Orrsprayfüggőség – Az ördögi kör, amelyből rémesen nehéz kiszállni

orrpsray
Shutterstock - FotoHelin
leszokás orrnyálkahártya légzés
Az orrsprayfüggőség egyre több embert érint manapság és túlzás nélkül állíthatjuk azt, hogy az orrsprayről legalább olyan nehéz leszokni, mint a cigarettáról, vagy a kávéról. Az orrspray hosszú távon történő alkalmazása súlyos egészségügyi problémákhoz és az orrnyálkahártya jelentős károsodásához vezethet.

Aki valaha is megtapasztalta azt, hogy milyen az orrsprayfüggőség, az pontosan tudja, hogy ez egy olyan ördögi kör, amelyet rettenetesen nehéz megszakítani. A vény nélkül kapható, orrnyálkahártya lohasztó orrsprayket maximum egy hétig, de inkább 3-4 napig szabad használni. Ezután abba kell hagyni, mert a betegség megszűnése után már elkezdődik a harc az orrspray használatának következtében kialakuló mellékhatások ellen. Az orrspray hatása egy idő után csökken, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráralmását és a vérerek újból kitágulnak, az orrnyálkahártya nagyobbra duzzad, mint korábban és ez jelentős orrdugulást okoz. Ezután az egész kezdődik elölről. Azonban az addig alkalmazott adag egy idő után már nem lesz elég: növelni kell ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Ijesztő, nem igaz?

orrspray
A vény nélkül kapható, orrnyálkahártya lohasztó szerek orrsprayfüggőséghez vezetnek
Forrás: Shutterstock

Melyik orrspray készítmények okoznak függőséget?

Nem mindegyik orrspray veszélyes ebből a szempontból; a tengervizes, gyógyvizes készítmények például ártalmatlanok és nyugodtan alkalmazhatók hosszabb távon is az orrnyálkahártya nedvesítésére. A kizárólag természetes összetevőket tartalmazó orrsprayk-re ugyanez vonatkozik.

Függőség szempontjából az orrnyálkahártya lohasztó készítmények minősülnek veszélyforrásnak, mivel hatásmechanizmusuk azon alapul, hogy összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket – enyhítve ezzel a duzzanatot. Rövid időn belül azonban az erek újra kitágulnak, a hatás megszűnik és a duzzanat a készítmény rendszeres használatával állandósul. Ha a folyamat hosszú ideig fennáll, akkor az orrsprayt használó személynek nem csak a folytonos orrdugulást jelenthet nehézséget, hanem az orrnyálkahártya nagy mértékű károsodása is kialakulhat, amelyet súlyos esetben csak műtéttel lehet helyrehozni.

orrspray
Függőség szempontjából az orrnyálkahártya lohasztó készítmények minősülnek veszélyforrásnak
Forrás: Shutterstock

Mit kell tenni, ha már kialakult az orrspray függőség?

Az orrspray függőség megszüntetésére több módszer is létezik, de az, hogy kinek mi a hatásos, egyénenként változó lehet. Összegyűjtöttünk pár lehetőséget, ami segíthet – ha az egyik nem válik be, érdemes minél többet kipróbálni.

1. Hagyjuk abba az orrspray használatát – ez a legegyszerűbb javaslat, de ember legyen a talpán, akinek a több éve fennálló orrspray függősége egyik napról a másikra – csupán akaraterővel – megszüntethető. Meg lehet próbálni; a tünetek ugyanis egyes állítások szerint az orrspray abbahagyásával – idővel – enyhülnek és a függőség megszűnhet.

2. Van, aki azt állítja, hogy úgy szokott le az orrsprayről, hogy elkezdte hígítani az orrcseppet, mindig egy picit több vizet tett hozzá, így a végén teljesen abba tudta hagyni az orrspray használatát. Próba-szerencse.

3. Léteznek különböző márkájú légzéskönnyítő orrtapaszok is, amelyeket a horkolás és az orrdugulás megszüntetésére találtak fel. Az orrtapasz rugószerű betétje megemeli és széthúzza az orrszárnyakat, helyet teremtve ezzel a levegő szabad áramlásának. Hatékony lehet az éjszakai orrdugulás kezelésében. Érdemes adni neki egy esélyt.

4. Ha a függőség nem régóta áll fenn, megpróbálhatjuk bevetni a tengervizes orrsprayket, izotóniás sóoldatot, gyógynövényes orrgéleket, vagy a légzéskönnyítő balzsamokat is.

5. A különböző légzéstechnikák, mint például a Buteyko légzés elsajátítása és rendszeres gyakorlása is hatékony lehet, ha az orrsprayfüggőség allergiával együtt jár – és ez gyakran megesik.

6. Ha ezek a természetes módszerek nem bizonyulnak hatékonynak, akkor érdemes orvosi segítséget kérni. Egy szakképzett fül-orr-gégész szteroidos készítményeket írhat fel, amelyek segíthetnek csökkenteni a nyálkahártya duzzanatát és gyulladását, valamint további hasznos tanácsokat is adhatnak a témában.

Az orrsprayről, orrcseppről való leszokás időigényes folyamat. Fontos, hogy ne adjuk fel; minél hosszabb ideje áll fenn a függőség, annál nehezebb és hosszadalmasabb lesz a leszokás. Legyünk türelemmel, adjunk időt magunkat és szánjuk el magunkat arra, hogy igenis megszabadulunk ettől a rémesen bosszantó és káros függőségtől.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.