7 magnéziumhiányra utaló tünet, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül

nő, fáradtság  tabletta
Shutterstock - Nicoleta Ionescu
idegrendszer magnézium egészség
A szervezetünk jelzéseire mindig fontos odafigyelnünk. A magnéziumhiány tünetei sokfélék lehetnek, egészségünk érdekében érdemes felismernünk és megértenünk ezeket.

A magnéziumpótlók iránt igencsak megnőtt a kereslet napjainkban, ami nem véletlen, hiszen rohanó világunkban elengedhetetlen, hogy az idegrendszerünk megfelelő egészségi állapotban tudja felvenni a harcot a mindennapi stresszel szemben. A magnézium többek között segíti a mentális egészségünket: csökkenti a szorongást és a stresszt – elősegítve ezzel a jó alvásminőséget. De hogyan jelez a szervezetünk, amikor a magnéziumhiány veszélye áll fenn?

alvás, alvó nő, magnézium, magnéziumhiány
A magnézium többek között segíti a mentális egészségünket: csökkenti a szorongást és a stresszt – elősegítve ezzel a jó alvásminőséget
Forrás: Prostock-studio/Shutterstock

Érdemes figyelni a tünetekre, mert a magnéziumhiány számos egészségügyi kockázattal járhat

 

A magnézium olyan ion, amelynek sejtjei több, mint 200 funkciót tartalmaznak – ezek közül sok létfontosságú az alváshoz, a központi idegrendszer gyógyulásához és az izmok helyreállításához. Ezért ideális éjszakai fogyasztásra. Tekintettel a D-vitamin fontosságához hasonló, számos testi funkcióban betöltött szerepére, nem meglepő, hogy a magnéziumhiány gyakori jelenség és arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a magnéziumhiány tünetei sokfélék lehetnek, pár kulcsfontosságú jelre érdemes odafigyelni.

 – hangsúlyozza Dr. Álvaro Campillo emésztéssel foglalkozó szakember.

Ezeket a magnéziumhiányra utaló tüneteket nem hagyhatjuk figyelmen kívül:

Portrait,Of,A,Pensive,Woman,Sitting,On,The,Bed,At
A magnézium-hiányra utaló tüneteket nem hagyhatjuk figyelmen kívül
Forrás: Dean Drobot/Shutterstock
  1. Gyakori fejfájás
  2. Izomgörcsök
  3. Krónikus fáradtság, energiahiány
  4. Depressziós tünetek
  5. Többször előforduló légzési problémák
  6. Idegesség, szorongás, ingerlékenység
  7. Cukorbetegséggel kapcsolatos tünetek

Hogyan szedjük a magnéziumkiegészítőket?

A magnéziumkiegészítők okkal népszerűek, azonban fontos a helyes adagolásra és a kiegészítés módjára való odafigyelés. Ebben jobb, ha kikérjük egy, a témában jártas szakember segítségét, ha a fent említett tünetek valamelyikét észleljük – különösen, ha egyéb gyógyszereket is szedünk.

A,Tired,Woman,And,A,Jar,Of,Magnesium,Citrate.,Dietary
A magnéziumkiegészítők okkal népszerűek, azonban fontos a helyes adagolásra és a kiegészítés módjára való odafigyelés
Forrás: Garna Zarina/Shutterstock

A magnézium létfontosságú anyagcserénk, izomzatunk, immunrendszerünk és idegrendszerünk számára, ezért elengedhetetlen, hogy étrendje tartalmazzon magnéziumot, különösen, ha krónikus gyulladásos betegségekben, migrénben, csontritkulásban, vagy alvászavarban szenved. Ezek a körülmények mind magasabb magnéziumszintet igényelnek az optimális egészség és a teljesítmény érdekében.

- mondja Dr. Álvaro Campillo.

Mikor vegyük be a magnéziumot?

Sokszor hallhatjuk, hogy a magnéziumot érdemes lefekvés előtt bevenni, mert ellazítja a testet és javítja az alvás minőségét. Campillo szerint azonban van egy még ideálisabb időpont a magnézium bevételét illetően: két órával a vacsora után. 

A magnézium rosszul szívódik fel kalcium, fehérjék és foszfátok jelenlétében. Ezért próbáljon meg két órát várni a vacsora után, hogy maximális felszívódást érjen el és fokozza annak előnyeit”- hangsúlyozza.

Magnéziumban gazdag ételek

Foods,Containing,Natural,Magnesium,(mg).,Healthy,Food,Concept.,Top,View
Magnéziumban gazdag ételek
Forrás: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Ilyenek például az olajos magvak, a diófélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, a banán, a kelkáposzta és a spenót.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.