Mmm! 5 különleges sütőtökös recept a hűvös őszi napokra

sütés tök recept főzés magazin sütőtök étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vétek lenne a szezonális tökdömpinget kizárólag a pitékre és a pumpkin spice lattékra korlátozni. Ezek a receptek bizonyára még azokat is felvillanyozzák, akiket egyébként hidegen hagy a szokásos őszi-téli sütőtökmánia.

A sütőtök nemcsak sokoldalú és finom, de rendkívül tápláló, egészséges zöldség is. Tele van béta-karotinnal, kalciummal, cinkkel, A-, C- és B-vitaminokkal, valamint folsavval. Nyugtatja a beleket, serkenti a májműködést, illetve kiemelkedő rosttartalommal bír.

Ezeket a recepteket akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy túl tapasztalt tökfogyasztó, hiszen amellett, hogy ízletesek, az elkészítésük is gyerekjáték.

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók

  • 200 g nyers, hámozott, szeletelt gomba
  • 1 kis fej hagyma darabokra vágva
  • fél tk só
  • 2 tk olívaolaj
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 125 ml 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín (helyettesíthető vegán tejszínnel is)
  • 1 tk szárított, őrölt zsályalevél
  • csipetnyi bors
  • 9 db előfőzést nem igénylő lasagnelap
  • 250 g csökkentett zsírtartalmú ricotta vagy vegán sajt
  • 250 g reszelt mozzarella sajt vagy vegán sajt
  • 180 g reszelt parmezán sajt vagy vegán sajt

Elkészítés

Serpenyőben, olajon pirítsd puhára a negyed teáskanál sóval meghintett hagymát és a gombát, majd vedd le az edényt a tűzről! Egy mély tálban keverd össze a tökpürét, a tejszínt, a zsályát, a borsot és a maradék sót! Ezután egy kiolajozott tepsiben állítsd össze a lasagnét a tökszósszal, a gombás mixszel, a ricottával, valamint a kétféle sajttal úgy, hogy a tetejére mindenképp maradjon mozzarella. Tégy félre egy kis parmezánt. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a lasagnét lefedve 190 fokon 45 percig. Ezután vedd le a tetőt vagy a fóliát, szórd meg az ételt a maradék parmezánnal és pirítsd további 10-15 percig.

Tökös-karfiolos-fokhagymás köretpüré

Hozzávalók

  • 1 közepes fej karfiol rózsáira szedve
  • 3 fej fokhagyma
  • 80 g krémsajt vagy annak vegán alternatívája
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 1 ek apróra vágott friss kakukkfű
  • 1 tk só
  • ¼ tk cayenne bors
  • ¼ tk bors

Elkészítés

Párold puhára a karfiolt a fokhagymával, majd szűrd le és hagyd egy kicsit kihűlni. Ezután a többi összetevővel együtt kanalazd egy turmix- vagy aprítógépbe, majd pürésítsd a keveréket. Tálalás előtt kevergetve melegítsd fel a kész pürét egy edényben kis lángon vagy alacsony fokozaton.

Sütőtökös humusz

Hozzávalók

  • 850 g konzerv vagy főtt csicseriborsó leszűrve és leöblítve
  • 425 g natúr sütőtökpüré
  • 125 ml olívaolaj
  • 80 g tahini
  • 5 ek citromlé
  • 2 fej zúzott fokhagyma
  • csilipaszta ízlés szerint
  • 1 tk só

Elkészítés

Mi sem egyszerűbb: tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixolj belőlük sima krémet!

Sütőtökpite ízű smoothie

Hozzávalók

  • 1 banán
  • 120 g natúr görög vagy vegán joghurt
  • ¼ tk őrölt fahéj
  • ¼ tk sütőtök fűszerkeverék
  • 120 ml sovány tej vagy vegán tejalternatíva
  • 2 ek juharszirup
  • 150 g natúr sütőtökpüré

Elkészítés

Turmixold simára az összetevőket. Ha túl sűrű lett az ital, adhatsz még hozzá vizet vagy tejet.

Vegán sütőtökös burger

Hozzávalók

  • 225 g natúr sütőtökpüré
  • 50 g quinoa (vagy 140 g főtt quinoa)
  • 1 tk olíva- vagy kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma kockákra vágva
  • 2 fokhagymagerezd összezúzva
  • 90 g zabpehely
  • 400 g főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 45 g dió vagy napraforgómag
  • fél csomó petrezselyem apróra vágva
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk őrölt vagy apróra vágott zöldfűszer
  • 1 tk őrölt kömény
  • fél tk só
  • fél tk cayenne bors vagy őrölt feketebors
  • fél tk sütőtök fűszerkeverék vagy fahéj (elhagyható)

Elkészítés

Ha a quinoa nincs megfőzve, főzd meg sós vízben vagy zöldséglében, majd hagyd kihűlni. Egy serpenyőben egy teáskanál olajon pirítsd üvegesre a hagymát, add hozzá a nyomott fokhagymát, majd pirítsd őket nagyjából egy percig.

Ezután kávédarálóban vagy aprítógépben őröld durvára a zabpelyhet. Tedd ki egy tálba, majd mehet a kehelybe a csicseriborsó, a dió és a petrezselyem. Ezeket is pürésítsd össze. Egy nagy, mély tálban keverd össze a pépet a tök- és a paradicsompürével, a quinoával, a fűszerekkel és az őrölt zabpehellyel! Hagyd állni a masszát kb. 15 percig, majd formázz belőle kerek, lapos fasírtokat. Süsd a burgerek mindkét oldalát serpenyőben egy kis olajon 5-6 percig, ezután papírtörlőre kiszedve itasd le róluk a felesleges olajat!

Nyitókép: Shutterstock

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.