Ínycsiklandó fehérjebomba reggelire: hideg zabos-répatorta desszert

zabos répatorta
Shutterstock - Amallia Eka
fehérjedús fitness recept egészséges
Aki ügyel arra, hogy minden nap megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon az étrendje, és fontos számára az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás – annak ez az ínycsiklandó, zabos, görög joghurtos répatorta a kedvenc reggelije lesz. A fehérje azonban nem csak azok számára fontos, akik rendszeresen mozognak.

A szénhidrát és a zsír mellett a fehérje a három fő tápanyag egyike és elengedhetetlenül fontos a szervezet számára – gyakorlatilag minden sejtszinten zajló folyamatban részt vesz. Jelentős szerepet játszik az izmok növekedésében, fejlődésében, regenerálódásában, és hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Támogatja a csontok, a bőr, az inak és a szalagok egészségét is, de részt vesz a sejteken belüli energiatermelésben, az információ- és tápanyagátvitelben, a szervezet biokémiai reakcióiban - így rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon az étrendünk. Az, hogy kinek, mennyi a szükséges napi fehérjebevitele, több tényezőtől is függ – számít a testsúly, a testösszetétel, az életkor, és a fizikai aktivitás is.

fehérjedús, zabos répatorta
A fehérje nem csak az aktívan sportoló és diétázó személyek számára fontos tápanyag
Forrás: Shutterstock

Ebben a zabos-répatorta desszertben nagyon sok fehérje található

Ha szeretnéd egy igazán finom, egészséges, laktató és fehérjedús reggelivel indítani a napod, akkor mindenképp próbáld ki ezt az egyszerűen elkészíthető, de annál ínycsiklandóbb zabos reggeli receptet, amely fehérjeporok hozzáadása nélkül is 21 gramm fehérjét tartalmaz.

A zab köztudottan jó hatással van az egészségre, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és még fehérjében is gazdag. A görög joghurtnak szintén magas a fehérjetartalma, és azon túl, hogy krémessé teszi desszertünket, még nagyon finom is. A chia mag szintén tele van rosttal és fehérjével, ráadásul omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.

Íme, a fehérjedús, hideg, zabos-répatorta receptje

Hozzávalók

  • 480 ml cukrozatlan szójatej, vagy bármilyen növényi tej – plusz még egy kevés a hígításhoz
  • 360 ml görög joghurt
  • 3 teáskanál tiszta juharszirup
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál só
  • 120 g zabpehely
  • 1 nagy sárgarépa (kb. 225 g), megmosva és durvára reszelve
  • 100 g pirított pekándió, vagy dió, mogyoró – apróra vágva, plusz még egy kevés a tetejére
  • 80 g mazsola, durvára vágva, plusz még egy kevés a tetejére
  • 30 g pirított cukrozatlan kókuszreszelék
  • 30 g chia mag

Elkészítése

1. Első lépésként jó alaposan keverjük el egy nagy tálban a szójatejet, vagy bármilyen növényi tejet, a görög joghurtot, a juharszirupot, a fahéjat, a vanília kivonatot és a sót.

2. Ezek után keverjük hozzá a zabot, a sárgarépát, a pekán diót, a mazsolát, kókuszreszeléket és a chia magot. Addig kevergessük, ameddig jól össze nem áll. Osszuk el négyfelé, és töltsük bele kis üvegekbe, vagy dobozokba – a lényeg, hogy zárható edények legyenek. Egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy jól összeálljon a massza és összeérjenek az ízek.

3. Másnap csak vegyük ki a hűtőből és már fogyaszthatjuk is az ínycsiklandó répatortánkat: ha lágyabban szeretjük, akkor hígítsuk fel még egy kis növényi tejjel. A tetejét ízlés szerint szórjuk meg pekán dióval, mazsolával és kókuszreszelékkel.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.