Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az olívaolaj rendszeres használata jelentősen csökkentheti a halálozási kockázatot. Az amerikai Brigham and Women's Hospital kutatói megállapították, hogy azok, akik vaj helyett növényi olajat használnak, kisebb eséllyel halnak meg idő előtt.
A kutatás során 200 ezer ember egészségügyi adatait elemezték 30 éven át. Az eredmények alapján az olívaolajat használók körében 17 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik vajjal vagy más állati zsiradékkal főztek. A tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajat előnyben részesítők körében alacsonyabb volt a szívbetegség, a rák és más krónikus betegségek miatti halálozás aránya. Dr. Yu Zhang, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott: „Ami meglepő, az az általunk talált összefüggés nagyságrendje. 17 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot tapasztaltunk, amikor a napi étrendben a vajat növényi olajokra cseréltük. Ez elég nagy hatással van az egészségre.”
A szakértők szerint az olaj és a vaj közötti különbség az eltérő zsírsavösszetételből adódik. Az állati zsírok, például a vaj és a disznózsír, telített zsírokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a koleszterinszintet, és lassabban emésztődnek. Ezzel szemben az olívaolaj telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek kedvező hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre. A tanulmány társszerzője, Dr. Daniel Wang, hangsúlyozta: „Az embereknek érdemes megfontolniuk, hogy egy egyszerű étrendi csere – a vaj olívaolajjal való helyettesítése – jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat.” Hozzátette, hogy már a vaj vagy zsír kis mértékű visszaszorítása is kedvező hatással lehet a szervezetre. A kutatók szerint ez az egyszerű változtatás hozzájárulhat az egészségesebb és hosszabb élet eléréséhez - írja a Sun.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.