Rizsfasírt mártogatóssal
Hozzávalók (4 személyre):
A fasírthoz ( kb. 24 kis darabhoz):
A mártogatóhoz:
1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára. Hagyjuk teljesen kihűlni - írja a Fanny magazin.
2. A megtisztított cukkinit és karalábét kis lyukú reszelőn reszeljük le, a felesleges nedvességet nyomkodjuk ki belőlük. Adjuk hozzá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, majd szórjuk apránként bele a zsemlemorzsát is addig, amíg formázható állagot kapunk.
3. Benedvesített kézzel formázzunk kis fasírtokat a masszából. Egy lábasban melegítsük fel közepesen forróra az olajat, és süssük benne aranybarnára a fasírtokat. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
4. A mártogatóhoz az olajat melegítsük fel egy kis lábasban. Adjuk hozzá a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Habverővel keverjük hozzá a tejfölt, hígítsuk fel egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük 4-5 percet. Tálaljuk a rizsfasírtok mellé.
Tipp: A fasírt masszájához hozzáadhatunk két gerezd lereszelt fokhagymát.
Egy darab kb.: 75 kalória
Elkészítési idő: 45 perc + hűlési idő
Zöldséges-sonkás rizssaláta
Hozzávalók (4 személyre):
1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A tejfölt keverjük össze a majonézzel, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a rizzsel.
3. A csemegekukoricát csepegtessük le, a megtisztított újhagymát karikázzuk fel, a megmosott uborkát és retket vágjuk kis kockákra. A sonkát szintén kockázzuk fel, majd minden hozzávalót forgassunk a rizshez. Tálaljuk behűtve.
Tipp: A majonézes-tejfölös dresszinghez hozzákeverhetünk 1 evőkanál reszelt tormát.
Elkészítési idő: 30 perc + hűlési idő
Egy adag kb.: 525 kalória
Tojásos-zöldséges pirított barna rizs
Hozzávalók (4 személyre):
1. A barna rizst öblítsük át, majd szórjuk háromszoros mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára.
2. Közben a kelbimbót tisztítsuk meg (szárát és külső leveleit távolítsuk el), majd a szemeket vágjuk ketté. Tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és főzzük roppanósra. A sárgarépát pucoljuk meg, vágjuk vékony csíkokra. Amikor a kelbimbó már majdnem megpuhult, szórjuk mellé a répát, főzzük még pár percet, majd szűrjük le.
3. A kaliforniai paprikákat mossuk meg, csíkozzuk fel. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat., és szórjuk rá a paprikacsíkokat. Süssük puhulásig, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, az áttört fokhagymát, a főtt zöldségeket és rizst. Forgassuk össze, sózzuk meg, pirítsuk pár percet.
4. A tojásokat verjük fel, sózzuk meg. A serpenyőben toljuk félre a zöldséges rizst, öntsük a helyére a tojást, kezdjük el sütni, falapáttal aprítani, majd fokozatosan forgassuk össze a rizzsel. Tálaljuk felcsíkozott újhagymazölddel megszórva.
Tipp: Kevesebb sóval és 4-5 evőkanál szójaszósz hozzáadásával is elkészíthetjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 360 kalória
Tepsis darált húsos-sajtos rizs
Hozzávalók (4 személyre):
1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára.
2. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát fonnyasszuk meg rajta. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne a fűszerpaprikát.
3. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, rakjuk bele a darált húst, pirítsuk fehéredésig, majd süssük puhára. Amikor elkészült, keverjük össze a főtt rizzsel.
4. A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjékből verjünk habot. A tojássárgájákat keverjük össze a tejföllel és egy kevés sóval, majd adjuk a rizses húshoz. Végül forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot, és simítsuk egy olajjal vékonyan kikent, nagyobb tepsibe. A tetejét szórjuk meg egyenletesen a lereszelt sajttal.
5. Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet, tálaljuk aprított petrezselyemzölddel megszórva.
Tipp: Darált marhahúsból is elkészíthetjük. A tejföl felét azonos mennyiségű krémsajtra cserélhetjük.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag kb.: 665 kalória
Csirkés zöldségleves rizzsel
Hozzávalók (4 személyre):
1. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat. Tegyük rá a kockákra vágott csirkét, forgassuk át az olajon, majd húzzuk le a lábast a tűzről, és szórjuk bele a fűszerpaprikát, keverjük jól el.
2. Helyezzük vissza a lábast a tűzre, tegyük bele az átöblített rizst, a megpucolt, cikkekre vágott vöröshagymát és a felkarikázott sárgarépát. Öntsük fel kb. 1,5 l vízzel, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a rizs fogkeményre puhul. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a kis rózsáira szedett brokkolit, majd az egészet főzzük készre. Közben, ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet.
3. Tálaljuk a levest aprított petrezselyemzölddel megszórva.
Tipp: Zöldség- vagy húsleves alaplével is elkészíthetjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag kb.: 280 kalória
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.