Az orvos komoly figyelmeztetést küldött azoknak, akik a zuhany alatt mosnak fogat

fogmosás, zuhany alatt
Forrás: Shutterstock -
egészség zuhany fogmosás
A reggeli és esti rutin része az alapos szájhigiénia, de még ha el is végezzük, akkor sem biztos, hogy jól csináljuk. Az orvos most azokat figyelmezteti, akik a zuhany alatt mosnak fogat.

A fogaink ápolása olyan mindennapos feladat, amit fontos elvégeznünk azért, hogy egészségesek maradjunk és megszabaduljunk a lepedéktől és baktériumoktól. A fogmosást azonban nem elég elvégezni, ugyanis az sem mindegy, hogyan csináljuk: az orvosok most figyelmeztetik azokat, akik a zuhany alatt mosnak fogat. 

fogmosás, zuhany alatt
Ne mossunk fogat a zuhany alatt
Forrás: Shutterstock

Ezért nem szabad a zuhany alatt fogat mosni

Ha naponta kétszer megmossuk a fogunkat, használunk fogselymet és szájvizet, valamint rendszeresen látogatnuk a fogorvoshoz, akkor azt gondoljuk, mindent megtettünk azért, hogy a fogaink egészségesek legyenek. Azonban még így is elkövetjetünk olyan hibákat, amik az egészségünkbe kerülhetnek, erre fiyelmeztet dr. Zaeem. Sokan választanak ugyanis szokatlan helyszínt arra, hogy elvégezzék ezt a napi rutint, ami nem a legjobb döntés. Meglepően sokan mosnak fogat a zuhany alatt, a szakértő pedig arra figyelmeztet, hogy ennek komoly következményei lehetnek. 

„Néhány ember számára ez kézenfekvő helynek tűnik a fogmosáshoz, hiszen kényelmesen megmosod a tested többi részét is" - mondja Dr. Zaeem. „Azonban nem jó ötlet a zuhanyzóban fogat mosni, mivel a zuhanyzóban lévő nedvesség ideális környezetet teremthet a baktériumok szaporodásához" - árulta el. „Ez azt jelenti, hogy a tökéletesen tiszta fogkefe baktériumoknak lesz kitéve, és így a szánk is. A zuhanyzásból származó hő a fogkefe sörtéit is károsíthatja. Minden kefefej elhasználódik idővel, ez azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyan tisztít, fogékonyabb lesz a szennyeződésekre, és potenciálisan károsíthatja a fogakat és az ínyt" - mondta a szkértő, ezért azt javasolja, hogy rendszeresen cseréljük.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.