Töltött gombafejek
A gomba remek vendégváró fogás legyen szó születésnapról, névnapról vagy bármilyen olyan alkalomról, amikor látogatókat várunk.
Hozzávalók:
4 nagy csiperke
1 kis fej hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
2 nagy paradicsom apróra kockázva
1 evőkanál olívaolaj
0,5 dl bor (fehér vagy vörös)
szárított kakukkfű
só, bors
Elkészítése
A gombákat a szokásos módon előkészítjük és kitörjük a szárukat. A kalapokat félretesszük, míg a tönköket apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a kockázott hagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg el nem fövi a levét. Ezt követi a zúzott fokhagyma, a paradicsom és a kakukkfű, végül a bort is rálöttyintjük, hogy szaftos ragut kapjunk. A gombafejeket kívül-belül megolajozzuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket. Minden kalapot megtöltünk a raguval és előmelegített sütőben 190 fokon nagyjából 20 percig sütjük.
TIPP: a megtöltött gombafejeket reszelt sajttal is megszórhatjuk, így még ízletesebb és laktató előételt kaphatunk.
Erdei gombakrémleves
A gombalevesek igazi Jolly Jokerek. Gyorsan elkészülnek, ízletesek és laktatóak. Bármilyen gombából készíthetjük, de az erdei fajták azok, amelyek igazán zamatosabbak.
Hozzávalók:
200 g erdei gomba vegyesen
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 liter alaplé (hús vagy zöldség, ha nincs jó a víz is)
1,5 dl tejszín
ízlés szerint só, bors
Elkészítése
Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat és rádobjuk a hagymát. Miután megpirult hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombákat és addig sütjük őket, mag elfövik a levüket. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével (alaplé híján vízzel). Beletörjük a fokhagymát és 20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és a tejszínnel gazdagítjuk.
TIPP: tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és kínálhatunk hozzá fokhagymás pirítóst.
Krémes gombarizottó
Gombából remek húsmentes főfogásokat készíthetünk,mint amilyen egy krémes rizottó is.
Hozzávalók:
40 dkg rizs, (kifejezetten rizottórizst vegyünk pl. Arborio)
50 dkg vegyes erdei gomba
1 kis fej apróra vágott hagyma (lehet póré is vagy újhagyma)
3 evőkanál olívaolaj
250 ml száraz fehérbor
250 ml alaplé (lehet hús vagy zöldség)
150 g parmezán
3 evőkanál vaj
petrezselyem
ízlés szerint só, bors (lehetőleg vegyes és frissen őrölt)
Elkészítése
A gombákat megtisztítjuk és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. A hagymát az olajon megpároljuk (vigyázzunk, nehogy odakapjon), majd hozzáadjuk a gombát és sózzuk, borsozzuk. Miután a leve elfőtt hozzákeverjük a rizst és üvegesre pirítjuk. Ezt követi az összes bor, majd az alaplé, amelyet azonban nagyon lassan adagolunk. Először csak egy evőkanálnyit, majd amikor felszívta a rizs, állandó keverés mellett jöhet a következő kanálnyi. Mindezt addig folytassuk, amíg el nem fogy az alaplé és a rizs meg nem puhul. Utolsó mozzanatként a rizottóhoz adjuk az apróra metélt petrezselymet, a vajat és a parmezánt.
TIPP: a gombák szárát külön is lepiríthatjuk, félretehetjük és a végén ezzel is díszíthetjük a rizottó tetejét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.