A palacsinta világnapja nálunk egybeesik a húshagyókeddel, mely a böjti időszak kezdetét jelző hamvazószerda előtti nap, mozgó ünnep. A palacsinta napja Angliából ered, mára a világ számos pontján ünnepségek kapcsolódnak ehhez az ételhez.
A palacsinta eredete korábbi időkre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Már az ókori Rómában is népszerű volt, latinul “placentának” hívták. A modern palacsintához hasonlóan sűrű tésztából készült, melyet sütés után a katonáknak hússal töltöttek meg, a lakomákon pedig mézzel és gyümölcsökkel fogyasztották. A Duna medencéjében és attól nyugatabbra, német, francia, angol vidékekre a hadjáratok során jutott el.
Az első feljegyzések a palacsintáról 1439-ből származnak, ezekben az alaprecept szerepel. Az első magyar nyelvű elkészítési útmutató pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A hagyományok szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. Mivel a palacsintatésztába kellett tojás, és a sütéséhez zsírt használtak régen, ideális volt a maradékok elhasználására.
A 16. századtól Európában új összetevők kezdtek megjelenni a palacsintákban. A cukor és a fűszerek ekkor kerültek először a töltelékben, gazdag és változatos ízekben fogyasztották. Már nem csak egyszerű élelmiszer volt, élvezeti cikként tekintettek rá és különleges alkalmakra is felszolgálták.
A palacsinta népszerűsége mára sem csökkent. Számtalan receptet találunk a neten, de már az internet megjelenése előtt is rengeteg szakácskönyv foglalkozott az édes étellel és verzióival, ráadásul szinte minden családnak megvan a saját, jól bevált receptje. A gasztronómiai innovációknak és a kultúrák közötti kapcsolatoknak köszönhetően mindig új ízeket és variációkat próbálhatunk ki.
A magyar palacsinta hozzávalóiban nagyban hasonlít a francia, az osztrák vagy a német palacsintához, egy jellegzetes hozzávalója van, a szódavíz. Híres magyar specialitás a hortobágyi palacsinta és a rakott palacsinta, valamint egy világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta. Márai Sándor felesége, Matzner Lola talált ki, mára hungarikummá vált.
A palacsinták kultúrája azonban nem korlátozódik csupán az európai kontinensre. Ázsia és Afrika számos régiójában ismertek hasonló ételek, amelyek változatos összetevőket és fűszereket tartalmaznak. Például az indiai dosa, a japán okonomiyaki is a palacsinták családjába tartozik.
A palacsinta tehát sokkal több, mint egyszerű étel. Az egyetemes konyhaművészet egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb alkotása. Összeköti az embereket, a kultúrákat, generációk emlékeit és ízeit őrzi.
Igazán vékony palacsintát nem mindenki tud sütni, titka van. Ezt egy balatoni büfés osztotta meg, íme a recept:
Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):
Amivel nem érdemes próbálkozni:
- Ne tegyünk a tésztába olajat, mert ha túl meleg a palacsintasütő, akkor lukacsos lesz a tészta.
- Ha kihagyjuk a tésztából a szódát, akkor a palacsinták vastagabbak lesznek. A tészta vékonysága a tej és a szóda arányán is múlik.
- Ha túl sok a tojás, a tészta keményebb, törékenyebb lesz.
- Ha cukrot teszünk a tésztába, akkor könnyebben odakap.
A világ legnagyobb palacsintatornyát 2009-ben a németországi Meiningen városában egy csapat önkéntes készített el. Összesen 914 palacsintából állt, és 76,2 centiméter magas volt. Ez a rekord azóta is áll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.