Kesztyű nélkül kertészkedett, halálos betegség támadta meg - Ő a világon az első, aki ezt túlélte

feketeláb-betegség baktérium halálos
Egy ausztrál nő az első, aki kigyógyult a halálos feketeláb-betegségből, és ő mindössze a harmadik, aki ezzel a betegséggel megfertőződött. Az elsősorban szarvasmarhák és birkák körében terjedő bakteriális fertőzést kertészkedés közben kapta el.

A 48 éves ausztrál nő kesztyű nélkül kertészkedett otthon, majd halálos betegség támadta meg. Három napig hányt és émelygett, valamint hasi panaszai lett. Az állapota nem javult, sőt inkább rosszabbodott. Kórházba ment, a vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a mája és a veséi alig működnek, és előrehaladott vérmérgezése van. Gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelet az orvosok nem találtak, mégis antibiotikumot adtak neki. Pár órával később a nő még rosszabbul lett, a CT pedig már ki tudta mutatni a vastagbél és a vakbél gyulladását. Két nappal később derült ki, hogy a szervezetét a Clostridium chauvoei nevű halálos baktérium támadta meg.  

kertészkedés, ültetés, föld, halálos betegség
Kesztyű nélkül kertészkedett egy ausztrál nő, halálos betegség lett a vége
Forrás: Shutterstock

Halálos betegséget okoz a Clostridium chauvoei 

Clostridium chauvoei a talajban van jelen, a spórák belélegezve vagy lenyelve kerülnek a véráramba, majd az izomszövetekben telepednek le. Mozgás során az izmok oxigénszintje lecsökkent, a spórák aktiválódnak, ezzel pedig elkezdenek méreganyagokat termelni. Ezek elpusztítják vörösvértesteket és károsítják a DNS-t. A kialakult fertőzést feketeláb-betegségnek nevezik, a fertőzött állatok lába jellemzően elfeketedik - írja az LiveScience.

Az ausztrál nő kertészkedés közben szerezte a fertőzést, nem viselt kesztyűt, a baktériumok pedig egy friss macskakarmolás miatt juthattak a szervezetébe. Az orvosok végül az antibiotikumkúrán kívül túlnyomásos oxigénterápiát is alkalmaztak. Magas nyomású kamrában helyezték a nőt, amelyben tiszta oxigén volt. Ez meggátolta a baktérium szaporodását, és a szövetek további károsodását. Sajnos a beteg vastagbele károsodott, emiatt meg kellett operálni, de szerencsére meggyógyult - elsőként a világon. 


 
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.