Az Asit Kumar Mishra és Marie Coggins ír kutatók által publikált eredmények szerint az illatgyertyák égése közben káros vegyi anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek veszélyeztethetik az egészségünket.
Az illatgyertyák égése során illékony szerves vegyületek szabadulnak fel. Ezek a szénalapú anyagok belélegezve irritálhatják a szemet, az orrot és a torkot. A hosszú távú használatuk súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, többek között máj- és vesekárosodáshoz, valamint a tüdőrák kockázatának növekedéséhez. Különösen veszélyes a paraffinviasz, amely a gyertyák leggyakoribb alapanyaga. Ez az olcsó kőolajszármazék több káros vegyületet bocsáthat ki, mint a többi, például benzolt és formaldehidet is tartalmaznak. A benzolról kimutatták, hogy nagy mennyiségben leukémiát okozhat, míg a formaldehidet „emberre nézve rákkeltőnek” minősítették.
Az illatgyertyák gyakran tartalmaznak ftalátokat, amelyek az endokrin rendszert károsítják. A ftalátok összefüggésbe hozhatók az ADHD-vel, az asztmával és bizonyos daganatos megbetegedéssel, például a mellrákkal. Ezen kívül a gyertyák égetésekor kis mennyiségű szén-monoxid, kén-dioxid és dinitrogén-oxid is felszabadul. Ezek az anyagok rosszul szellőző helyiségekben fokozhatják az asztma tüneteit, légzési nehézségeket okozhatnak, és súlyosbíthatják a szívbetegségeket.
Bár az illatgyertyák ünnepi hangulatot keltenek, de fontos, hogy tudatosan használjuk őket. Válasszunk természetes alapanyagokból készült gyertyákat, és kerüljük a túlzott mennyiségű mesterséges illatanyagot tartalmazókat.
Mishra és Coggins három egyszerű módszert ajánl az illatgyertyák okozta egészségügyi kockázatok csökkentésére:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.