Rákkeltő anyagok az egészséges étrendekben? — El se hinnéd, milyen ételek növelik a rákkockázatot

A tojás, a tofu, a magolajok és a diófélék olyan esszenciális Omega 6 zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani. Az omega-6 zsírsavak és az omega-3 zsírsavak egyensúlyának fenntartása létfontosságú az agy fejlődéséhez, a csontok egészségéhez, az anyagcsere szabályozásához és más létfontosságú testi folyamatokhoz. Nem ezek az ételek tartalaznak rákkeltő anyagokat.
A szervezetnek csak kis mennyiségben van szüksége ezekre a szívbarát zsírsavakra, ezért az orvosok azt javasolják, hogy több omega-3-at fogyasszunk lazac és más olajos halak, valamint diófélék formájában. Az omega-6-ok azonban általában a főzéshez, a feldolgozott élelmiszerekhez és a gyorséttermi ételekhez használt növényi olajok formájában jelennek meg, amelyből sokan túl nagy mennyiséget fogyasztanak, ráadásul napi szinten.
A nyugati étrend tele van a linolsav nevű omega-6-zsírsavval, amely összefüggésbe hozható a gyulladással és a rák növekedésével. A Weill Cornell Medicine kutatói úgy vélik, hogy ez segítheti a rákos sejtek növekedését és szaporodását. A laboratóriumban a kutatók szándékosan mellráksejteket adtak egereknek, és az egyik csoportot sáfránymagolajjal etették, amely magas linolsavtartalmú. A nyugati típusú étrend veszélyeit bizonyítja, hogy az olajjal etetett egerek daganatai gyorsabban nőttek, mint a placebocsoporté, amely nem fogyasztott linolsavat.
Kutatásuk során kiderült, hogy a linolsav képes aktiválni az mTORC1-et - a sejtek „irányítóközpontját”, amely eldönti, hogy növekedjenek, osztódjanak vagy fehérjéket termeljenek. Az agresszív mellrákban a felesleges linolsav túlstimulálja az mTORC1-et, és ezzel elősegíti a tumor növekedését. Dr. John Blenis, a tanulmány vezető szerzője, a Weill Cornell Medicine rákkutatója elmondta:
„Most már tudjuk, hogy a linolsav nagyon specifikus módon táplálja a rákos sejtek növekedését. Ez a felfedezés segít tisztázni a táplálékzsírok és a rák közötti kapcsolatot, és fényt derít arra, hogyan lehet személyre szabott módon meghatározni, hogy mely betegek számára lehetnek a leghasznosabbak a konkrét táplálkozási ajánlások”.
Ahogy azt feljebb is írtuk, az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára létfontosságúak, de nem képes azt előállítani. Éppen ezért nekünk kell bevinni a szervezetbe — az omega-3 zsírsavakat leginkább a halakkal, a moszatokkal és a növényi olajokkal vihetjük be a szervezetbe, az omega-6 zsírokat viszont az olyan növényi olajokkal, mint például a fent említett sáfránymagolaj.
Az omega-3 zsírsavak feladatai közé tartozik a szervezet gyulladáscsökkentése, de ezen túlmenően csökkentheti az arthritis, a depresszió és egyes szívbetegségek kockázatát is. A kutatások bebizonyították, hogy a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav elősegíti a szív- és érrendszer, valamint az agy egészségét. Sőt az omega-3 zsírsavakat fel lehet használni, hogy segítsen a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a bőrbetegségek kezelésében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.