A hosszú élet titka Okinawa lakói szerint a mértékletes táplálkozás. Éppen ezért minden étkezés előtt kimondják a "Hara hachi bu" kifejezést, amely azt jelenti: "Csak 80 százalékig lakj jól". "Az okinawaiak nem addig esznek, amíg tele nem lesznek, hanem amikor már nem érzik magukat éhesnek" – fejtette ki Dan Buettner, a hosszú élettartam és az úgynevezett Kék zónák kutatója.
A szabály előnyeit Jayanta Kumar Das, az Országos Egészségügyi Intézet szakértője is megerősítette. "Kutatásaink azt mutatják, hogy a mérsékelt kalóriabevitel pozitív hatással lehet az egészséges öregedésre és az izomszövetek állapotára" – mondta. Kouka Webb táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a tudatos étkezés erősíti az étkezési élményt, miközben segít a súlykontrollban anélkül, hogy szigorú diétát kellene követni. A Current Obesity Reports 2018-as tanulmánya szerint a tudatos étkezés kulcsfontosságú lehet az elhízás kezelésében. Asak Miyashita dietetikus arra figyelmeztetett, hogy a túlzott étkezés megterhelheti az emésztőrendszert, a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy, a vesék és a máj ezt megsínylik.
A 2024-ben végzett tanulmányok szerint az okinawaiak körében alacsonyabb a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák aránya, amelyben a 80 százalékos szabály is szerepet játszhat. A hosszú életű okinawaiak étrendjében kiemelkedő szerepe van az imónak, vagyis a lila édesburgonyának, amely gazdag C-vitaminban, rostokban és lassan felszívódó szénhidrátokban. Dan Buettner szerint ez a "bolygó egyik legegészségesebb étele".
A kutatások tovább folytatódnak, de egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a mérsékelt kalóriabevitel, a tudatos étkezés és az okinawai hagyományok együttese hozzájárulhat az élettartam meghosszabbításához.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.