Felkészültél? A Lidl most segít feltölteni szervezeted vitamin készleteit

AdobeStock -
pr cikk Lidl vitaminpótlás
A zöldségek, gyümölcsök fontos forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez, a téli hónapokban azonban sokkal kevesebb friss alapanyag áll rendelkezésünkre. Szerencsére a gyorsfagyasztott termékek kiváló alternatívát jelentenek, hiszen akár még táplálóbbak is lehetnek, mint friss társaik és mindig kéznél vannak.

Az egészséges táplálkozás az egyik legfontosabb alappillére a testi és lelki jólétünknek. A nemzetközi és hazai ajánlások szerint is naponta legalább 4 adag (min. 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, amivel nagy lépést tehetünk az egészségünkért, hiszen a zöldségek és gyümölcsök rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak.  Amellett, hogy egészségesek, még változatosabbá is tehetjük az étkezésünket, új ízekkel és színekkel dobhatjuk fel a már megszokott ételeket. Sőt, még környezettudatosabbak is lehetünk, hiszen a növényi termékek előállítása általában kisebb környezeti hatást eredményez. Mi a helyzet a téli időszakban, amikor nehezebb változatosan és kiegyensúlyozottan étkezni, hogyan pótolhatjuk a hideg hónapokban ezeket a vitaminokat?

A Lidl tudja, mire van szüksége a szervezetednek

Sokan úgy gondolják, a gyorsfagyasztott zöldségek-gyümölcsök nem olyan értékes vitaminforrások, ez azonban nem így van, sőt! Ezek a termékek szüretelés után egyenesen a feldolgozóba kerülnek, majd feldolgozás után rögtön le is fagyasztják. Így azt értékes tápanyagok megmaradnak a termékben, tele különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, ráadásul egész évben elérhetők, illetve hosszabb ideig eltarthatók. Cikkünkben tippeket adunk arra, hogyan használhatjuk ki a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előnyeit a mindennapi étkezések során.

Nem csalás, nem ámítás: zöldség-gyümölcs februárban is

A Lidl zöldség- és gyümölcskínálata egészen rendkívüli: hetente legalább 150-féle friss zöldségből és gyümölcsből választhatnak a vásárlók. A diszkontlánc számára ugyanis kiemelten fontos az egészséges táplálkozás ösztönzése az egész év során – így a téli hónapokban is kiváló ár-érték arányban válogathatunk a friss finomságokból. Amikor pedig éppen nem tudunk kedvünkre valót találni az idény zöldség- és gyümölcskínálatból, akkor sem kell lemondanunk a vitaminokról és rostokról, fogyasszunk bátran fagyasztott termékeket. Sok tévhit kering azonban a gyorsfagyasztott zöldségekről, gyümölcsökről, ezért nézzük meg, hogy mi is a valóság!

Forrás: AdobeStock

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket néhány perc alatt mínusz 18-22 °C-ra hűtik. Az eljárásnak köszönhetően a termény sejtfala ép marad, nem keletkeznek olyan apró jégkristályok, amelyek a sejtfalat roncsolják. Ennek köszönhető, hogy kiolvasztáskor  sem veszítenek hasznos tápanyagaikból, megőrzik eredeti alakjukat és színüket is.

Miért ugyanolyan jók a gyorsfagyasztott termények, mint a frissek?

  • A megfelelő időpontban szüretelik őket, nem kell mesterségesen utóérlelni és nem túlérettek.
  • Válogatott és tisztított formában kapjuk, így időt spórolhatunk velük.
  • Nincsenek bennük hozzáadott adalékanyagok és tartósítószerek.
  • Gyorsfagyasztás során megőrzik rost- és ásványianyag-tartalmukat, valamint vitamintartalmukból is csak minimálisan veszíthetnek. 

Tippek - Hogyan hozhatjuk ki a fagyasztott terményekből a legtöbbet?

Tartsuk be a javasolt főzési időt, hőkezeljük minél kevesebb ideig a fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, hogy megtartsa a zöldség jellegét. Így lesz rajta mit rágni, nem csak a fogaknak és a tápcsatornánknak teszünk jót, de a mikrotápanyag tartalommal (vitamin, ásványianyag) is kíméletesebbek leszünk.

Azt a gyorsfagyasztott terményt, amit már egyszer kiengedtünk, ne fagyasszuk újra! Ha mégis többet vettünk ki a fagyasztóból, mint amire szükségünk van, dolgozzuk fel, majd az elkészült étel maradékát tegyük újra a fagyasztóba.

Néhány tipp Szabó Adritól, a Lidl dietetikusától ahhoz, hogy könnyebben be tudjuk építeni az étrendünkbe a zöldségeket és gyümölcsöket:

A hüvelyeseknek, mint a zöldbab, sárgabab, tarkabab, zöldborsó, hetente többször kellene szerepelniük a tányéron, mert a legmagasabb rosttartalmú táplálékaink. Felhasználhatóságuk sokoldalú, salátát, levest és főzeléket is készíthetünk belőlük. 

A téli időszakban naponta többször fogyasszunk gyümölcsöt, mivel ezek nem csupán vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem antioxidáns-tartalmuk és rostjaik is elengedhetetlenek a szervezet számára. Készítsünk bogyós gyümölcsökkel joghurtot, zabkását, vagy smoothie-t. 

Használjuk a zöldségkeveréket köretként, kapjunk elő a fagyasztóból egy ízben passzoló zöldség mixet, és a serpenyőben lefedve pár csepp vízzel főzzük meg. A zöldség mixek nagy előnye, hogy a kutatások szerint minél színesebb a zöldségek kombinációja, annál jobban érvényesül jótékony hatásuk. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.