Minden, amit tudni lehet Katalin hercegné megelőző kemoterápiájáról

Katalin hercegné
Instagram -
kemoterápia katalin hercegné rák
Hatalmas sokként érte Katalin hercegnét és az egész családját, amikor kiderült, hogy rákkal küzd. Azóta megkapta a megelőző kemoterápiás kezelést, és már első nyilvános szereplésén is túl van. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a hercegné kezeléséről tudni lehet.

Katalin hercegné néhány hónappal ezelőtt saját maga számolt be egészségi állapotáról: videóban közölte, hogy rákot diganosztizáltak nála. A hercegné komoly megpróbáltatásokon ment át az elmúlt időszakban, és megelőző kezeléseken vett részt.  Elárulta, a tervezett hasi műtétkor még nem tudták, hogy komolyabb a baj, csak a műtét utáni vizsgálatok mutatták ki a betegséget.

Katalin hercegné
Minden, amit tudni lehet Katalin hercegné megelőző kemoterápiájáról
Forrás: Getty Images/Trooping The Colour 2024

Katalin hercegné megelőző kemoterápiája

A hercegné nyilatkozata után sokakban felmerült a kérdés, mit is jelent pontosan a megelőző kemoterápia. 

A megelőző kemoterápia, más néven adjuváns kemoterápia, a rákeltávolító műtét után történik, amikor a vizsgálatok nem mutatnak ki rákterjedést. A kezelés célja az, hogy elpusztítson minden fennmaradó rákos sejtet, amelyek a véráramban keringenek, vagy elterjedtek más szervekben, például a csontvelőben, a májban vagy a tüdőben

 

 - magyarázta Dr. Ramia Mokbel onkológiai szakértő, majd hozzátette: míg ez a kezelés a rejtett sejteket célozza, gyakran okoz mellékhatásokat, mint például hajhullás, alacsony fehérvérsejtszám, csökkent immunitás a fertőzésekkel szemben vagy akár bélgyulladás. A kemoterápia célja a már meglévő rákos sejtek elpusztítása, illetve segíthet megelőzni a betegség visszatérését. Kemoterápiát alkalmazhatnak műtét előtt vagy után, vagy önmagában is. Katalin hercegné esetében a kemoterápia célja a betegség visszatérésének minimalizálása.

Dr. Bob Phillips, a Yorki Egyetem gyermekonkológiai professzora szerint a kemoterápiás kezelés időtartama "nagyon változó". Hagyományosan négy-hat ciklusból áll, mindegyik ciklus 21 napig tart, és egy vagy néhány napos kemoterápiás kezelést tartalmaz. Számos különböző típusú kemoterápia létezik, de a leggyakoribbak a tabletták és az intravénás (vénába adott) folyadékok. Az intravénás kemoterápiát általában kórházban végzik, míg a kemoterápiás tablettákat otthon is lehet szedni, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett.

Katalin hercegné szombaton visszatért a nyilvánosság elé

Az elmúlt hetekben számos elmélet látott napvilágot arról, hogy a hercegné részt vesz-e a Trooping the Colour ünnepségen. Katalin az esemény előtt nagy bejelentést tett: hintóba ül gyerekeivel, majd megjelenik a Buckingham-palota erkélyén is. A 42 éves hercegné a bejelentését követően köszönetet mondott mindenkinek, akik aggódtak és aggódnak érte. "Meghatott az elmúlt néhány hónapban érkezett minden kedves támogató és bátorító üzenet. A betegségem valóban megváltoztatta az életünket, de a sok szeretet, amit kaptunk, Vilmost és engem is átsegített a nehezebb időszakokon" - írta közleményében. Katalin arról is beszélt, hogy még nincs túl a betegségén, a kezelése még hónapokig eltart és ebből kifolyólag vannak jó és vannak rossz napjai. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.