Valóban növelheti a cukorbetegség kockázatát ez a népszerű reggeli ital?

cukorbetegség, narancslé, vércukorszint,
Shutterstock/ORION PRODUCTION -
narancslé reggeli ital cukorbetegség kockázat
Amikor az egészséges italokra gondolsz, a narancslé valószínűleg azonnal eszedbe jut. Hiszen a narancs tele van C-vitaminnal, ami segít az immunrendszered erősítésében. De valóban cukorbetegséget okozhat, ha sok narancslevet iszol?

Valóban egészséges az, ha egy pohár narancslével kezdjük minden egyes napunkat? Lauren Manaker dietetikus táplálkozási szakértő szerint bár a narancslé népszerű és tápláló ital, több oka is van annak, hogy jobb, ha inkább elkerüljük a mindennapi fogyasztását, például mert egyes esetekben akár megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Íme, amit érdemes tudnod a narancslé napi fogyasztásának előnyeiről és hátrányairól.

cukorbetegség, narancslé, vércukorszint,
Ha valaki már cukorbetegségre hajlamos, a napi narancsléfogyasztás hozzájárulhat a magasabb vércukorszinthez és a vércukorszint-ingadozásokhoz.
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Okozhat-e cukorbetegséget a mindennapi narancslé fogyasztása?

Nézzük meg először a narancslé egészségügyi előnyeit. 

A narancslé az immunrendszer egészségét támogató italok közül az egyik kedvenc, köszönhetően a benne található C-vitaminnak.

 - mondta Manaker. „De a narancslé sokkal több, mint csupán e kulcsfontosságú tápanyag hordozója.” A narancslében található egyéb fontos tápanyagok közé tartozik a folsav és a tiamin. Néhány narancslé D-vitaminnal és kalciummal is dúsított, ami Manaker szerint hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez. 

Mivel manapság az emberek zöme nem fogyasztja el a napi ajánlott gyümölcs- és zöldségadagokat, a narancslé segíthet áthidalni ezt a hiányt egy könnyen hozzáférhető. 

Ez tehát jó hír, ha te is lelkes narancslé fogyasztó vagy, viszont nézzük, hogy mik lehetnek a napi narancsléfogyasztás negatívumai.

A gyakori narancslé fogyasztás egészségügyi kockázatai

A helyzet azonban az, hogy a boltokban kapható narancslevek zöme tetemes mennyiségű cukrot tartalmaz. Egy 240 ml-es adag körülbelül 26 gramm szénhidrátot és 20 gramm cukrot tartalmaz. Emellett a narancslé természetes cukrokat is tartalmaz. Manaker elmondta, hogy a természetes cukrok hozzájárulhatnak a kalóriabevitel növekedéséhez és a lehetséges súlygyarapodáshoz, ha túlzott mennyiségben fogyasztják.

Továbbá a gyümölcsleveket, ahogyan a narancslevet is általában préseléssel készítik és az eljárás miatt a legtöbb hasznos és jó rost így elveszik belőle. Ennek következtében egy pohár narancslé gyakorlatilag nulla fehérjét, rostot vagy zsírt tartalmaz, pedig ezek azok a benne lévő hasznos tápanyagok, amelyek segíthetnek lassítani a cukor felszívódását és megelőzni a vércukorszint hirtelen megugrását. 

Emellett a narancslé savassága súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik savas refluxban vagy gyomorhurutban szenvednek. Manaker azt is megemlítette, hogy a cukorbetegek vagy a PCOS-szel küzdők esetleg megemelkedett vércukor szintet tapasztalhatnak, ha a narancslevet csak önmagában fogyasztják. Ha valaki már cukorbetegségre hajlamos, vagy ha a napi étrendje nem megfelelően van kiegyensúlyozva, a napi narancsléfogyasztás hozzájárulhat a magasabb vércukorszinthez és a vércukorszint-ingadozásokhoz.

A szakértők azt javasolják, hogy a narancslevet érdemes nem önmagában, hanem egy étkezés részeként fogyasztani, ami fehérjét, rostot és zsírt is tartalmaz, mivel ezek a tápanyagok segíthetnek lassítani a cukor felszívódását. Ha tehát továbbra is szeretnél naponta narancslét inni, fontos, hogy ezt mértékkel tedd, és mellette figyelj oda a teljes étrendedre is.

Milyen narancslevet fogyasszunk?

Amikor a narancslé választásáról van szó, fontos figyelembe venni az élelmiszer-biztonsági szempontokat is. 

  • A pasztőrözetlen narancslét sokan a friss íze miatt kedvelik, azonban Manaker szerint ez a baktériumok szennyeződésének fokozott kockázatával jár.
  • A pasztőrözött narancslé hőkezelésen megy keresztül, amely elpusztítja a káros baktériumokat, de ennek következtében némi tápérték és íz is elveszhet. 

A pasztőrözött narancslének hosszabb a szavatossági ideje, ezért ha pasztőrözetlen levet vásárolsz, Manaker javaslata szerint érdemes azt röviddel azt érdemes a felbontás után mihamarabb elfogyasztani. „Ha otthon készíted, mosd meg a narancs külsejét préselés előtt, hogy eltávolítsd a felületen lévő esetleges baktériumokat.”

Egészséges-e minden nap narancslevet fogyasztani?

Ez több tényezőtől függ, például az étrendedtől és az egészségügyi előzményeidtől. 

„Ha valaki viszonylag egészséges, és nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt naponta, akkor egy pohár narancslé naponta jó ötlet lehet. Csak figyeljünk az adagok méretére, amikor a gyümölcslevet isszuk!”

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.