Nyári depresszió: így küzdj meg vele! – A pszichológus segít!

Nyári depresszió
Shutterstock - Mariana Serdynska
megoldás pszichológus nyári depresszió
Minden ismerőse vidám, tervezgetik a nyaralást, élvezik napsütést, csak ön érzi úgy, hogy ez a legnyomasztóbb évszak? A nyári depressziónak is nevezett lehangoltság ilyenkor gyakoribb, mint gondolnánk.

Vannak időszakok, amikor úgy tűnik, hogy a rosszkedv, a magány, a depresszió gyakoribb. Ilyen például a tél, a karácsonyi ünnepek körüli időszak és a nyár is, ami a köztudatban úgy él, hogy ez a kikapcsolódás, a feltöltődés, a családi vakáció és a bulik ideje. Sokak számára meglepő lehet, hogy vannak, akik ilyenkor lehangoltak. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus mondja el, miért alakulhat ki a nyári depresszió és mit tehetünk ellene.

Nyári depresszió
Nyári depresszió: így küzd meg vele! – A pszichológus segít!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 LP Design/Shutterstock.  No use without permission.

Kötelező boldogság helyett nyári depresszió

Mindenhonnan azt halljuk, és a társas összehasonlításokból is úgy látjuk, hogy ilyenkor kell kikapcsolódni és szinte kötelező, hogy boldogok legyünk, hiszen mindenki jól érzi magát. De mi van, ha ez nekünk nem megy? – Olyan elvárásokat aggatnak ránk, melyek szerint érezzük jól magunkat, zsongjanak a hormonjaink, és pihenjük ki magunkat. Ez azonban nem megy parancsra. 

A be nem teljesített elvárások – még ha ezek a társadalomból, a szokásokból erednek is – elkezdenek nyomasztani. Vannak, akik emiatt szomorúak lesznek, befelé fordulnak, visszahúzódóvá válnak.

 Elkezdik vizsgálgatni, hogy jutottak el idáig és talán találnak is kézzelfogható okokat, például az anyagi helyzetüket, a családi állapotukat, egészségüket vagy éppen a munkájukat. Megesik, hogy egyre jobban belelovalják magukat abba, hogy hol rontották el, megoldásokat azonban nem keresnek. Náluk ilyenkor már könnyen kialakulhat a nyári lehangoltság, akár a valódi depresszió is – mondja dr. Makai Gábor, pszichológus.

Mik a fő kiváltó okok?

A nyári lehangoltság kialakulását több tényező is okozhatja. Amennyiben valamelyikbe különösen belelovaljuk magunkat, akkor ez az egy is elegendő hozzá, de előfordulhat, hogy több is szerepet játszik benne 

– mondja a szakember. Nézzük a leggyakoribbakat:

Azt látja, hogy ismerősei, munkatársai drága, távoli helyekre mennek nyaralni, esetleg éppen oda, amiről ő már régóta álmodozik, de nem engedheti meg magának. A többiek hosszabb időre, akár hetekre is el tudnak utazni, míg ő legfeljebb csak pár napra.

Másoknak van kivel utazniuk, neki nincs társasága. Nincs családja, talán nemrég szakított. Barátai a szeretteikkel utaznak, nem vele, egyedül pedig nem akar sehová sem menni.

A hőségben a többiek bátran viselik a lenge ruhákat, míg ő az alkata vagy egyéb ok miatt nem akar ilyet felvenni. Emiatt nem érzi komfortosan magát a melegben, úgy érzi, nem tud elmenni a barátaival a strandra, közös programokra. A folytonos távolmaradás miatt esetleg még bűntudat is gyötri. 

Nem elégedett önmagával, a negatív érzések egyre jobban felerősödnek benne. Nem tud kiszakadni a munkahelyi mókuskerékből. Úgy érzi, nélküle nem működik semmi, vagy éppen az ellenkezője: tart attól, ha elmegy egy időre, akkor elveszítheti az állását. 

Elképzelhetetlenek számára a laptop és a telefon nélkül eltöltött napok, de tudja, ha használná azokat a vakáció alatt, akkor konfliktusa lenne a családjával. Korábban talán éppen a nyári időszakban történt vele valami tragikus, rossz dolog, esetleg elvesztett valakit vagy elhagyták, és ezek az érzések törnek rá ismét ezekben a hónapokban.

Nyári depresszió
Segítség a nyári depresszió leküzdésében
Forrás: Shutterstock

Le kell állni az összehasonlításokkal

Figyelmeztető jel, ha valakin minél jobban elhatalmasodik a rosszkedv nyáron. Ezzel foglalkozni kell, fel kell ismernünk, hogy mi okozza, csak így tehetünk ellene. Fokozza a nyári lehangoltságot, ha egyre jobban felerősödnek bennünk a negatív érzések mások boldogságától. Ilyenkor ahelyett, hogy azon rágódnánk, mi vezetett idáig, vizsgáljuk meg, mi váltja ki belőlünk ezt pontosan. Ha például az bántja, hogy nem tud elmenni, nem tudja elvinni a családját egy drága nyaralásra, akkor gondolja át, mit is jelent családjuknak a pihenés. Lehet, hogy ugyanígy feltöltődnek, ha elmennek a környező hegyekbe kirándulni, a közeli tópartra vagy strandra, esetleg egy sátoros túrára.

A hetekig tartó szabadság helyett több hosszú hétvégét is elcsenhetnek a nyárból, ez alatt szép emlékeket szerezhetnek. A lényeg, hogy dolgozzanak ki egy tervet, hogy pontosan mi jelenti számukra a nyaralást, milyen elérhető élményeket tudnak szerezni. Amikor azt vizsgálja, hogy mi a jó, akkor zárja ki a társadalmi elvárásokat, kizárólag önmagukra koncentráljon. Aki ráébred, hogy azért „szabotálja” a saját jókedvét, mert valami miatt – például testalkat, anyagi akadályok, társaság hiánya – el akar bújni a világ elől, az ezzel a tudással már a megoldás közelébe kerül. Könnyebben legyőzi a negatív a jövőképét, az értéktelenség érzését, hiszen már tudja, merre induljon – akár szó szerint is – hívja fel a figyelmet dr. Makai Gábor.

A nyári lehangoltság nem feltétlenül depresszió, ez egy állapot, ami hasonlít ugyan a depresszióra, de ha teszünk ellene, vagy kedvező változás történik az életünkben, akkor magától elillan. Akkor igényel kezelést, ha a nyár elmúltával is fennáll, esetleg fokozódik a lehangoltság érzése. Azonban a valódi depresszió is felerősödhet ilyenkor, mivel az egyébként is meglévő mentális betegségek felerősödhetnek. Ennek több oka is lehet, például a felborult napirend és -bioritmus, az alvási nehézségek, valamint a növekvő társas nyomás, hogy érezzük jól magunkat. Így aki ilyen betegségben szenved, annak különösen érdemes odafigyelnie magára.

Jellegzetes tünetek

  • Fokozódik a szorongás
  • Felborul az alvás-ébrenlét ritmusa, amit okozhat az is, hogy nyáron tovább van világos, esetleg a meleg
  • Gyakran érzi magát nyugtalannak ok nélkül
  • Könnyen ingerlékennyé válik
  • Nem szerez számára örömet az, ami másoknak természetes, például egy társasági összejövetel

Mit ne tegyek?

Ne nézegesse a közösségi oldalakon a nyaraló ismerősei posztjait! Ha nem tud örülni annak, hogy ők jól érzik magukat – és lássuk be, lehangoltan ez elég nehéz – akkor felesleges azon búslakodni, hogy ők eljutottak vakációzni, ön pedig nem.

Ne állítson önmagával szemben irreális elvárásokat! A filmekben látott tökéletes alak a legtöbb ember számára csak álom. Viseljen olyan ruhákat, melyekben kényelmesen érzi magát. Azért mert van itt, ott egy kis felesleg, vagy éppen túl vékonynak érzi magát, ne mondjon le semmilyen programot.

Nem kötelező szenvedni a hőségben, ha nem akar. Ne érezze rosszul magát attól, hogy a kánikulában inkább a hűvös, lesötétített otthonát és egy jó könyvet, sorozatot választ a strandolás, bulizás helyett. Akkor se legyen lelkiismeret-furdalása, ha több hétvégéje is így telik nyáron, hiszen ha így érzi jól magát, akkor ez jelenti a pihenést is.
Csak olyan programokra menjen el, amelyek valóban érdeklik, ne váljon kötelességgé a nyaralás. Ha eddig csak megszokásból járt valahová, ahol mindig csak a hazautat várta, akkor idén mondjon rá nemet és hallgasson a saját igényeire.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.