A pulykahús a háziasszonyok egyik kedvenc alapanyaga, mivel könnyen és sokféleképpen elkészíthető, ráadásul főzve és sütve is nagyon finom és egészséges.Nagyon gyorsan átsül, kevésbé hártyás, mint a csirkemell, valamint kalória- és zsírszegény, mégis tápláló. Diétába is könnyen beilleszthető.
3 ok, amiért érdemes pulykahúst tálalnunk vacsorára:
1. A pulykahús foszfortartalma ugyanolyan magas, mint a halaknak
140 gramm sült pulyka adagja körülbelül 300 mg foszfort tartalmaz, ami több mint 40% -a az ajánlott napi bevitelnek. A fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló foszforforrás. Miért fontos ez? A foszfor az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, a csontok fő ásványi alkotóeleme. Ha megfelelő mennyiségű pulykahúst fogyasztunk, az erősíti az idegrendszerünket és megerősíti a csontjainkat, sőt, még a fogínyt is segít egészségesen tartani.
2. A pulykának hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is kiváló lehet
Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. Azonban a rossz tartási vagy táplálási körülmények árthatnak a hús minőségének, ezért mindenképpen érdemes olyan forrásból beszerezni, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál.
3. A pulykának vörös és fehér húsa is van
A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösebbek. A két hús árnyalatbeli különbségét az adja, hogy az állat testének mely területén található. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. A fehér hús pedig azokat az izmokat jelöli, melyek rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell vagy a szárnyak. S bár sokan azt gondolják, hogy a vörös hús kevésbé egészséges, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Ha igazán kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, legjobb, ha vörös és fehér hús egyaránt kerül az asztalunkra.
Tekert pulyka
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
1/2 bögre szójaszósz
1 lime
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál méz
Töltelék:
1 db sárga és 1 db piros kápia paprika
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
gomba
Mindenekelőtt a pulykamellet bepácoljuk fél bögre szójaszósszal, egy lime levével, három gerezd aprított fokhagymával, egy evőkanál reszelt gyömbérrel, valamint 2 evőkanál mézzel. A bátrabbak még chilit is tehetnek hozzá. Ezután lefedve hagyjuk, hadd pihenjen. Amíg a pulyka pihenőn van, addig előkészítjük azokat a zöldségeket, amiket majd bele fogunk tölteni. Ha már eleget pácolódott a pulykamell, akkor kisebb csíkokra vágjuk és az előkészített zöldségcsíkokat a közepére tesszük. Kétféle kápia paprikát, sárgarépát, gombát és hagymát tekerünk a pulykába és megtűzzük két fogpiszkálóval. Közben visszaredukáljuk a páclevet, amíg a serpenyőben szépen átsütjük a tekercseket. Az átsült tekercseket megkenjük a pácból készült szósszal, valamint szórunk rá egy kis hagymát is.
TIPP: ha a fogpiszkálókat, amivel a húst majd megtűzzük, előre beáztatjuk, akkor nem fognak megégni.
A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.