Hagyományos almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 2 db tojás
• 15 dkg cukor
• 1 csomag sütőpor
• 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
• 1 kg alma
• 1 kg darált dió
• 15 dkg porcukor
• 1 tk fahéj
• 1 db citrom
Elkészítés:
Először keverjük el a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat. Ezt követően tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Az összetevőket jól gyúrjuk össze, és fóliába csomagolva egy órát hagyjuk a hűtőben állni. Amíg a tészta pihen, reszeljük le az almát, facsarjuk rá a citrom levét, majd cukorral és fahéjjal ízesítsük. Pár percig hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levet. A tésztát osszuk két részre egyharmad-kétharmad arányban és nyújtsuk ki.
A nagyobb tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektessük bele, szórjuk meg darált dióval, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket, majd tegyük rá a másik tésztalapot.
Az almás pite tetejét kenjünk be felvert tojással és villával óvatosan szurkáljuk meg.
190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Miután elkészült, porcukorral a tetején tálaljuk.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók:
• 120 gramm margarin
• 2 csomag kész réteslap
• 100 gramm porcukor
• 500 gramm gyalult tök
• 80 gramm mazsola
• 150 gramm darált mák
• 1 citrom
• 1 kiskanál fahéj
• 4 evőkanál zsemlemorzsa
• só
Elkészítés:
A legyalult tököt, amit a töltelékhez használunk fel, besózzuk és fél óráig állni hagyjuk. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, ennek a felét hozzáadjuk a mákhoz.
Fél óra elteltével a tököt jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlé felét és a maradék fahéjas cukrot.
A mazsolát leszűrjük, felitatjuk róla a nedvességet. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőlapot sütőpapírral kibéleljük, majd a margarint felolvasztjuk.
A négy réteslapot benedvesített konyharuhára fektetjük, a három alsó lapot egyenként megpöttyözzük, a felső lapot vékonyan megkenjünk az olvasztott margarinnal. A felső lapot megszórjuk a zsemlemorzsa, a tök, a cukros mák és a mazsola felével, majd felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.
A hajtott oldalával lefelé óvatosan a tepsibe emeljük a rétest, majd megkenjük olvasztott margarinnal. A fent említett módon és hozzávalókkal megtöltjük a maradék négy réteslapot is, majd sütőben 20-25 percig sütjük. Amint elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
• 150 gramm liszt
• 35 gramm porcukor
• 6 dkg vaj
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 tubus sűrített tej
• 2 tk sütőpor
• 1 tk fahéj
• kevés gyömbér
• 0,5 tk őrölt szerecsendió
• 270 gramm sütőtökpüré
• 1 tojás
• só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd olvasszuk fel a vajat. Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a sót és a vaníliás cukrot.
Egy másik tálba nyomjuk bele a sűrített tejet, adjuk hozzá a sütőtökpürét és a tojást, jól keverjük el őket. Ezt követően öntsük a sütőtökös krémet a lisztes keverékhez és ezt is jól keverjük össze. A kész masszához adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd jól dolgozzuk össze.
A kapott tésztát öntsük bele a kivajazott muffinformákba. Tegyük be a sütőbe és körülbelül 25 percig süssük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.