Te is műanyag dobozból eszed meg az ebéded? Ne tedd, szívizom-károsodáshoz vezet!

Egy új tanulmány szerint, aki műanyag ételhordóból eszik, növelheti a pangásos szívelégtelenség kockázatát. A műanyagból az ételbe vagy folyadékba szivárgó részecskéknek való kitettség már rövid távon is olyan változásokat idézhet elő a szívizomszövetben, amely szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
A vizsgálat három hónapig tartott, ezalatt az idő alatt olyan vízzel itatták a patkányokat, amelyet különböző időközönként — 1 perc, 5 perc és 15 perc — műanyag edényekben forró víz hatásának tettek ki. Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklapban megjelent tanulmány szerint három hónap elteltével a patkányok székletéből vett minták változásokat mutattak a bélrendszerükben, a szívszövetük vizsgálata pedig kiterjedt károsodást állapított meg.
„Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a csurgalékanyagoknak a lenyelése megváltoztatta a bél mikrokörnyezetét, befolyásolta a bél mikrobióta-összetételét, és módosította a bél mikrobióta metabolitjait, különösen a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez kapcsolódó metabolitokat. Ezenkívül a patkányok szívizomszövetének károsodását eredményezte, a szívizom-károsodás, a gyulladás és az oxidatív stressz megnövekedett markerei mellett” — áll a tanulmányban.
Az eredményt súlyosbítja, hogy az, hogy egy, öt vagy tizenöt percig forralt műanyagokból kapták-e a vizet a patkányok, nem befolyásolta a károsodás mértékét, ami azt jelenti, hogy akkor is károsodik a szívizom, ha csak rövid ideig tesszük ki magas hőmérsékletnek a műanyag ételtároló dobozokat, poharakat, kulacsoka és egyéb plasztikedényeket.
Egy korábbi tanulmányban már kimutatták, hogy„a műanyagok olyan hormonális rendszert károsító vegyi anyagokat (EDC-k) tartalmaznak, mint a biszfenol A (BPA), a ftalátok (PAE-k) és a lágyítószerek, amelyek összefüggésbe hozhatók a CVD magasabb kockázatával”.
Bár a szerzők nem javasoltak semmilyen konkrét intézkedést azon túl, hogy „további kutatásokra van szükség”, azt megjegyezték, hogy a meglévő adatok alapján a megelőzés érdekében ne műanyag dobozokban melegítsük az ételeket és csökkentsük a háztartásokban a műanyagtermékek használatát. Azaz a legjobb, ha a mikrózott vagy abban készülő ételek helyett inkább a hagyományos megoldásokat választjuk: sütőben vagy főzőlapon készítjük és melegítjük az ételeinket, műanyag helyett kerámia vagy fémedényekben. Aki mégis műanyagot használ, keresse a biszfenolmentes termékeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.