A puffadás és a gázképződés az emésztés javításával is csökkenthető. A mai mozgásszegény életmód, a túl sok ülőmunka, a fokozott stressz és az egészségtelen táplálkozás – olyan civilizációs ártalmak, amelyek lelassítják a bélmozgásunkat – ennek következtében az anyagcsere-folyamatok tempója megváltozik és hasunk felpuffad, mint egy nagy lufi. Az időnként kiadós, túlságosan bőséges étkezés után jelentkező felfúvódás, a kelleténél nagyobb teltségérzet normál esetben hamar alábbhagy, és nem igazán jelent nagyobb problémát. Egy egészséges felnőtt ember naponta átlag 5-15 alkalommal szellent. Az állandó vagy folyton visszatérő puffadás azonban további panaszokhoz vezethet. Ezért a következő 8 ételt érdemes rendszeresen beiktatnunk az étrendünkbe, mert helyreállítják a bélflórát, rendbe teszik az emésztést és javítják az anyagcserét.
Tele van értékes A-, C- és K-vitaminnal, gazdag vasban, folsavban és rostokban. Íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele. A kelkáposztát nem javasolt nyersen fogyasztani. Akár levest, akár főzeléket – de hús mellé párolva is elkészíthetjük – készítünk ebből a zöldségből, mindig csak roppanósan puhára főzzük, azaz ne főzzük, ne pároljuk túl hosszú ideig, hogy a tápanyagtartalma megmaradjon.
Miért fontos a vastagbél egészsége?
Puffadás, székrekedés, fáradtság, bőrproblémák – csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyek a vastagbél nem megfelelő működésére utalhatnak. Az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása vagy a rostszegény étrend különösen megterhelheti az emésztőrendszert. Ilyenkor érdemes odafigyelni a vastagbél egészségére.
A legtöbb ember emésztőrendszerének egészségéhez elengedhetetlen, hogy az étrend sok létfontosságú rostot tartalmazzon: ez ugyanis számos egészségügyi probléma kockázatát csökkenti, a puffadástól, a székrekedésen át a vastagbélrákig. Ráadásul a keményítőmentes zöldségek nem hizlalnak, és kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A legjobb béltisztító zöldségek: a spenót, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, spárga, padlizsán és az uborka.
A paprikában és paradicsomban található vitaminok és ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak az egészséges emésztőrendszer fenntartásában. A paradicsom kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Főként A-provitamin-, C- és E-vitamin-tartalma kiemelkedő. A paprika sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag A-provitaminban és C-vitaminban, de magnézium-, kálium- és vastartalma is jelentős. Vízhajtó hatású, segíti az emésztést.
A joghurt kalciumban gazdag, ami pihentetőbb alváshoz vezethet. Ezenkívül fehérjét, valamint B6-, B12-vitamint és magnéziumot is tartalmaz, ezek mind hozzájárulhatnak a nyugodtabb alváshoz. A joghurt gamma-amino-vajsav tartalma egy kulcsfontosságú neurotranszmitter, amely segít megnyugtatni a szervezetet az alvásra való felkészülésben.
Sózatlan dió, kesudió, vagy mandula magas kálium- és magnéziumszintjével szintén elősegíthetik az emésztést. Ugyancsak jó szolgálatot tehet néhány szem pisztácia elrágcsálása napközben. De érdemes tökmagot és szezámmagot is fogyasztani esti nasiként. Az olajos magvakban levő oldhatatlan rostok segítik a bélműködést.
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, és valóban, ez a C-vitaminban gazdag, finom gyümölcs az egyik legjobb vitaminforrás, remek salaktalanító, immunerősítő és a benne lévő glükózmennyiség elűzi az édesség utáni sóvárgásunkat, pektintartalmának köszönhetően pedig távol tartja a hirtelen ránk törő farkaséhséget, vagyis jó ideig telítettségérzetet biztosít.
A meleg vagy hideg zabpehely felkészítheti testünket az alvásra, éjjel pedig kellemesen jóllakottnak érezhetjük magunkat. A zab magnéziumot, valamint melatonint, azaz alváshormont tartalmaz. Ha nehezebben alszunk el, készítsünk elő egy adag zabkását szárított gyümölcsökkel, magvakkal gazdagítva, és fogyasszuk el nagyjából félórával lefekvés előtt.
A zsírégetés felgyorsítása mellett a citromnak számos jótékony tulajdonsága van, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A citrom zsírégető hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromsav lúgosító hatású, serkenti az emésztést, az anyagcserét, magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt és segíti a szervezet méregtelenítését.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.