Reggeli rutin: ha ezt kihagyod, azzal a rákot kockáztatod

reggeli rutin
Shutterstock - Anna Brusnicyna
tanulmány rákos megbetegedés reggeli rutin fogmosás
A legújabb kutatások azt sugallják, hogy az X-generáció és az ezredforduló szülöttei bizonyos rákbetegségekkel szemben nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az idősebb generációk. Lehetséges, hogy a megelőzés kulcsa a reggeli rutinban rejlik?

Egy új tanulmány szerint a napi szájápolási minimum elvégzése, azaz a rendszeres fogmosás és fogselyem használata drasztikusan csökkentheti a fej- és nyaki rák kialakulásának kockázatát. A száj- és orrüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a pajzsmirigy rákos megbetegedései az USA-ban a rákdiagnózisok közel 3 százalékát és a rákos halálozások több mint 1,5 százalékát teszik ki. A helyes reggeli rutin tehát életeket menthet.

orvosi vizsgálat, reggeli rutin
Vajon a helyes reggeli rutinnal megelőzhetőek bizonyos rákbetegségek?
Forrás: Shutterstock

Hogyan hat a megfelelő reggeli rutin kialakítása a megelőzésre?

Kutatások már korábban megállapították, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó baktériumok növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. A fogínybetegség, más néven parodontitis akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódik a lepedék. A közelmúltig azonban a szakértők nem voltak biztosak abban, hogy milyen konkrét szájüregi baktériumok hozhatók kapcsolatba a fej-nyaki daganatok kialakulásával.

A kutatók ezúttal azonban több mint egy tucat baktériumfajt azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy megdöbbentő mértékben, akár 50 százalékkal növelhetik a leggyakoribb fej-nyaki laphámrák kockázatát. A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a NYU népegészségügyi posztdoktori munkatársa elmondta: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej-nyaki rákok közötti kapcsolatba”.

Kwak és csapata nagyjából 160 000 amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténetét elemezte. A résztvevők által adott nyálmintákat mikrobák szempontjából megvizsgálták és tartósították. A 15 év alatt a résztvevők közül 236-nál diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámsejtes rákot. A kutatók összehasonlították a diagnosztizáltak szájüregi mikrobáit azzal a 458 résztvevővel, akik rákmentesek maradtak. 

A csoport megállapította, hogy a szájban megtalálható több száz baktérium közül 13 faj növelte a rák kockázatát.

Ez a csoport 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapcsolódott a fej- és nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához. Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50 százalékkal nőtt. A kutatók kiemelték, hogy eredményeik inkább korrelációt, mintsem közvetlen kapcsolatot állapítanak meg a baktériumok és a rák között.

„Most, hogy azonosítottuk azokat a kulcsfontosságú baktériumokat, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, a következő tervünk az, hogy feltárjuk azokat a mechanizmusokat, amelyek ezt lehetővé teszik, és hogy milyen módon tudunk a legjobban beavatkozni” — magyarázták a tudósok.

fogmosás, szájápolás, fogkrém, fogkefe, fehérítős fogkrém, fogorvos, reggeli rutin
A reggeli rutin része kell, hogy legyen a fogmosás is
Forrás: Shutterstock

Ami a beavatkozást illeti, a megelőző fogmosás és a fogselyem használata a legjobb védekezés a problémát okozó baktériumokkal szemben.

Richard Hayes professzor, a New York-i Egyetem (NYU) népegészségügyi szakértője elmondta

Eredményeink újabb okot szolgáltatnak a jó szájhigiéniai szokások fenntartására. A fogmosás és a fogselyem használata nemcsak a parodontális betegségek megelőzésében segíthet, hanem a fej- és nyaki rák ellen is védelmet nyújthat.

Az Amerikai Rákellenes Társaság nemrégiben kijelentette, hogy a rákos megbetegedések 40 százaléka és a 30 éves és idősebb amerikai felnőttek rákos halálozásának közel fele megelőzhető lenne életmódváltással.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.