A kontaktlencse-viselés 10 alapszabálya

Shutterstock -
szemvédelem kontaktlencse viselés kontaktlencse
A szemüvegek viselése most újra trendi, és egy jól megválasztott keret remekül feldobhatja a megjelenésedet. Azonban néha kényelmesebb lehet a kontaktlencse használata. Akár rendszeresen, akár csak alkalmanként viseled őket, fontos, hogy ügyelj a helyes használatra és ápolásra.

Praktikusak, szinte észrevehetetlenek, és nagyobb szabadságot kínálnak viselőjüknek, mint egy szemüveg. Ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz, az egyszer használatos napi lencséktől kezdve a havi kontaktlencse változatokig. Azonban a használat könnyen rutinná válhat, és ha nem figyelsz oda kellőképpen a higiéniára, súlyos problémákat is okozhat. Nézd meg listánkat, és tudd meg, mire érdemes figyelned, hogy problémamentesen élvezhesd a kontaktlencse-viselés előnyeit.

kontaktlencse
Ha a kontaktlencse megsérül, azonnal ki kell dobni, mert a sérült lencse súlyosan irritálhatja a szemet, és növelheti a fertőzések kockázatát. Forrás: pexels/Nataliya Vaitkevich

Ezekre ügyelj kontaktlencse-viselés során

1. Mindig tiszta kézzel vedd ki és helyezd be a lencséket

Mielőtt hozzáérnél a kontaktlencséhez és felhelyeznéd azt a szemedre, alaposan mosd meg a kezed szappanos vízzel. Teljesen öblítsd le és szárítsd meg kezeidet és csak utána nyúlj a lencsetartó tokhoz és a kontaktlencséidhez. Ez a felhelyezés, illetve a lencse eltávolításánál is alapszabály. Ha a teljesen steril körülményeket nem is tudod megteremteni, de törekedj rá, hogy a kezed, a lencsetok, és a környezet (például a felület, amire a lencsetokot teszed) szennyeződésmentes legyen. Csak tiszta kézzel végezd ezt a műveletet, hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket, szemirritációt. Kövesd a kontaktlencse tisztítás és tárolás szabályait, amelyeket a szemész szakorvosod javasolt, illetve amit a tisztító oldaton feltüntetnek. A kontaktlencséidet sminkelés előtt helyezd be. Ha a kontaktlencse berakása előtt sminkelsz, sminkdarabkák kerülhetnek a lencse és a szem közé, amik irritációhoz vezethetnek.

Az 5 másodperces szabály nem vonatkozik a lágy kontaktlencsékre. Ha a mosogatóban vagy a padlón landol, inkább dobd ki.

2. Ne piszkáld a szemedet

A napi teendők, a pörgős életvitel mellett szinte észre sem veszed, hogy milyen gyakran érinted meg az arcodat, piszkálod a szemedet. Pedig jobban teszed, ha tudatosan figyelsz rá, hogy piszkos kézzel ne vakard, vagy dörzsöld meg a szemeidet, hiszen így nagyon könnyen megsérülhet a lencséd, vagy akár ki is eshet egy erősebb szemdörzsölés miatt. A kezeken lévő baktériumok és szennyeződések könnyen a szemedbe kerülhetnek, ami fertőzéseket vagy irritációt okozhat. 

3. Ne aludj a kontaktlencsédben

Vannak olyan speciális lencsék, amelyek úgy lettek kifejlesztve, hogy alvás közben is hordhatóak, azonban a legtöbb kontaktlencse nem erre van tervezve. Egyrészt mert a szemednek szüksége van a pihenésre. A szakértők általában azt tanácsolják, hogy ne viseljünk kontaktlencsét nyolc óránál hosszabb ideig.

A kontaktlencse akadályozza a szem megfelelő oxigénellátását, ha éjszakára is bent hagyod, reggelre száraz, kipirosodott lesz a szemed. 

Emellett a hosszú távú viselés növeli a lencsére tapadt baktériumok és szennyeződések kockázatát, ami szemproblémákhoz vezethet. Inkább lefekvés előtt szánd rá azt a néhány percet a lencse kivételére, minthogy összeszedj egy komolyabb szemproblémát.

4. Legyen nálad tartalék lencse

Pót kontaktlencse kéznél tartása praktikus, mert bármikor előfordulhat, hogy a jelenlegi lencse sérül vagy a viselése kényelmetlenné válik A pót lencse biztosítja, hogy folyamatosan éles látást élvezhess, és elkerülheted a látásproblémákat, amelyek a lencse kiesése vagy sérülése esetén jelentkezhetnek. Ezenkívül a pót lencse gyors megoldást nyújt, ha sürgősen szükség van egy újra. Nyaralás, utazás során egy plusz lencse mindig kerüljön be a neszesszeredbe.

5. Legyen nálad kéznél lencsetok, lencseápolószer, szemüveg

A csapvíz nem steril. Így ha olyan helyzet adódna, hogy valamiért ki kell venned a lencsédet és megtisztítanod, jó, ha van a táskádban lencseápoló folyadék. Szerencsére ezek már praktikus, utazós méretben is kaphatóak, nem kell egy egész nagy flakont magaddal cipelned. Rendszeresen ellenőrizd az ápolószert és sohase használd a lejárati ideje után. Ha a szemeden gyulladás vagy irritáció jelei mutatkoznak, vagy ha fájdalmat érzel a lencse viselése során, inkább vedd ki a kontaktlencsédet és használd a szemüveged.

6. Ne viseld az előírt időnél tovább

A kontaktlencséket csak a meghatározott ideig hord. Ha tovább hordod a lencsét, akkor az meg fog látszani a szemeden, például hamarabb bevörösödik, kiszárad. A legjobb, ha beállítasz magadnak egy emlékeztetőt, vagy felírod a naptáradba, hogy mikor esedékes a régi lencse cseréje.

7. Na megsérült, dobd ki!

Ha a kontaktlencse megsérül, például megreped azonnal ki kell dobni, mert a sérült lencse súlyosan irritálhatja a szemet, és növelheti a fertőzések kockázatát. Bármilyen kicsit is sérült a lencse, az már nem képes megfelelően illeszkedni a szemhez, ami kényelmetlenséget és látásproblémákat okozhat. A biztonságos és egészséges látás érdekében mindig cseréld ki a sérült lencsét újra, amilyen gyorsan csak tudod.

8. A kontaktlencse tárolóját se felejtsd el tisztítani, cserélni

A legjobb, ha a lencseápoló folyadékkal mosod át a lencsetároló tokot, és hagyod, hogy a szabad levegőn megszáradjon. (ha törülközővel szárítod, az apró szöszök rajta maradhatnak, amik utána átkerülhetnek a lencsédre is). A kontaktlencse tároló tégelyt legalább háromhavonta, vagy akár gyakrabban is kicserélheted. A túl sokáig használt tároló számos fertőzés és szennyeződés forrása lehet, amit inkább jobb elkerülni. Továbbá ügyelj rá, hogy ne használj repedt, vagy sérül lencsetokot. Ha bármilyen hibát észlelsz rajta, inkább ne kockáztass, cseréld ki.

9. Rendszeresen járj el szemvizsgálatra

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor félévente, évente ajánlott egy alapos szemvizsgálat. A rendszeres ellenőrzések segíthetnek időben észlelni és kezelni a látásod esetleges romlását, a szemeid egészségügyi problémáit, ami lehet például fertőzés vagy szárazság. A szakember segíthet a megfelelő lencsék kiválasztásában és személyre szabott tanácsokat adhat a viselésével kapcsolatban is.

10. Vízben válts szemüvegre

Bármennyire is vonzó nyáron kontaktlencsében lubickolni a medencében, vagy a tengerben, a víz nem tesz jót a lencséknek. De zuhanyzás előtt is jobb, ha kiveszed a kontaktlencséd. Egy kutatás szerint, azok az emberek, akik kontaktlencsében zuhanyoznak, hétszer nagyobb eséllyel kapnak el a látásukat fenyegető fertőzéseket. A vízben lévő baktériumok károsíthatják a kontaktlencsédet, illetve a különböző vízben található mikroorganizmusok szemfertőzéseket okozhatnak. Ha víz kerül a szemedbe, az kényelmetlen viselést és látásproblémákat is okozhat. Ezért inkább válts szemüvegre, ha fürdőzni mész.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.