Egy friss tanulmány 101 ezer ember adatait elemezte, és azt találta, hogy azok a nők, akik napi 400 ml vagy annál több tejet fogyasztanak, jobban ki vannak téve a szívbetegség kockázatnak.
A kutatás szerint azok a nők, akik naponta 600 ml vagy akár 800 ml tejet isznak, 12 százalékkal, illetve 21 százalékkal nagyobb eséllyel küzdhetnek szívproblémákkal. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiaknál nem jelentkeznek ugyanazok a kockázatok, mint a nőknél, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy a férfiak jobban megemésztik a tejben található laktózt. A nőknél azonban a magas laktóztartalmú ital sejtkárosodás és gyulladást okozhat, ami a szív gyorsabb öregedéséhez vezethet.
Karl Michaëlsson, a tanulmány vezető szerzője a BMC Medicine folyóiratban kiemelte, hogy a nőknél a napi tejbevitel 300 ml felett már megnövelheti az iszkémiás szívbetegségek és a szívroham előfordulását. Michaëlsson javaslata szerint a nem erjesztett tejtermékeket - mint a sima tejet - részben vagy egészben érdemes lehet erjesztett tejtermékekkel, például joghurttal vagy íróval helyettesíteni.
Egy átlagos brit lakos hetente 1,2 literes tejet fogyaszt, és ez gyakran különböző kávéitalokkal kerül a szervezetbe. A népszerű kávézókban egy nagy tejeskávé vagy cappuccino akár fél liter tejjel készül, ami már önmagában jelentős tejfogyasztást jelent. A British Heart Foundation, amely a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosításra és prevencióra törekszik, azon az állásponton van, hogy a tej fontos kalcium- és fehérjeforrás és egyáltalán nem szükséges teljesen lemondani róla. Az alapítvány ajánlása szerint azonban érdemes csökkentett zsírtartalmú változatokra váltani, hogy mérsékeljük a kalóriabevitelt és csökkentsük a szív- és érrendszeri kockázatokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.