Migrént okozhatnak ezek az élelmiszerek

migrén, fejfájás
Shutterstock - Prostock-studio
fejfájás étrend egészség
A migrén kialakulását számos körülmény befolyásolja. Arra a kérdésre, hogy pontosan mi is okozza, nem tudunk egyértelmű válaszokat kapni, ezért aki migréntől szenved, sokszor érezheti úgy, hogy a sötétben tapogatózik, ha a pontos okait szeretné feltárni. A migrén tüneteit felerősítheti a nem megfelelő étrend.

A migrén rohamszerűen kezdődő, görcsös, pulzáló fejfájás, amely az arra hajlamos személyeknél bizonyos időközönként újra és újra megjelenik. Az, hogy meddig tart és mennyire erős, esetenként és személyenként változó. Kialakulásában a genetikai tényezők is szerepet játszanak, de a hormonális változások, az életmód, a környezet hatásai, az időjárás, a stressz, és a dehidratáció mind a migrén kialakulásának kiváltó oka lehet. Ezen felül a szakértők egyértelmű összefüggéseket találtak a migrén és az étrend között: állításuk szerint bizonyos ételek kifejezetten felerősítik a migrénre való hajlamot – illetve azoknál a személyeknél, akiknél rendszeresen jelentkezik kínzó migrénes fejfájás, az elfogyasztott ételek jelentős hatással lehetnek a tünetek erősségére.

migrén
A szakértők egyértelmű összefüggéseket találtak a migrén és az étrend között
Forrás: Shutterstock

Bizonyos ételek, italok közvetlenül migrént válthatnak ki

1. Csokoládé

A kutatások kimutatták, hogy a csokoládé az egyik leggyakrabban említett élelmiszer, amit összefüggésbe hoztak a migrén kialakulásával. Hivatalosan nem támasztották alá, hogy a csokoládé migrént okozna, sőt, többen azt állítják, hogy inkább az édesség utáni sóvárgás lehet a migrén oka. Egy 2020-ban megjelent közleményben a kutatók megjegyezték, hogy felmerül a kérdés, miszerint a migrénes fejfájás a csokoládé utáni sóvárgás következménye, vagy pedig az édesség fogyasztása a kiváltó tényező. A bizonyítékok sajnos hiányosak voltak.

Dark,Chocolate.,Broken,Chocolate,Bar,On,Kitchen,Table
A kutatások kimutatták, hogy a csokoládé az egyik leggyakrabban említett élelmiszer, amit összefüggésbe hoztak a migrén kialakulásával
Forrás: Shutterstock

Minden szervezet másképpen működik, így elképzelhető, hogy a migrénre hajlamos személyek egy részénél a csokoládé fogyasztás fejfájáshoz vezethet, míg másoknál teljesen ártalmatlan. Egy biztos: nem árt odafigyelni a testünk jelzéseire, és arra, hogy hogyan reagál a különböző édességek, desszertek elfogyasztására.

2. Adalékanyagok

A mononátrium-glutamát (MSG) egy 2016-ban közzétett tanulmány szerint a migrén egyik potenciális kiváltó oka lehet. Ez az aminosav természetesen jelen van szervezetünkben és adalékanyagként számos élelmiszerben. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le, azonban, mivel egyes emberek kifejezetten érzékenyek lehetnek az MSG-re, ezért aki migréntől szenved, érdemes elkerülnie.

Bowl,Of,Ketchup,Or,Tomato,Sauce.,Vegan.,Ingredients,For,Salad.
Az MSG természetesen megtalálható a paradicsomban, de gyakran használják ízfokozóként
Forrás: Shutterstock

Az MSG természetesen megtalálható a paradicsomban, a sajtokban, gyakran használják ízfokozóként különféle fűszerekben, például a ketchupban és a barbecueban is.

A másik adalékanyag, amit összefüggésbe hoztak a migrén kialakulásával, az aszpartám. Igaz, hogy több, mint 100 tanulmány támasztja alá biztonságosságát, azonban nem véletlen az, hogy az aszpartám az egyik leggyakrabban vizsgált mesterséges édesítőszer. Erős a gyanú, hogy egyes embereknél migrént vált ki. Dr. Louise Klebanoff, a Weill Cornell Medicine Headache Program neurológusa így fogalmaz:

Az egyik első dolog, amit kérek a pácienseimtől, hogy az aszpartámot hagyják ki az étrendjükből.

Az aszpartám főleg diétás üdítőkben, cukormentes rágógumikban, alacsony kalóriatartalmú édességekben található. Ha migrénnel küzdünk, érdemes kerülni ezeket. 

3. Hüvelyesek

Different,Legumes.,Mung,,Red,And,White,Beans,,Lentils,,Peas,And
Egyesek szerint a bab, a borsó és a lencse migrénes fejfájást válthatnak ki
Forrás: Shutterstock

Egyesek szerint a bab, a borsó és a lencse migrénes fejfájást válthatnak ki. A szakértők egyelőre nem találták meg az okát, hogy a hüvelyesek miért szerepelnek a migrént okozó élelmiszerek listáján, de érdemes megfigyelni, hogy ezek fogyasztása, milyen hatással van a szervezetünkre, ha migrénnel küzdünk.

4. Alkohol

Woman,Pouring,Red,Wine,From,Bottle,Into,Glass,On,Blurred
A vörösbor lett az első a migrént okozó alkoholok listáján
Forrás: Shutterstock

Egy 2018-ban közzétett tanulmány szerint a résztvevők 35,6%-a jelezte, hogy az alkohol közvetlenül hatással van a migrén kialakulására. A bort, különösen a vörösbort a résztvevők 77,8%-a vádolta azzal, hogy migrént kiváltó tényező és ezzel a vörösbor lett az első a migrént okozó alkoholok listáján. Az okokat egyelőre nem tudni. Egyes szakértők szerint a borban található tanninok a felelősek a vörösbor kiváltotta fejfájásért. Más alkoholos italok esetében pedig megállapították, hogy a test kiszáradása vezethet migrénhez. 

5. Pácolt, vagy feldolgozott húsok

Hot,Dog.,Sausages.,Bacon,Wrapped,Hot,Dogs.,Bacon,Wrapped,Sausages.
A virsli, a kolbász, a különböző felvágottak mint migrént válthatnak ki
Forrás: Shutterstock

A virsli, a kolbász, a különböző felvágottak mind migrént válthatnak ki. Ezek a húskészítmények tartalmaznak egy bizonyos nátrium-nitrát nevű tartósítószert, ami a migrén gyakori kiváltó okai közé tartozik.

6. Érlelt sajtok

Cheese,Collection,,Italian,Gorgonzola,Cheese,Made,From,Unskimmed,Cow,Milk
Igyekezzünk elkerülni az érlelt sajtokat, ezek ugyanis egy tiramin nevű vegyületet tartalmaznak
Forrás: Shutterstock

Igyekezzünk elkerülni az érlelt sajtokat – a gorgonzolát, a cheddart és a camambert – ezek ugyanis egy tiramin nevű vegyületet tartalmaznak, amely kölcsönhatásba léphet a szervezetben lévő neurotranszmitterekkel, és migrénhez vezethet.

Érdemes ezeket az élelmiszereket kerülni, ha migrénes fejfájással küzdünk, és helyettük olyan étrendet alkalmazni, amelyek a tünetek enyhítésében segíthetnek, mint például a magnéziumban gazdag ételek, a gluténmentes étrend, az omega-3 zsírsavak, a Gingko biloba, a gyömbér, a sok zöldség és gyümölcs, valamint a B-vitamin fogyasztása. A hidratáltság is rendkívül fontos, figyeljünk a megfelelő mennyiségű víz bevitelére is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.