Frontérzékenység: miért visel meg az időjárás változása, és mit tehetünk ellene?

egészség front időjárás frontérzékenység
Az időjárás változása hatással van a közérzetünkre. Van, akit kevésbé, van, akit jobban megvisel. De miért van ez? És mit tegyünk ellene?

Frontérzékenység esetében a különböző panaszokat általában a légnyomás változása okozza, mert ilyenkor a test üregeiben található folyadék levegőtartalma összemegy vagy éppen kitágul, és ez nyomást gyakorolhat a sérült vagy gyulladt területekre. A fájdalom másik oka, hogy a testünk különböző anyagokból épül fel, mint csontok, ízületek, izmok. Mivel ezeknek eltérő a sűrűségük, máshogyan reagálnak a hirtelen melegre vagy hidegre, más a tágulásuk.

fejfájás, frontérzékenység, időjárás, front, rosszullét
Frontérzékenység: a panaszokat általában a légnyomás változása okozza
Forrás: Shutterstock

A hormonok szintén jelentősen befolyásolják a frontérzékenységet, mint ahogy az egész közérzetünket. Főleg kamaszkorban vagy változókorban érezzük meg jó előre az időjárás változását. Emellett a szívbetegek is sokkal rosszabbul érezhetik magukat egy-egy front érkezésekor. Amikor hűl a levegő, akkor az artériák és az erek beszűkülnek, és rosszabb lesz a szívizom vérellátása. A front hatására figyelmetlenné válunk, lelassul a reakcióidőnk és ingerlékenyebbek leszünk. Egyre gyakoribbak a hirtelen kitörő záporok, zivatarok, mennydörgések, ilyenkor inkább a reumás tünetek, ízületi fájdalmak erősödnek fel, ahogy felléphet idegfájdalom és epegörcs. A vihar kezdete előtt fokozódik a migrénes roham esélye. A villámlással, dörgéssel kísért zivatar az ekcémás panaszokat is erősíti, de emésztési zavart, gyomorgörcsöt szintén okozhat. A tünetek erősségét nagyban befolyásolja az idegrendszer általános állapota.

Mi az a front?

A front hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy meleg fronttal kísérve, így évente nagyjából 100 front érint minket.

Mit tehetünk frontérzékenység ellen?

Frontérzékenység elleni nincs olyan gyógymód, ami elmulasztja az állapotot, a fellépő tüneteket lehet csak kezelni. Az életmódunk javításával sokat tehetünk ennek érdekében.  

  • Kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozzunk, tehát minél több gyümölcsöt, zöldséget, vitaminokat, nyomelemeket fogyasszunk, fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot igyunk.
  • Szánjunk időt és energiát arra, hogy hetente 3-5 alkalommal sétáljunk, tornázzunk, legyünk a szabad levegőn minél többet. 
  • Figyeljük az időjárás-előrejelzést így időben felkészülhetünk a testi-lelki állapotunk változásaira. 
  • Fejfájás ellen a borsmenta teája, és egy-két csepp levendula és borsmenta illóolaj halántékba dörzsölése is segít. 
  • Gyomrunkat nyugtatja a burgonyából vagy más zöldségből készült krémleves, a mályva és a cickafark tea.
  • A frontok érkezése a hangulatunkra is hatással lehet. Szorongások oldására az orbáncfű és a macskagyökér teáját kortyolgassuk, naponta két-három csészével. Jó hatással lehet ránk a meditáció, légzőgyakorlatok vagy kreatív kikapcsolódások. A koffeinbevitelt is érdemes elhagyni vagy minimálisra csökkenteni. 
  • Ha melegfrontra vagyunk érzékenyek, akkor pótoljuk a káliumot, foszfort, A-, C- és K-vitamint. 
  • Ha a hidegfront okoz problémát, akkor vigyünk be minél több B-, D- és E-vitamint, a nyomelemek közül pedig magnéziumot, jódot, kalciumot.
  • Hazánkban gyakori a kettős fronthatás is, amikor hideg - és melegfronti hatások egyszerre vannak jelen, és ennek köszönhetően változatos tünetek léphetnek fel. A hidroterápia hatékony lehet a tünetek enyhítésében. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor az is megteszi, ha egy hideg vizes törölközővel átdörzsöljük az egész testünket. A váltózuhany és a Kneipp-taposók is enyhülést hozhatnak.

Tipp: Ha nagyon rosszul viseljük a frontok érkezését, és semmi nem hoz enyhülést, akkor keressük fel háziorvosunkat, aki segít megtalálni a megfelelő gyógyszert a problémánkra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.