztottál elég C-vitamint, itt az ideje, hogy beépítsd a napi rutinodba, és felkészítsd a szervezeted a következő megfázásos időszakra. 

Beszerezheted étrend-kiegészítőkből vagy vitaminokban gazdag ételekből, mint a citrusfélék, a piros kaliforniai paprika, a brokkoli, a kelbimbó, a sütőtök, a papaya, az édesburgonya és a paradicsom.

4. Fokhagyma, hagyma és póréhagyma

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  citrusfélék, fokhagyma, hagyma
Megfázáskor egyél annyi hagymát, amennyit csak bírsz, ilyekor a csókolózás úgysem opció.
Forrás: Shutterstock/New Africa

Amikor az orrod úgy folyik, mint egy csap, a csókolózás nem igazán opció, így nyugodtan élvezheted a hagymaféléket és azok vírusellenes hatásait, hogy harcolj a makacs megfázás ellen. A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes, parazitaellenes és antioxidáns tulajdonságairól ismert. Ezek az ételek emellett jó C-vitamin források is.

5. Kefir

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  citrusfélék, kefir
A kefir tele van probiotikumokkal, amelyek erősítik az immunrendszert
Forrás: Shutterstock/Esin Deniz

A kefir tele van probiotikumokkal, amelyek erősítik az immunrendszert. Több fehérjét tartalmaz, mint a joghurt vagy a tej, és segíti az emésztést is, lehetővé téve, hogy a szervezeted valóban hasznosítani tudja a bevitt kalóriákat és tápanyagokat, amikor éppen gyengélkedsz. A probiotikumok akár lerövidíthetik az influenza időtartamát is. Néhány probiotikus élelmiszer ráadásul alapvető tápanyagokat, például káliumot, A- és C-vitamint is tartalmazhat. 

Más fermentált ételek, mint például a savanyú káposzta, kapros uborka vagy a sárgarépa, szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a jó baktériumok benépesítsék a bélrendszeredet, így segítve a megfázás megelőzését.

6. Gombafélék

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  gombafélék
Gombákat is érdemes fogyasztanunk, ha megfázás idején szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket.
Forrás: Shutterstock/A. Zhuravleva

A gombák régóta alapvető részét képezik a kínai gyógyászatnak, és most modern orvosi felfedezések középpontjába kerültek, hiszen vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhetnek, nagyrészt gazdag D-vitamin tartalmuknak köszönhetően. Emellett citokineket – fertőzésekkel harcoló sejtes fehérjéket – termelnek, míg poliszacharidjaik egy másik olyan vegyületcsoport, amely erősíti az immunrendszert.

7. Szénhidrátok

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  szénhidrátok
A perec például könnyen emészthető, ha nehezen tudod a szilárd ételeket elfogyasztani.
Forrás: Shutterstock/Ugis Bralens

Igen, a szénhidrátok a barátaid és nem csak akkor, ha rendszeresen edzel. Ezek a szénhidrátok segítenek a szervezetednek megőrizni az erejét és harcolni a megfázás tünetei ellen. 

Az alacsony rost- és alacsony zsírtartalmú ételek, mint a perec, a sós keksz és a fehér kenyér könnyen emészthetőek.

8. Leveles zöldek

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  saláták, saláta
A leveles zöldségek E-vitamin forrást jelentenek, amely egy erős antioxidáns.
Forrás: Shutterstock/Cahya Drajat

A saláták különösen nagyszerűek, amikor megfázásos tünetekkel küzdesz. A leveles zöldségek E-vitamin forrást jelentenek, amely egy erős antioxidáns. Bár a legtöbb, a C-vitamin vírusellenes tulajdonságait vizsgáló kutatást állatokon végeztek, egy, a Nutrition Research folyóiratban közzétett megfigyeléses tanulmány azt találta, hogy a napi 200 nemzetközi egység E-vitamin bevitele jelentősen csökkentheti az alsó és felső légúti fertőzések gyakoriságát és súlyosságát.

9. Cékla

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  cékla
A cékla az egyik olyan alapanya, amit érdemes fogyasztanod megfázás idején. 
Forrás: Shutterstock/Anna Hoychuk

A cékla földes íze elég megosztó, így lehet, hogy neked sem a kedvenced. És megpucolni sem éppen könnyű, hisze sok kosszal jár. Viszont számos egészségügyi előnye van, különösen, ha ágyhoz kötve fekszel a megfázás vagy influenza miatt. Olyan antioxidánsokat, úgynevezett betalainokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a fertőzések által okozott gyulladást. 

+1 Vörösbor

vörösbor
Bár az alkohol tiltólistás, néhány korty vörösbor segíthet a megfázás leküzdésébe. 
Forrás: Forrás: Shutterstock/Stocklite

Bizony, a bornak, pontosabban a vörösbornak is helye van ezen a listán. Bár ahogy fentebb írtuk az alkohol alapvetően tiltólistás, azonban a vörösborban található resveratrol és polifenolok hasonlóan működnek, mint a joghurtban lévő jótékony baktériumok. Amikor a megfázás és az influenza vírusai bejutnak a szervezetedbe, elkezdenek szaporodni, de ezek a vegyületek megakadályozzák, hogy ez megtörténjen. Mértékkel fogyasztva tehát a vörösbor is segítségedre lehet, hogy hamarabb kikecmeregj a megfázásból.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.