Te is műanyag dobozból eszed meg az ebéded? Ne tedd, szívizom-károsodáshoz vezet!

mikrohullámú sütőben, műanyag edényben melegített étel
Shutterstock -
műanyag mikrobiom szívizom tanulmány egészség
Nincs is annál egyszerűbb, mint a maradék vagy másnapi ebédnek szánt ételt berakni egy műanyag tároló dobozba, majd mielőtt elfogyasztanád, bedobni a mikróba. Mindenki ezt csinálja, nem igaz? Pedig jobb lenne, ha nem tennénk. Egy új tanulmány szerint ez a szokás rongálja a bélbiomot és szívkárosodáshoz is vezethet.

Egy új tanulmány szerint, aki műanyag ételhordóból eszik, növelheti a pangásos szívelégtelenség kockázatát. A műanyagból az ételbe vagy folyadékba szivárgó részecskéknek való kitettség már rövid távon is olyan változásokat idézhet elő a szívizomszövetben, amely szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

új tanulmány műanyag
Egy új tanulmány szerint a műanyag ételtárolókban melegített és/vagy azokból fogyasztott étel szívizom-károsodást okoz
Forrás: Shutterstock

Az új tanulmányban patkányokat itattak forró vízbe rakott műanyag edényekből

A vizsgálat három hónapig tartott, ezalatt az idő alatt olyan vízzel itatták a patkányokat, amelyet különböző időközönként — 1 perc, 5 perc és 15 perc — műanyag edényekben forró víz hatásának tettek ki. Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklapban megjelent tanulmány szerint három hónap elteltével a patkányok székletéből vett minták változásokat mutattak a bélrendszerükben, a szívszövetük vizsgálata pedig kiterjedt károsodást állapított meg.

„Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a csurgalékanyagoknak a lenyelése megváltoztatta a bél mikrokörnyezetét, befolyásolta a bél mikrobióta-összetételét, és módosította a bél mikrobióta metabolitjait, különösen a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez kapcsolódó metabolitokat. Ezenkívül a patkányok szívizomszövetének károsodását eredményezte, a szívizom-károsodás, a gyulladás és az oxidatív stressz megnövekedett markerei mellett” — áll a tanulmányban.

Az eredményt súlyosbítja, hogy az, hogy egy, öt vagy tizenöt percig forralt műanyagokból kapták-e a vizet a patkányok, nem befolyásolta a károsodás mértékét, ami azt jelenti, hogy akkor is károsodik a szívizom, ha csak rövid ideig tesszük ki magas hőmérsékletnek a műanyag ételtároló dobozokat, poharakat, kulacsoka és egyéb plasztikedényeket.

Egy korábbi tanulmányban már kimutatták, hogy„a műanyagok olyan hormonális rendszert károsító vegyi anyagokat (EDC-k) tartalmaznak, mint a biszfenol A (BPA), a ftalátok (PAE-k) és a lágyítószerek, amelyek összefüggésbe hozhatók a CVD magasabb kockázatával”.

biszfenol A, mérgező anyag, műanyag, mikroműanyag
Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a szívizom-károsodás megelőzésére?

Bár a szerzők nem javasoltak semmilyen konkrét intézkedést azon túl, hogy „további kutatásokra van szükség”, azt megjegyezték, hogy a meglévő adatok alapján a megelőzés érdekében ne műanyag dobozokban melegítsük az ételeket és csökkentsük a háztartásokban a műanyagtermékek használatát. Azaz a legjobb, ha a mikrózott vagy abban készülő ételek helyett inkább a hagyományos megoldásokat választjuk: sütőben vagy főzőlapon készítjük és melegítjük az ételeinket, műanyag helyett kerámia vagy fémedényekben. Aki mégis műanyagot használ, keresse a biszfenolmentes termékeket.

Ez az anyatípus él a legtovább – Ezt állapították meg a tudósokVágyfokozó ételek – Mi segíthet növelni a vágyat és a libidót?40 ezerszer koszosabb, mint egy WC-ülőke: betegségektől ment meg a kulacs tisztítása

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.