Ez a filléres csodaszer csökkenti a vastagbél- és végbélrák kockázatát a nőknél: a te otthonodban is biztosan megtalálható

tudomány, rák, megelőzés
Shutterstock - Korawat photo shoot
tudomány megelőzés rák
Mindannyian tudjuk, hogy a rák kialakulása nagyban múlik az életmódunkon és az étrendünkön. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy nem feltétlenül kellenek drága étrend-kiegészítők, ha szeretnénk megelőzni a kialakulását.

A rendszeres sportolás, változatos, vitamindús étrend és a megfelelő mennyiségű alvás mind-mind csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, ráadásul ezeket most megspékeljük egy tuti tippel.

tudomány, rák, megelőzés
A rák kialakulásának esélye csökkenthető.
Forrás: Shutterstock

Ezzel az egyszerű módszerrel csökkentheted a vastag- és végbélrák kockázatát

Igyál az egészségedért 

A vastagbélben vagy a végbélben kialakuló rosszindulatú daganat a negyedik vezető halálok a nők körében és a betegség egyre gyakoribb a 65 év alattiaknál is.

 Napi egy pohár tejnyi kalcium fogyasztása azonban csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát a nőknél – állapította meg egy új tanulmány, ami összefüggést mutatott ki a napi 300 milligramm kalcium táplálékból történő bevitele és a betegség kialakulásának 17%-os csökkenése között.

Kalcium, mint védőpajzs

Megállapították a kalciumról, hogy védőhatást alakít ki a szervezetben azáltal, hogy epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz kötődik a vastagbélben, ami segít csökkenteni a rákot okozó potenciált. 

A máj által termelt és az epehólyagban tárolt epesavak segítik a zsírok és olajok emésztését, ezeknek a savaknak a feleslegét egyes rákbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe.

A kalcium segít szabályozni a szervezetben zajló molekuláris folyamatokat is, amelyek a kolorektális karcinogenezisben szerepet játszanak, amikor a sejtek daganatokká válnak.

Hogyan csökkenthető a kockázat

Miközben egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kalcium védelmet nyújthat a vastag- és végbélrák ellen, a szakértők szerint a kulcs az általános egészséges táplálkozás. 

Bár a kalcium védő szerepet játszik, a kalciumbevitel növelésére való összpontosítás más étrendi és életmódbeli tényezők figyelembevétele nélkül nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentsd a rák kockázatát.

 A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges táplálkozás, amely alacsony alkohol-, cukor-, vörös hús-, feldolgozott élelmiszer- és kalcium-, valamint rostban , teljes kiőrlésű gabonában és tejtermékekben viszont gazdag, jelentősen csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát. 

A legjobb dolog, amit tehetsz a rák kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében, az, hogy abbahagyod a dohányzást, fenntartod az egészséges testsúlyt és rendszeresen részt veszel szűréseken.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.