A sütőtök nemcsak sokoldalú és finom, de rendkívül tápláló, egészséges zöldség is. Tele van béta-karotinnal, kalciummal, cinkkel, A-, C- és B-vitaminokkal, valamint folsavval. Nyugtatja a beleket, serkenti a májműködést, illetve kiemelkedő rosttartalommal bír.
Ezeket a recepteket akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy túl tapasztalt tökfogyasztó, hiszen amellett, hogy ízletesek, az elkészítésük is gyerekjáték.
Sütőtökös lasagne
Serpenyőben, olajon pirítsd puhára a negyed teáskanál sóval meghintett hagymát és a gombát, majd vedd le az edényt a tűzről! Egy mély tálban keverd össze a tökpürét, a tejszínt, a zsályát, a borsot és a maradék sót! Ezután egy kiolajozott tepsiben állítsd össze a lasagnét a tökszósszal, a gombás mixszel, a ricottával, valamint a kétféle sajttal úgy, hogy a tetejére mindenképp maradjon mozzarella. Tégy félre egy kis parmezánt. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a lasagnét lefedve 190 fokon 45 percig. Ezután vedd le a tetőt vagy a fóliát, szórd meg az ételt a maradék parmezánnal és pirítsd további 10-15 percig.
Tökös-karfiolos-fokhagymás köretpüré
Párold puhára a karfiolt a fokhagymával, majd szűrd le és hagyd egy kicsit kihűlni. Ezután a többi összetevővel együtt kanalazd egy turmix- vagy aprítógépbe, majd pürésítsd a keveréket. Tálalás előtt kevergetve melegítsd fel a kész pürét egy edényben kis lángon vagy alacsony fokozaton.
Sütőtökös humusz
Mi sem egyszerűbb: tedd az összes hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixolj belőlük sima krémet!
Sütőtökpite ízű smoothie
Turmixold simára az összetevőket. Ha túl sűrű lett az ital, adhatsz még hozzá vizet vagy tejet.
Vegán sütőtökös burger
Ha a quinoa nincs megfőzve, főzd meg sós vízben vagy zöldséglében, majd hagyd kihűlni. Egy serpenyőben egy teáskanál olajon pirítsd üvegesre a hagymát, add hozzá a nyomott fokhagymát, majd pirítsd őket nagyjából egy percig.
Ezután kávédarálóban vagy aprítógépben őröld durvára a zabpelyhet. Tedd ki egy tálba, majd mehet a kehelybe a csicseriborsó, a dió és a petrezselyem. Ezeket is pürésítsd össze. Egy nagy, mély tálban keverd össze a pépet a tök- és a paradicsompürével, a quinoával, a fűszerekkel és az őrölt zabpehellyel! Hagyd állni a masszát kb. 15 percig, majd formázz belőle kerek, lapos fasírtokat. Süsd a burgerek mindkét oldalát serpenyőben egy kis olajon 5-6 percig, ezután papírtörlőre kiszedve itasd le róluk a felesleges olajat!
Nyitókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.