A dió csodát tesz a szervezeteddel: mutatjuk, miért érdemes naponta enni belőle

5 ok a dió fogyasztás mellett
Shutterstock - Zigres
ízletes dió egészséges
Ízletes, ropogós és a világ egyik legegészségesebb gyümölcse, így talán nem véletlen, hogy ő az ünnepi szezon egyik koronázatlan királynője. De talán kevesen tudják róla, hogy a dió nem csak a karácsonyi bejgli alapanyaga, rendszeres fogyasztása számtalan egészségügyi előnyökkel is jár.

A dió fogyasztásához több egészséges hatást is társíthatunk. Azon túl, hogy a karácsonyi bejgliben mennyei ízekkel ajándékoz meg minket, a dió nagymértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez is. Ezért érdemes napi szinten beiktatni az étrendünkbe, hisz nemcsak jó zsírokkal, de vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel  és egyéb fontos tápanyagokkal is ellátják a szervezetünket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a dió jótékony hatásait.

A dió nemcsak finom, hanem a szervezet működésére is áldásosan hat
A dió nemcsak finom, hanem a szervezet működésére is áldásosan hat
Forrás: Shutterstock

A dió élettani hatása - ezért együnk belőle minél többet:

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Már napi egy maréknyi dió ropogtatásával is sokat tehetünk önmagunkért. A dió rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a szív-érrendszeri betegségek mellett, megakadályozhatja a rossz koleszterin szintjének növekedését, ugyanakkor jótékony hatást gyakorol a vese működésére, a diabéteszre és az érelmeszesedésre.

  • Visszaszorítja a gyulladásos folyamatokat

A szervezetünkben felbukkanó gyulladások felelőssé tehetőek többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, az Alzheimer-kór és daganatos megbetegedésekért. A dióban lévő polifenolok azonban eredményesen csökkentik, akár meg is akadályozzák a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ezáltal pedig megelőzik az említett betegségeket.

A dió segíthet az oxidatív stressz és a gyulladás leküzdésében
A dió segíthet az oxidatív stressz és a gyulladások leküzdésében
Forrás: Shutterstock
  • Erősíti a fogakat és a csontokat

A testünk nem képes kálciumot előállítani, csak a táplálék útján tud hozzájutni a szükséges mennyiséghez. Ha a kálciumbevitel alatta marad a szükségesnek, a szervezet kénytelen a csontokból, fogakból kivonni a szükséges mennyiséget, ami hosszú távon csontritkuláshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk diót önmagában vagy tegyük salátába, süteményekbe.

  • A köhögés hatékony ellenszere

A mézes dióbél köhögés ellen is remek választás. A téli meghűléses időszakban különösen hasznos lehet a természet patikájához fordulni. Mézkülönlegességeket kínáló szaküzletekben beszerezhető olyan méz is, melyben dióbél van, de saját magunk is gond nélkül elkészíthetjük. Ilyenkor 1:1 arányban érdemes elkeverni a dióbelet mézzel, majd az egészet vízzel hígíthatjuk.

A mézes dió igazi szuperélelmiszer
A mézes dió igazi szuperélelmiszer
Forrás: Shutterstock
  • Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A dió hatása a belekre sem elhanyagolható. A csonthájas gyümölcs pozitív hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját és csökkenti a hasi görcsöket. Magas rosttartalmának hála a gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de hasmenésre és a menstruációs zavarok esetén is használhatjuk.

  • Hozzájárul az idegrendszer működéséhez

A dió rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szellemi és idegi kimerültség tüneteit. Segít ha túl stresszes vagy megterelő időszakon megyünk keresztül, illetve ha gyakran érezzük magunkat feszültnek. Mindemellett magas foszfor, kálium, kalcium és magnézium tartalma révén rendbe teszi a koleszterinszintet, csökkenti a magas vérnyomást és még a körmöket is erősíti.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.