Nagy a baj: maradandó agykárosodást okozhatnak a kedvenc ételeid

Bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása tartós memóriazavarhoz és akár agykárosodáshoz vezethet, állítják a legújabb kutatások.
Egy patkányokon végzett tanulmány kimutatta, hogy a magas zsírtartalmú, cukros étrend tartós memóriazavarokat okoz.
Ennek pedig az az oka, hogy a sok cukrot és telített zsírt tartalmazó étrend megzavarja acetilkolint, amely az állatok agyának kulcsfontosságú neurotranszmittere, ami a memóriáért felelős.
Mit jelent ez? Hogy bizony ideje leállni a gyorséttermi ételekkel, ha nem akarsz úgy járni, mint szegény patkányok. Sőt, az új kutatások összefüggésbe hozták az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrendet az időskori Alzheimer kialakulásával is.
Azt már régóta tudjuk, hogy bizonyos gyorséttermi ételek felborítják az étvágyszabályozást és az agy teltségérzetét a magas cukor- és zsírtartalmuk miatt. De mi van akkor, ha egészen fiatal korunktól kezdve, rendszeresen fogyasztjuk őket? A kutatócsoport gyorséttermi ételeket (főként hamburgert és sült krumplit) etetett 26 és 56 napos kor közötti patkányokkal: ez az időszak náluk ugyanis az, ami leginkább hasonlít az emberi serdülőkorhoz és amikor az agy jelentős fejlődésen megy keresztül. A patkányok egy másik csoportja pedig csupa egészséges ételt kapott.
A memóriatesztekben a gyorséttermes állatok nem tudták azonosítani bizonyos tárgyakat, amiket előzőleg már láttak és használtak, míg az egészségesen táplálkozók kiválóan teljesítettek a teszteken.
A hamburgerevő patkányok még azután is elbukták a teszteket, hogy harminc napig szintén egészséges ételeket ettek. Jobban jársz tehát, ha hanyagolod a gyorséttermi kosztot, helyette pedig az egészséges ételekre koncentrálsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.