Zavaros étkezés vagy étkezési zavar? Mikor forduljunk szakemberhez?

hízástól való félelem, étkezési zavar, kalória
Shutterstock/Krakenimages.com - Krakenimages.com
testképzavar önértékelés táplálkozás
Az étkezési zavarok komoly hatással lehetnek az érzelmi és fizikai jólétünkre és amellett, hogy potenciálisan evészavarrá alakulhatnak át, károsíthatják az anyagcserét.

Az étkezési zavar és a zavart étkezés között nem könnyű felfedezni a különbségeket. Manapság annyi hatás ér minket azzal kapcsolatban, hogy mit együnk, mit ne, mit hogyan együnk és miből mennyit, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja a mindig megújuló étkezési trendeket. Amint bebizonyosodik valamiről, hogy egészséges, nem kizárt, hogy a következő hónapokban már azt olvassuk, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz – nem csoda, ha sokan már azt sem tudják, hányadán állnak az egészséges táplálkozással. Az ételhez való viszonyunkat nagyban befolyásolja az adott kor szépségideálja is, a túlzott diéta-kultusz – számtalan elvárásnak próbálunk megfelelni, így sokszor a lényeg veszik el: az étel legfőbb feladata a testünk táplálása.

étkezési zavar
Az étkezési zavar komoly egészségügyi problémákhoz vezethet
Forrás: Shutterstock

Mi az étkezési zavar és a zavart étkezés közötti különbség?

Az evészavar a mentális zavarok közé sorolható, ilyen az anorexia és a bulimia is. Előfordulhat, hogy valaki rendellenesen táplálkozik és kiüríti magából az ételt, de nem teszi ezt meg olyan gyakran, mint ahogy a DSM-5 azt megkövetelné a bulimia diagnózisához. De attól, hogy valakinél még technikailag nem diagnosztizálható az evészavar, nem jelenti azt, hogy az étkezési zavara nem súlyos.

A zavart étkezési magatartások alattomosabbak és nehezebben észrevehetők, ugyanis ártalmatlan, mindennapi hatásokból származnak. Legyen szó egy új, megalapozatlan diétázási trendről, vagy a TikTok-on ellesett „pár trükk”-ről, amitől „egy hét múlva vékonyabb lehetsz” – ezek mind felerősítik a testképzavarokat és az önértékelés hiányából fakadó megfelelési kényszert, hogy szebbek, szexibbek, vékonyabbak, izmosabbak, tökéletesebbek lehessünk. Ezek erősen befolyásolják az ételhez fűződő viszonyunkat, ami gondolati és érzelmi szinten egyaránt zavarokat okozhat. Ide tartozik a különböző élelmiszerek „bűnös”-nek titulálása, a szénhidrátok démonizálása, bizonyos ételek teljes elkerülése, és nehéz felismerni az ezekből fakadó zavart étkezési magatartásokat, mert egy olyan étrendkultúra hozta őket létre, amely a szépségre és egészségre hivatkozva ünnepli a soványságot.

bulimia
Fontos, hogy időben kérjünk segítséget, ha nem megfelelő a viszonyunk az ételekhez
Forrás: Shutterstock

Mik a jelek arra, hogy szakmai segítséget kérjünk?

  • Ha étkezési szokásaid hatással vannak a boldogságodra.
  • Ha úgy érzed, nincs kontroll, vagy szégyenérzeted, bűntudatod van, amikor eszel.
  • Ha ez befolyásolja a mindennapi életedet, munkádat.
  • Ha fizikai tüneteket tapasztalsz magadon.
  • Ha az evés és az étel sok fejtörést okoz napi szinten.
  • Ha túlzott kontrollt tapasztalsz étkezési szokásaid felett, folyton valami szabálynak akarsz megfelelni és úgy érzed, muszáj valamilyen szigorú étrendet követned ahhoz, hogy nyugodt maradhass.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.