Kozmetikumok helyes tárolása: Mutatjuk, hogy mikre figyelj!

Shutterstock/Pixel-Shot -
sminkcuccok kozmetikai termék tárolás
Tízből kilenc nő rosszul tárolja a szépítőszereit. Pedig a kozmetikumok megfelelő elhelyezése több szempontból is lényeges.

Kinek több, kinek kevesebb, de minden nőnek van legalább egy alapkozmetikumokból álló készlete, amelyeket napi szinten használ. Alapozó kozmetikumok, BB krém, púder, szájfény, rúzs, szempillaspirál, hogy csak a legtöbbet használt sminktermékeket említsük. De biztos, hogy megfelelően tárolod sminktermékeidet? Ezek az egyszerű lépések segítenek abban, hogy a kozmetikumaid hosszú ideig megőrizzék minőségüket és hatékonyságukat.

kozmetikumok
A helyes tárolás, megfelelő rendszerezés és a higiénia biztosítja a kozmetikumok hosszú élettartamát
Forrás: Shutterstock/Kostikova Natalia

Kozmetikumok nyári tárolása: fontos szempontok a megfelelő védelemért

A tárolás különösen nyáron fontos, amikor a nagy meleg kedvezőtlen hatással van a smink- és bőrápoló termékekre. Például, ha huzamosabb ideig közvetlen napfénynek vannak kitéve, az könnyen penészesedést, vagy a baktériumok elszaporodását okozhatja. A fürdőszobádban lévő magas hőmérséklet és páratartalom sem tesz feltétlen jót nekik, hiszen ezektől csökken a hatékonyságuk és eltarthatóságuk.

Oké, de akkor mégis hogyan tároljam?

A kozmetikai termékekhez csatolt tájékoztatók többségén szerepel a következő jó tanács: hűvös és száraz helyen ajánlott tárolnunk őket. Első lépésben tehát ezt érdemes átgondolnod, hogy hol van az otthonodban olyan hely, ahol megoldható, hogy nagyjából 15 és 25 celsius fok között tudd tartani őket. Ez az állandó hőmérséklet segít megőrizni a termékek eredeti állagát. Kerüld a közvetlen napfényt, mert ahogy fentebb is írtuk, ezek lényegesen gyorsítják a kozmetikumok romlását. A fényérzékeny termékeidnek (ilyenek például a parfümök, arckrémek) a legjobb ha sötét üvegben, vagy egy dobozban helyezed el őket. Ha csak a fürdőszobádban tudod tárolni kozmetikumaidat, akkor válassz zárt szekrényt, polcot, vagy fiókot.

Forrás: Shutterstock/Kostikova Natalia

Speciális tárolók és rendszerezés

Bizonyos kozmetikai termékek, mint például az arckrémek, jobb minőségű tárolókat igényelhetnek, amelyek UV-szűrővel vagy sötét üveggel védik azokat a fény és levegő oxidációs hatásaitól. Utazáshoz válassz jól záródó és vízálló tárolót. Tartsd külön a száraz és nedves termékeket, valamint a napi használatú és ritkábban használt kozmetikumokat is. Ez segít könnyebben megtalálni és fenntartani a rendszert a szépségápolási termékeid és eszközeid között.


 További hasznos tanácsok:

  • Mindig ügyelj arra, hogy tiszta kézzel nyúlj a kozmetikumokhoz, hogy ne szennyezd be azokat.
  • Lejárati idő után inkább dobd ki. A lejárt termékek egyrészt veszítenek a hatékonyságukból, másrészt bőrproblémákat is okozhatnak.
  • A higiénia alapfeltétele, hogy a sminkeszközeidet, ecseteket, szivacsokat rendszeresen tisztítsd és cseréld, hogy elkerüld a baktériumok felhalmozódását, ami szintén bőrproblémákat, például pattanások kialakulását okozhatja. Ehhez használhatsz például szappant, ami hatékonyan eltávolítja a sminkmaradékokat anélkül, hogy károsítanák az ecsetek szálait vagy a szivacs szerkezetét.
  • A te bőröd, a te kozmetikumaid. Alapszabály, hogy mindenki a saját sminktermékeit használja, hiszen a termékek megosztása akár fertőzéseket is eredményezhet, főleg, ha érzékenyebb a bőröd. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.