Ha a regglik, amiket rendszeresen fogyasztasz, nem éppen a legegészségesebbek, ne csodálkozz, ha állandóan fáradt és enervált vagy. Sokan nem tudják, de az éjszakai alvás után a test szinte követeli a tápanyagok utánpótlását. Kora reggel még nincs sok vitamin a szervezetedben, ráadásul sem a kávé, sem a hajnali dohányzás nem tesz jót. Az egészséges napindító reggeliknek pedig pont az a lényege, hogy a megfelelő tápanyagok és ásványi anyagok bevitelével felfrissülj, s új erőre kapj. Ez persze nem jelenti azt, hogy csupán zöldségeken kell élned. Mutatunk két édes és két sós egészséges reggeli ötletet, amelyek garantálják számodra, hogy rostokban és jó minőségű tápanyagokban dúskáljon a szervezeted. Sőt, egy jól összeállított reggeli akár még a fogyásban is segítségedre lehet.
A chia mag omega 3-zírsavakban, illetve rostban is gazdag élelmiszer, éppen ezért szuper választás lehet reggeli alapként. Érdemes előző este elkészítened a pudingodat, hogy másnapra megdermedjen. Amennyiben valamilyen ételérzékenységed van, esetleg gyomorpanaszod, célszerű növényi tejet alkalmaznod a puding elkészítéséhez.
Mérj ki 45 gramm chia magot, majd adj hozzá 150 ml tejet. Édesítsd valamivel - méz, stevia, válassz egészségesebb alternatívát. Ha az egyszerűség híve vagy, itt meg is áll a recept, mehet a hűtőbe 12 órára, s másnap reggel nyugodtan fogyaszthatod. Azonban ha szereted felturbózni valamivel kedvenc reggelidet, akkor érdemes közé gyümölcsöket, vagy étcsokit biggyeszteni.
Ha szereted a sós reggeliket, próbáld ki a fehérjében dús tojást, ha pedig zöldségeket is fogyasztasz hozzá, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tudsz bevinni a szervezetedbe. A gomba és a spenót különösen fontos alapanyagok számodra, ugyanis tele vannak A-, B-, C-vitaminokkal, illetve fontos nyomelemekkel.
Sokan úgy vélik, a bolti, agyoncukrozott granola egészséges. A válaszunk egyszerű: nem! Azonban az otthon elkészített verzió már abszolút minőségi alapanyagokat tartalmazhat, ha jól állítod össze a hozzávalókat. Alapként használhatsz zabot (akár gluténmentes verzióban is), majd jöhet hozzá annyiféle mag és cukrozatlan aszalt gyümölcs, amennyit csak a spájzban találsz. Azonban a gyümölcsöknek köszönhetően már eleve egy édesebb ízt kapunk, éppen ezért érdemes óvatosan bánni a mézzel! Keverd össze az összes hozzávalót, majd tedd egy tepsibe. A sütőben 180 fokon körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sül a massza. Ha kihűlt, törd szét apróbb darabokra, s meg is van a mennyiséged egy jó ideig. Ízesítőként használhatsz kakaóport, fahéjat, gyömbért, esetleg vaníliakivonatot is. Növényi tejjel tálalva tökéletes reggeli lehet számodra.
A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, folsav, magnézium - ezek a vitaminok és ásványi anyagok mind megtalálhatók az avokádóban, éppen ezért az egyik legegészségesebb reggeli alapanyagként tartják számon. Ez a gyümölcs tartalmazza a legtöbb jó minőségű zsírt és fehérjét. Ha nem szeretnéd natúr formában fogyasztani, pépesítsd le egy villával, majd adj hozzá egy gerezd fokhagymát. Ízesítsd kedvedre, s már kenheted is a teljes kiőrlésű pirítósodra. Egy csésze zöldteával és koktélparadicsommal isteni finom!
Tudtad, hogy az avokádó akár hat hónapig is eltartható? A módszerekről ebben a cikkünkben írtunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.